Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost aspru criticat din toate părțile după declarația sa conform căreia nu ar trebui exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, în viitor.
Astfel,Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat marți că Alianța nu intenționează să desfășoare unități militare pe teritoriul Ucrainei.
„Aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent. Am făcut acest lucru din 2014 și l-am intensificat după începutul conflictului. Dar nu există planuri de a staționa unități de luptă NATO pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Stoltenberg pentru agenția Associated Pres.
De asemenea, Republica Cehă, Polonia şi Ungaria dar și Austria nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, conform declarațiilor făcute de înalţi oficiali lor, informează Agerpres.
Întrebaţi despre afirmaţiile lui Macron, prim-ministrul ceh Petr Fiala şi omologul său polonez Donald Tusk au spus că o asemenea opţiune nu este luată în calcul de guvernele lor.
“Sunt convins că ar trebui să dezvoltăm căile de sprijin la care ne-am angajat după agresiunea Rusiei” împotriva Ucrainei, a declarat Fiala în timpul unei conferinţe de presă alături de Tusk, după o întrevedere a lor marţi, la Praga. “Cred că nu trebuie să deschidem alte metode sau căi”, a adăugat Fiala, insistând că aliaţii se concentrează în prezent asupra sprijinului militar, precum şi a celui umanitar şi economic.
La rândul său, Donald Tusk a declarat că “Polonia nu plănuieşte să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei”. “Cred că ar trebui să nu facem speculaţii astăzi dacă vor exista circumstanţe care ar putea schimba această poziţie”, a mai spus Tusk.
În ceea ce-l priveşte, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu este dispusă să trimită arme sau soldaţi în Ucraina. “Poziţia Ungariei este clară şi solidă: nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici soldaţi în Ucraina. Războiul nu trebuie nici adâncit, nici extins, ci trebuie încheiat”, a postat Szijjarto pe reţelele sociale, potrivit MTI.
În fine, într-o serie de declaraţii făcute agenţiei austriece APA, preluate de EFE, ministrul de externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg, a declarat marţi că ceea ce lipseşte în aceste momente este “o perspectivă diplomatică”, altfel spus, căutarea unei ieşiri negociate din războiul declanşat acum doi ani de Rusia. Declaraţiile lui Macron “merg în direcţia opusă” eforturilor de a obţine pacea, a atras atenţia şeful diplomaţiei austriece.
“Este evident că ieri, la Paris, nu a existat sub nicio formă un consens asupra acestei chestiuni (…) Şi este destul de surprinzător când se iese cu o chestiune care nu are un consens şi se creează în acest mod o dezbatere de care în realitate nu avem nevoie”, a criticat Schallenberg. “Mai mult, în acest conflict avem nevoie din nou de o perspectivă politică şi diplomatică. Trimiterea de trupe este de fapt un semnal în sens invers”, a conchis ministrul austriac.
Prim-ministrul slovac Robert Fico, ce s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, a declarat înainte de reuniunea găzduită de Macron la Paris că sunt câteva state membre ale NATO şi UE care iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe bază bilaterală. Fico a subliniat că acest lucru va duce la escaladarea conflictului.
Un oficial al Casei Albe a declarat luni pentru Reuters că SUA nu plănuiesc să trimită trupe să lupte în Ucraina şi că nici NATO nu are intenţia de a trimite trupe în sprijinul Kievului.
De cealaltă parte, Kremlinul a avertizat marți că trimiterea în Ucraina a unor militari din state membre ale NATO ar însemna un conflict între Rusia şi alianţă, anunță Reuters.
Solicitat să comenteze declaraţiile liderului de la Paris, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că, dacă s-ar ajunge ca soldaţi ai ţărilor din NATO să lupte în Ucraina, ar trebui să se discute despre caracterul inevitabil al unui conflict direct al alianţei nord-atlantice cu Rusia.
„În general, aici, probabil, chiar faptul de a discuta despre posibilitatea trimiterii anumitor contingente în Ucraina din țările NATO este, desigur, un element nou foarte important. (…) Ne simțim bine că se cunoaște poziția domnului Macron în ceea ce privește necesitatea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei etc., etc. Am observat că tema trimiterii de militari în Ucraina era chiar discutată”, a spus Peskov pentru de Ria Novosti, citat de Cotidianul.
Macron un tembel
Doamnă jurnalist liber,
Anya K este o fostă lucrătoare din industria modei la NY, revenită în țara natală:
https://www.youtube.com/watch?v=FCLNRMiSK9M
Practică … jurnalism cetățenesc (pe moment este în vizită la Moscova) – c-așa-i în Democrație! Amatorii simt nevoia de a face concurență profesioniștilor. Azi vă anunță să fiți pregătiți, și că RF se laudă că el nu trimite!
Apoi „RepublicaCTP” vă invită să vă răcoriți un pic dragostea, ca să puteți vota în liniște următorul „cap” (care vă va fi propus):
https://www.youtube.com/watch?v=wKrC4Mh3k_I
Omul spusese de la început (lui Pândaru de la „Gândul” lui Popescu) că el va fi altfel – și a fost!