marți, decembrie 10, 2024
ȘTIRIInstitutului Elie Wiesel i s-a pus din nou pata pe Radu Gyr:...

Institutului Elie Wiesel i s-a pus din nou pata pe Radu Gyr: Se cere din nou schimbarea numelui străzii din Cluj care poartă numele poetului

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR) a cerut oficial Primăriei Cluj-Napoca să schimbe numele străzii „Radu Gyr” din localitate,  R3media anunță în exclusivitate, citând surse din interiorul Primăriei.

Acest lucru s-a mai întâmplat și în 2017. Nu este clar care sunt motivele invocate de această dată. Acum patru ani, INSHR a trimis adrese către Ministerul de Interne, pentru ca instituția să verifice situaţiile ce intră sub incidența Ordonanței de Urgență 31/2002 privind „interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”.

Atunci, s-a pus în discuție schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” cu Szervátiusz Jenő. După ce mai multe organizații ale societății civile s-au mobilizat, inclusiv
Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR), primarul Emil Boc a anunțat că scoate acest proiect de pe ordinea de zi.

 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Având în vedere că pe birou am peste 6.000 de cereri de revizuire și de respingere a acestui punct de pe ordinea de zi, nu pot fi nepăsător și să mă prefac că nu există o preocupare și o dezbatere reală în societate asupra acestui lucru. În consecință, având în vederile prevederile legale, am decis să retrag acest punct de pe ordinea de zi, și am decis că voi cere puncte de vedere oficiale și altor instituții ce aparțin de statul român. În funcție de aceste răspunsuri, voi vedea dacă voi mai reveni cu această propunere sau nu. Vreau să mulțumesc celor care au trimis solicitări, de o manieră democratică și deschisă și vreau să le arăt aceeași solicititudine, reflectând la acest aspect important pentru destinul nostru”, a spus Emil Boc în deschiderea ședinței de Consiliu Local din data de 22 iunie.

Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR) l-a apărat pe Radu Gyr în 2017

„Astăzi, după aproape 70 de ani de la acele evenimente, nu putem fi doar mâhniţi, ci suntem chiar indignaţi de pretenţiile aberante ale Institutului pentru Studierea Holocaustului «Elie Wiesel», în încercarea sa de a ne lăsa fără mari personalităţi ale vieţii culturale din România.

În concret, se cere instituţiilor Statului Român eliminarea denumirilor unor străzi şi instituţii, precum şi dărâmarea unor statui şi plăci comemorative. În concret, mă voi referi doar la trei cazuri, şi anume acelea ale lui Vintilă Horia, Mircea Vulcănescu şi Radu Gyr, toţi fiind mari personalităţi ale vieţii culturale a României. Cunoaşte cineva vreo crimă săvârşită de unul dintre ei !?

Culpabilizează cineva pe toţi foştii membri ai Partidului Comunist «ilegitim şi criminal» cum că ar fi fost vinovaţi de zecile de mii de crime săvârşite asupra acestui popor?

Radu Gyr este poetul suferinţei neamului românesc, poetul suferinţei din detenţia politică a temniţelor şi lagărelor de exterminare din vremea comunismului. El trebuie să ocupe un loc de frunte în Istoria literaturii române. Cerem cu fermitate stoparea unor astfel de acţiuni!”, scria AFDPR la vremea respectivă.

Insistența INSHR de a schimba numele străzii este cel puțin îndoielnică, având în vedere că vorbim de o străduță lăturalnică, descrisă de presa clujeană drept „o uliță neasfaltată, lungă de circa 50 de metri”.

Sursa foto: Pressone

INSHR a motivat în 2017 prin faptul că Radu Gyr a fost condamnat de către Tribunalele Poporului. În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor creştini”, alături de Nichifor Crainic şi Pamfil Şeicaru. Justiţia l-a condamnat la 12 ani de detenţie politică.

Ulterior, a fost condamnat în 1959 din nou, pentru poezia „Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane”. Instanțele de judecată au constatat caracterul politic al aceste condamnări în 2012.

Vom reveni cu amănunte în acest caz

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Cred într-unul Dumnezeu,
    Tatăl ziditorul,
    dar mai cred şi-n neamul meu,
    înfrăţit cu dorul.

    Cred în sfinţi, dar şi-n voinici,
    cred în flori şi-n cremeni,
    căci tăcuţii mucenici
    cu haiducii-s gemeni.

    Dar mai cred că într-o zi,
    aspru, din furtună,
    neamul meu se va trezi
    cu securea-n mână.

    Şi-atunci ierte Cel din cer
    liftele spurcate,
    căci prin sânge şi prin fier
    ne-om croi dreptate.

    Cred într-unul Dumnezeu,
    Tatăl ziditorul,
    ce-a-nfrăţit în neamul meu
    sfântul crez cu dorul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE