joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEEfectele măsurilor anti-covid au dus la o PANDEMIE de tulburări mentale în...

Efectele măsurilor anti-covid au dus la o PANDEMIE de tulburări mentale în rândul tinerilor: În noiembrie 2020, s-a dublat numărul deceselor cauzate de tulburări mintale față de 2019

Măsurile pentru combaterea efectelor covid-19 luate de autorități par să fi înrăutățit starea de sănătate psihică a populației, experții anticipând în viitorul apropiat declanșarea unei adevărate „pandemii a sănătății mentale” la nivel global.

În România, „pandemia” pare să fi început deja de la mijlocul anului trecut și s-a agravat spre finalul său, când decesele puse pe seama tulburărilor mentale și de comportament, dar și cele cauzate de boli ale sistemului nervos, au crescut cu peste 50% față de perioada similară a anului precedent, scrie Profit.ro.

Chiar dacă în comparație cu numărul deceselor înregistrat ca rezultat al altor boli, precum cele ale aparatului respirator (unde sunt cuprinse și cele puse pe seama Covid), numărul deceselor cauzate de tulburări mentale și de comportament par reduse, evoluția procentuală arată un trend îngrijorător.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Astfel, dacă în primele luni de pandemie, decesele puse pe seama unor boli ale sistemului nervos erau mai reduse decât cele din perioada similară a anului 2019, din luna iulie, situația s-a schimbat. În noiembrie 2020, numărul acestor decese a crescut cu 56,4% față de aceeași lună a anului 2019.

În ceea ce privește decesele puse pe seama unor tulburări mentale sau de comportament, situația este similară: lunile octombrie și noiembrie au fost mai ridicate cu 33,3, respectiv 50% față de cele din aceleași luni ale anului precedent.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Înrăutățirea stării psihice a populației nu ucide, direct, dar slăbește imunitatea organismului, făcându-i pe oameni mai vulnerabili inclusiv în fața covidului.

Chiar dacă din datele Institutului Național de Statistică (INS) nu rezultă vârsta populației afectate, însă studii internaționale citate de New York Times arată că măsurile anti-Covid au lovit în primul rând în sănătatea mentală a tinerilor.

„Aflați pe ultima poziție în ceea ce privește prioritatea la vaccinare, dar și cu școlile și universitățile închise, tinerii au suportat cea mai mare parte din povara sacrificiilor făcute pentru a proteja persoanele în vârstă, mai expuse riscului de infecții severe cu Covid. Rezistența tinerilor, însă, ar putea fi supraestimată, susțin experții citați de NYT. Acesta este motivul pentru care aceștia pledează pentru redeschiderea cu orice cost a școlilor, iar unii, precum Arkadius Kyllendahl, psihoterapeut din Londra, le recomandă pacienților să iasă afară din case cât mai mult cu putință. “Ne aflăm în mijlocul unei pandemii a sănătății mentale și cred că acest lucru nu este tratat nici pe departe cu atenția cuvenită”, susține Kyllendahl, citat de New York Times, care mai precizează că numărul pacienților tineri ai acestuia s-a dublat în lunile recente. Și în România, recunoaște un psiholog chestionat de Profit.ro, s-au dublat, dacă nu numărul pacienților, cel puțin cel al dozelor de medicamente recomandate acestora. Și asta din prima fază a pandemiei”, precizează sursa citată.

Faptul că viața oamenilor este mai nou ghidată de stres, haos și incertitudine rezultă și din evoluția din România a deceselor puse pe seama unor boli endocrine, de nutriție și metabolism. În noiembrie 2020, acestea au fost cu 129% mai ridicate decât cele înregistrate în aceeași lună a anului precedent.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE