duminică, aprilie 14, 2024
OPINIIEditorialul de luni | Dacă vrei să îngropi protestul minerilor, procedează precum...

Editorialul de luni | Dacă vrei să îngropi protestul minerilor, procedează precum doamna Șoșoacă

Am cunoscut mineri: sunt oameni dârji,  jertfelnici și foarte curajoși. Sigur că nimeni nu e perfect, dar ei și-au asumat o muncă infernală nu și finețuri politice. Ei nu se plâng din orice, dar atunci când o fac au motive întemeiate. Ei nu umblă cu vicleșuguri.

De-aia îmi pare rău să văd că sunt condamnați la moarte – ca și categorie profesională – de către puterea politică din ultimii 20 de ani. Ei se plâng azi și există cineva care pretinde că-i ajută, dar își bate joc de ei și se asigură că li se bat și ultimele cuie în coșciug.

Căci dacă vrei să te asiguri că nimeni nu simpatizează cu cauza minerilor, faci ce-a făcut doamna Șoșoacă în weekend la Lupeni: dai impresia că „aduci minerii la București”.

Sintagma „vin minerii” este una care stârnește teroare în sufletele românilor, și azi la peste 30 de ani de la prăpădul făcut în 1990.

Orice revendicare socială are succes doar dacă marea masă a celor neafectați direct de subiect simpatizează cu cei care revendică. Dacă-i consideră „băieți buni”.  Și invers: cea mai bună cale de a te asigura că poți face ce vrei este prin a-ți demoniza adversarul. Minerii au fost decimați fără nicio opoziție internă tocmai pentru că regimul Iliescu le-a creat imaginea unor barbari inutili. Cine vrea să ia apărarea sau să fie asociat cu barbarii? Nimeni.

Dacă doamna Șoșoacă ținea la mineri – despre care e evident că nu știe nimic – , se ducea acolo, le nota problemele și îi convingea să iasă din subteran. Promițându-le că în 2-3 săptămâni se întoarce un proiect de lege pentru salvarea mineritului. Dar nu a făcut nimic din asta: s-a dus acolo ca să vorbească despre Arafat?! și restricțiile de Paști și „fascism”?!

Da, pentru că minerii s-au închis în subteran de grija restricțiilor de Paști și a lui Arafat…Evident că nu. Dar cum doamna Șoșoacă nu știe absolut nimic despre minerit, trebuia să aducă vorba la subiectele pe care le cunoaște. Ea nici nu poate promite proiecte de lege, pentru că asta însemna să stea într-un loc, or nu poți face asta când trebuie să fii gata de plecare oriunde în țară e un eveniment ce poate fi exploatat.

Păcat. În mod normal, după acest protest prelungit, ar fi trebuit să avem o dezbatere națională despre catastrofalul „Green New Deal” care urmează să ucidă zeci de mii de locuri de muncă și să nenorocească sute de mii de oameni în această țară.

În schimb, vorbim despre doamna cu fusta de fier.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE