vineri, ianuarie 24, 2025
ACTUALITATEE.ON vinde divizia de furnizare din România către grupul maghiar MVM. Reacția...

E.ON vinde divizia de furnizare din România către grupul maghiar MVM. Reacția AUR: România se vinde bucată cu bucată

Grupul german E.ON a ajuns la un acord cu MVM Group, companie de stat din Ungaria, pentru vânzarea participațiilor sale majoritare în două companii din România. Potrivit comunicatului oficial, MVM va achiziționa 68% din E.ON Energie România și 98% din E.ON Asist Complet.

Tranzacția, estimată la aproximativ 205-210 milioane de euro conform unor surse neoficiale, este programată să se finalizeze în prima jumătate a anului 2025, după obținerea aprobărilor din partea Consiliului Concurenței și a Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe.

Dimensiunea activităților E.ON în România

E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale și energie electrică din țară, având un portofoliu de aproximativ 3,4 milioane de clienți. Compania oferă servicii pentru consumatori casnici și industriali, asigurând livrarea unui volum considerabil de energie în fiecare an. Separat, E.ON Asist Complet se ocupă de instalarea și întreținerea echipamentelor hardware, consolidând oferta de servicii auxiliare ale grupului german pe piața locală.

Activele care fac obiectul vânzării nu includ Delgaz Grid, operatorul de distribuție deținut de E.ON, care continuă să deservească 3,6 milioane de clienți.

Motivarea tranzacției

Decizia E.ON de a-și vinde participațiile a fost determinată de lipsa de stabilitate și predictibilitate a cadrului legislativ și economic din România. Leonhard Birnbaum, CEO-ul grupului german, a declarat anterior că schimbările frecvente și abrupte în schema de plafonare și compensare a prețurilor au afectat planificarea strategică a companiei. Acesta a menționat că nivelul riscurilor din România nu mai justifică investițiile de capital.

Explorarea opțiunilor de vânzare a fost confirmată oficial în luna mai 2024, iar până la semnarea acordului cu MVM, pe lista potențialilor cumpărători s-au aflat companii precum Hidroelectrica, Romgaz și OMV Petrom. Totuși, acestea nu au depus oferte angajante, preferând alte direcții de extindere.

Cine este MVM Group

MVM este principala companie energetică din Ungaria, deținută integral de stat și considerată un pilon strategic în politica energetică a guvernului condus de Viktor Orban. Grupul controlează majoritatea activităților de furnizare și distribuție de gaze naturale și energie electrică din Ungaria și colaborează strâns cu companii rusești, inclusiv Gazprom. Importurile de gaze rusești constituie o componentă esențială a afacerilor MVM, iar grupul operează centrala nucleară de la Paks, care folosește tehnologie și combustibil furnizate de Rusia.

MVM și-a extins în ultimii ani prezența în Europa Centrală și de Est prin achiziția operațiunilor E.ON din Ungaria, iar preluarea activelor din România face parte din această strategie de consolidare regională.

Impactul tranzacției

Tranzacția ridică întrebări cu privire la implicațiile geopolitice, având în vedere legăturile strânse ale Ungariei cu Rusia, într-un context în care comunitatea internațională a impus sancțiuni severe împotriva Moscovei. În trecut, România a blocat alte achiziții ale unor companii maghiare, cum ar fi tentativa OTP Bank de a cumpăra Banca Românească, din cauza suspiciunilor legate de finanțarea provenită din capital rusesc.

În paralel, piața energetică din România trece printr-un proces amplu de transformare. Recent, companii precum Enel și CEZ și-au vândut operațiunile locale către PPC din Grecia și, respectiv, Premier Energy. Achiziția E.ON de către MVM va aduce o schimbare semnificativă în peisajul energetic românesc, contribuind la extinderea influenței grupului maghiar în regiune.

AUR critică tranzacția

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, atrage atenția asupra faptului ca potențiala decizie de a permite companiei MVM, controlată direct de guvernul Viktor Orban, să achiziționeze E.ON România, cel mai mare furnizor de gaze din țară, este un nou episod din seria concesiilor făcute de actualul guvern PSD în fața UDMR și a intereselor ungare.

„Este începutul implementării planului final de a vinde România bucată cu bucată, sub privirile complice ale celor care ar trebui să protejeze interesele naționale.

România, o țară bogată în resurse naturale, a ajuns în situația umilitoare de a plăti ungurilor propriile noastre gaze extrase din pământul românesc. În timp ce Ungaria nu dispune de resurse proprii de gaz, acum controlează indirect o parte semnificativă a pieței noastre energetice. Aceasta este consecința directă a politicilor lipsite de viziune și de respect față de poporul român, derulate de guvernele de până acum, care au permis privatizări masive și vânzări ale companiilor strategice.

Mai grav, această tranzacție, chit că se află în aceste momente într-un stadiu incipient, demonstrează cât de mult actuala guvernare PSD-PNL-UDMR este dispusă să ignore securitatea energetică a României în favoarea intereselor politice și economice ale altora. Aceasta nu este o coincidență, ci o parte a unui proces bine orchestrat de slăbire a poziției noastre economice și de subordonare totală în fața unor actori externi.

Pentru cei care iubesc această țară și cred în dreptul românilor de a-și controla resursele și viitorul, alegerile din 2025 vor fi mai mult decât o simplă confruntare electorală. Vor reprezenta o luptă crucială între cei care cred în suveranitatea națională și globaliștii care au transformat privatizările, vânzările de companii de stat și resursele țării în surse de îmbogățire personală.

Este o luptă între cei care refuză să stea în genunchi și să accepte umilința, și cei care au beneficiat din plin de pe urma acestui sistem de subordonare economică și politică. Dacă vrem să oprim acest dezastru, să apărăm demnitatea națională și să reconstruim România ca pe o țară suverană, independentă și prosperă, este vital ca forțele patriotice să câștige această bătălie.

AUR nu va accepta să vadă România transformată într-o simplă colonie economică. Lupta pentru resursele și companiile noastre strategice este, în fond, lupta pentru viitorul copiilor noștri și al generațiilor care vin. Aceasta este miza anului 2025. România suverană nu se negociază!”, a spus Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE