marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEDupă Bruxelles, Polonia se ia la trântă și cu Washington-ul lui Joe...

După Bruxelles, Polonia se ia la trântă și cu Washington-ul lui Joe Biden

După ce s-a opus ani de zile liniei politice dictate de Bruxelles, prin noile legi ale justiției și politica pro familie și pro natalitate, guvernul conservator de la Varșovia sfidează și Washingtonul, printr-o lege care urmărește „repolonizarea” presei, scrie Cotidianul.

Guvernul conservator a reușit adoptarea de către Seim – camera inferioară a Parlamentului – a unei legi care interzice acordarea de licențe companiilor media care nu au acționariat majoritar din Spațiul Economic European. Argumentul oficial este împiedicarea accesului Rusiei și regatelor din Golf în presa din Polonia. Asta ar duce la retragerea licenței pentru trustul TVN, deținut de americanii de la Discovery, din care face parte cea mai critică televiziune la adresa actualei guvernări – TVN24.

Reacția Washington-ului nu a întârziat să apară. Secretarul de Stat Antony Blinken s-a declarat „profund îngrijorat”. El a spus ca legea din Polonia „vizează cea mai vizionată televiziune independentă, care este și una dintre cele mai mari investiții americane în țară”.

„Presa liberă și independentă face democrația mai puternică, face alianța transatlantică mai rezistentă și este fundamentală pentru relația bilaterală. Marile investiții comerciale americane în Polonia ne întăresc securitatea colectivă. Acest proiect de lege amenință libertatea presei și poate submina climatul de investiții din Polonia”, a spus Blinken.

„Guvernul Poloniei are acum ocazia să arate prin fapte, nu doar prin vorbe, că acceptă valorile care unesc alianța noastră transatlantică și valorile care leagă SUA de Polonia”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Investițiile americane și trupele americane vin împreună cu presa americană, pare a fi mesajul Departamentului de Stat. Această idee a fost subliniată și mai bine de o serie de senatori americani citați de presa poloneză, care sugerează nu doar că Polonia nu va mai găzdui o bază permanentă a armatei SUA, unde să staționeze o parte din contingentul ce va pleca din Germania (așa cum se negociase în vremea administrației Trump), ci că o parte din trupele americane staționate în Polonia ar putea fi transferate în România.

Relația dintre Polonia și Washington s-a deteriorat grav după sosirea președintelui Joe Biden la Casa Albă. Noii șefi de la Washington au dat cu mâna cu Germania peste capul Poloniei, permițând finalizarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2, după ce SUA se opuseseră ani de zile acestui proiect, alături de statele din Europa Centrală și de Est. Pentru guvernul Poloniei, aceasta a fost o palmă din partea SUA, mai cu seama că Polonia a încercat să câștige bunăvoința Washingtonului prin contracte militare de miliarde și prin importul de gaze lichefiate americane la prețuri mari.

Jaroslaw Kaczynski a atacat indirect guvernul SUA în momentul în care a respins propunerea vicepremierului Gowin de a permite licențierea televiziunilor cu acționariat majoritar din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din care face parte și SUA. Kaczynski a spus că asta ar echivala cu a permite sumelor obținute din spălare de bani și trafic de droguri să intre în presa poloneză. În plus, liderul de facto al țării a mai arătat ca Rusia și China vor ajunge să fie membre ale OCDE.

Partidul Lege și Justiție încearcă să-și asigure voturile tuturor conservatorilor din Polonia, inclusiv ale extremei drepte, de aici și adoptarea unei linii mai dure. Jaroslaw Kaczynski vorbește despre ”repolonizarea” presei încă din vara anului trecut, când a acuzat că trusturile germane de presă, care dețin o parte însemnată din ziarele și televiziunile poloneze, i-au favorizat clar pe liberali la alegerile prezidențiale. El a vorbit atunci despre o „ciocnire a civilizațiilor” care are loc acum în Europa și despre cum Polonia a respins ”sclavia”.

„Este o ciocnire civilizațională între cei care vor să inițieze și în Polonia revoluția care are loc în Europa de Vest, pentru a le-o impune polonezilor. Cei care sunt suficient de atenți știu bine că acest lucru nu ar aduce nimic bun pentru Polonia. Dimpotrivă, ar face mult rău. Opoziția vrea să creeze o situație care, în timp, ar pune sub semnul întrebării existența statului nostru și, pe termen lung, existența poporului. Cei care se consideră polonezi trebuie să fie de partea valorilor tradiționale. Unii vor să creeze o societate fără identitate, fără un punct de sprijin, care ar putea fi lesne manipulată. Ar fi o sclavie inconștientă. Doar civilizațiile care nu acceptă acest model vor câștiga”, a spus Kaczynski. Iar presa este un element esențial în această luptă a civilizațiilor.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE