duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEDublă măsură: Pentru înființarea unei livezi a fost nevoie de avizul MAPN....

Dublă măsură: Pentru înființarea unei livezi a fost nevoie de avizul MAPN. Pentru un depozit LIDL de 230.000 de metri pătrați, nu

Se întâmplă în România. În 2020, un SRL din Craiova a pornit la înființarea unei pepiniere la 1.500 de metri de un radar NATO de la Cârcea, dar pentru această investiție a avut nevoie de avizul Ministerului Apărării Naționale (MAPN), informează Libertatea.

În 2021-2022, concernul german Lidl a început construirea unui centru logistic imens în aceeași zonă, dar nimeni nu a solicitat avizul MAPN, precizează sursa citată.

De altfel, Primăria din Cârcea a dat un aviz urbanistic favorabil proiectului de construire a centrului logistic Lidl, fără să treacă la capitolul `Regim tehnic” nicio referire la faptul că terenul de 235.000 mp se află în zona Unității Militare de la Cârcea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Referirea la unitatea militară care include radarul nu se regăsește nici în autorizația de construire nr. 206 din 28 iunie 2021 emisă de Consiliul Județean Dolj. Lipsa avizului MApN este și motivul pentru care Armata a dat în judecată Lidl și Consiliul Local și cere anularea autorizației. Între cele 3 termene amânate ale procesului aflat pe rol la Tribunalul Dolj, Lidl și MApN au ajuns la o înțelegere extrajudiciară prin care ministerul condus de Vasile Dîncu și-a dat acordul ca radarul NATO să fie relocat pe cheltuiala concernului german.

Marți, 20 septembrie, judecătoarea Florica Dudu a respins înțelegerea dintre părți și a decis continuarea judecării de fond a dosarului. Într-un răspuns oferit Libertatea, MApN susține că înțelegerea cu Lidl nu presupune schimbarea amplasamentului radarului NATO, ci doar înălțarea cu 12 metri a obiectivului militar, deși se vorbește de „Relocarea efectivă a radarului FPS-117 din organica Campaniei 110 radiolocație Cârcea din poziția actuală în viitorul amplasament”.

Reamintim, în context, că MAI a cumpărat 600 de mașini de la firma germană BMW, singura care s-a prezentat la licitație. Sindicaliștii au afirmat că a fost o licitație „cu dedicație” pentru firma prietenului președintelui Iohannis.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE