sâmbătă, decembrie 9, 2023
ȘTIRIDSU-ul lui Arafat, CNA, Guvernul României și mai multe ONG-uri progresiste pregătesc...

DSU-ul lui Arafat, CNA, Guvernul României și mai multe ONG-uri progresiste pregătesc o aplicație „anti dezinformare”. „Valorile ortodoxe”, „tradițiile” sunt considerați markeri ai dezinformării rusești: n-ai voie să spui că Guvernul e corupt și președintele incompetent

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a creat un grup de lucru, la care s-au alăturat Guvernul României, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și mai multe ONG-uri, pentru a pregăti o platformă digitală care va scana presa online, dar și blogurile sau rețelele sociale pentru a găsi „fake news” și „dezinformări” în contextul conflictului din Ucraina, informează Profit.ro în exclusivitate.

De remarcat este că ONG-urile implicate sunt toate din zona progresistă. Unul este ActiveWatch, fostul ONG al lui Mircea Toma. Acesta este membru CNA, deci practic ar colabora cu propria organizație, pentru a „identifica” răufăcătorii. Mircea Toma a fost propus în CNA de către USR PLUS.

Un alt ONG este „Global Focus Center”, a cărui transparență instituțională este zero. În schimb, în 2016, Rufin Zamfir „director de programe”, în cadrul ONG-ului, acorda un interviu Ioanei Ene Dogioiu, în care afirma, printre altele că Rusia folosește ortodoxia pentru a îndepărta România față de Washington și Bruxelles. Acesta mai spunea că Rusia „stimulează” mesajul naționalist din România.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Potrivit propunerilor de până acum, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Comunicatorii guvernului consideră că, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la București este corupt” este un narativ al dezinformării și propagandei. O generalizare ce trece de preocuparea firească a autorităților de a găsi instrumente care să permită reacții rapide la informații false, într-un context militar și politic extrem de tensionat. Distingerea informațiilor false și propagandei poate fi problematică și în cazul “markerilor” propuși la alte “narative de dezinformare” ce vor fi scanate de platforma guvernului în mediul online, pentru a fi contracarate. “Lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, în percepția comunicatorilor guvernamentali, “markeri ai dezinformării”, termeni „încărcați”, specifici discursului de dezinformare”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții”, scrie Profit.ro.

CUM VA FUNCȚIONA PLATFORMA

Conform celor făcute public, orice critică la adresa Guvernului și orice opinie care nu coincide cu linia oficială este trecută la capitolul „dezinformare”. Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, Ursula von der Leyen și Mircea Geoană sunt numele față de care nu putem avea decât păreri aprobate de stat.  De asemenea, dacă menționezi „valorile ortodoxe”, „LGBTQ” și „Ucraina”, în aceeași frază, intri la capitolul „propagandă rusească”.

Explicații date de echipa de comunicare a Guvernului către departamentele de relații publice din ministere:
„Global Focus, Active Watch, Media Wise și alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetățenilor, monitorizare și analiză media, împreună cu CNA, au fost coagulate de către DSU într-un grup de lucru privind identificarea de “fake news” și surse de dezinformare în contextul situației din Ucraina, cu motoare de căutare, indexare pe mașini virtuale și algoritmi de realitate virtuală și inteligență artificială. La inițiativa DSU s-a alăturat și Guvernul României. Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică și extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie și grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici și elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendințe si potențiale direcții de acțiune ale agenților (agenții, actori etc.) care pot genera “fake news” și elemente specifice propagandei.”

SCHEMA LOGICĂ DIN SPATELE ARHITECTURII CERCETĂRII CANTITATIVE:

 

– SCOPUL: identificarea mesajelor de dezinformare, modul lor de diseminare și principalii vectori de diseminare, precum și identificarea trendurilor de dezinformare.
– O sintaxă generală a fost construită pentru extragerea tuturor instanțelor de comunicare (articole din online și postări din social media) cu relevanță pentru spațiul comunicațional român, în contextul crizei de securitate din Ucraina, într-un interval definit .
– Selectate cele mai relevante 6 narative de dezinformare din România care au legătură cu actuală criză din Ucraina. Acestea vor fi codate și transformate în sintaxe de căutare (queries). Dintre cele 6, trei sunt narative specifice (care privesc exclusiv contextul românesc), iar trei sunt narative generice (care privesc un context larg, dar cu relevanță pentru România).
– Pentru ficare narativ se face o căutare, introducând sintagme construite pe schema: (subiect) AND (context) AND (marker de dezinformare)
1. NARATIVE SPECIFICE
a. „Palierul de decizie de la București este corupt”
SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă”
CONTEXT: “corupție”, “incompetență”
MARKER DE DEZINFORMARE: “furtișag”, “mizerie”
b. „Lipsa de legitimitate a intervenției României în sprijinul Ucrainei”
SUBIECT: “România”, “ajutor”, “sprijin”
CONTEXT: “Războiul din Ucraina” (dimensiunea e complet codată)
MARKER DE DEZINFORMARE: “nu este prietena”, “nu suntem prieteni”, “dușmani”, “noua ordine mondială” c. „România este o colonie a Vestului”
SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă”
CONTEXT: Războiul din Ucraina
MARKER DE DEZINFORMARE: “slugi”, “colonie”, (“renunțare” AND “suveranitate”)……..
2. NARATIVE GENERICE
a. „NATO/EU sunt slabe”
SUBIECT: “NATO”, “Alianța Nord Atlantică”, “Alianța Nord-Atlantică”, “Pactul nord-atlantic”, “Stoltenberg”, “Geoana”
CONTEXT: UE, “Uniunea Europeana”, “Bruxelles”, “Bruxellesul”, “von der Leyen”, “Ursula”, “articolul 5”, “intervenție”, “excludere aeriana”, “zona de excludere”, “sanctiuni”
MARKER DE DEZINFORMARE: “diviziuni”, “diviziune”, “divizat”, “lipsa consensului”….
b. „Democrația de tip vestic a eșuat”
SUBIECT: “UE”, “Uniunea Europeana”, “Bruxelles”, “Bruxellesul”, “Bruxelles-ul”, “von der Leyen”, “Ursula”
CONTEXT: “Razboiul din Ucraina”
MARKER DE DEZINFORMARE: (“decadent” ) AND (“tradiție”, “tradiții”, “valori tradiționale”, “homosexuali”, “LGBT”, “LGBTQ”, “LGBTQI”, “spiritualitate”, “valori ortodoxe”……)
c. „NATO a provocat Rusia”

SUBIECT: “NATO”, “Alianța Nord Atlantică”, “Pactul nord-atlantic”, “Stoltenberg”, “Geoană” CONTEXT: “Războiul din Ucraina” MARKER DE DEZINFORMARE: “provocare”, “extindere”, “forțarea granițelor”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

6 COMENTARII

 1. De când își permite unul ca Arahat să critice creștinismul dacă el e de altă religie? iar oNGurile alea sînt câțiva fomiști , cume toma, un ratat pe banii lu Soros

 2. Așaaaa!
  Atunci vom scrie codat, în jargon, în argou. Ca să evităm monitorizarea.
  Exemplu : “dulapul 1″, dulapul 2”. Ne prindem pe parcurs.

 3. Deci pe scurt:

  un om nevotat de nimeni (Arafat) a primit dreptul de a aduce o clică de activiști (oengeuri finanțate din exterior pe fonduri grele, verificați pe site-urile lor) să decidă administrativ ce este ADEVĂRUL, totul la adăpostul noii psihoze din dictatura militară – promovată de aceeași care promovau psihoza in timpul dictaturii sanitare.

  Ministerul Adevărului orwellian in numele „valorilor europene”, cum altfel?

  Mircea Toma e un fanatic cu apucături dictatoriale – pus de USR la CNA s-a remarcat prin utilizarea cenzurii impotriva adversarrilor politici. Un exemplar reușit al reeducării comuniste a devenit ministrul adevărului în 2022. Vai de fiica lui ce tată psihopat are.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE