duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEDr. Vasile Astărăstoae, despre românii din Ucraina: Există o politică de asimilare...

Dr. Vasile Astărăstoae, despre românii din Ucraina: Există o politică de asimilare a românilor. În 15 ani, la vizitele mele în Ucraina, în fiecare an, am întâlnit tot mai puțini oameni care vorbeau limba română

Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae consideră că românii din Ucraina sunt persecutați de către autorități, iar acest lucru nu are nicio legătură cu războiul, ci cu faptul că statul kievean este tânăr și aceasta este politica sa.

Într-un articol publicat pe blogul personal, dr. Vasile Astărăstoae povestește cum l-a întâlnit pe actualul mitropolit Mihail Jar, acum 15 ani și câte greutăți a întâmpinat la ridicarea Mănăstirii Bănceni.

„Persecutarea românilor nu a fost determinată de agresiunea lui Putin. Ea își are rădăcinile încă de la declararea statului independent Ucraina. Să nu uităm că Ucraina este un stat relativ tânăr și își exprimă frustrările prin atitudini naționalist-extreme. Mahno, Petlura, Bandera și-au construit cariera politică prin acțiuni brutale de eliminare a celorlalte naționalități. Pare paradoxal că tocmai aceste personalități se bucură (mai ales după Maidan) de recunoaștere oficială în Ucraina, uitându-se de masacrele împotriva polonezilor, rușilor, românilor, evreilor, de colaborarea cu naziștii a lui Bandera.

Am fost de mai multe ori în Ucraina. Am văzut naționalismul ucrainean în acțiune și nu mi-a plăcut. Am văzut atitudinea față de români. Ștefan cel Mare este un criminal de război, România un stat agresor care au ocupat regiunile Cernăuți (în 1918) și Odessa (în 1941), eliberate abia în 1944. Exista îngrijorare că acest lucru se poate repeta. De aceea, chiar dacă nu se recunoaște oficial, există o politică de asimilare a românilor. În 15 ani, la vizitele mele în Ucraina, în fiecare an, am întâlnit tot mai puțini oameni care vorbeau limba română. Este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe la terminarea războiului”, a scris fostul președinte al Colegiului Medicilor.

Dr. Astărăstoae spune că statul român nu va interveni, din diferite motive și „ în buna tradiție națională vom privi cum creștinii români ortodocși urcă dealul Golgotei”.

„Există și o soluție la care nu am văzut mulți aderenți: intervenția statului român. Nu am văzut-o la mulți, deoarece cota de încredere în statul român este mică. Statul român ar tebui să cheme ambasadorul Ucrainei pentru explicații, să informeze opinia publică din țările aliate și guvernele respective despre aceste abuzuri în așa fel încât Ucraina să înțeleagă că nu poate accede în UE și NATO dacă nu respectă drepturile minorităților și libertatea religioasă. Este însă o utopie să crezi că statul și politicenii români vor avea o astfel de atitudine.

În concluzie, în România, nu există un consens și în buna tradiție națională vom privi cum creștinii români ortodocși urcă dealul Golgotei.

P.S.1: Mă aștept ca prezenta postare să supere pe toata lumea, așa cum s-a întâmplat cu postările mele din timpul pandemiei. Nu sunt putinist, condamn războiul, dar nu-mi cereți să-l aplaud pe eroul omenirii, Zelensky. Sunt doar un conservator sceptic, care nu suportă propaganda mincinoasă și politica dublului standard.

P.S.2: Titlul mi-a fost inspirat de predica I.P.S. Longhin Jar, din 20 noiembrie 2022.

P.S.3: Sunt convins că după mini-vacanță și festivismele patriotarde din 24 ianuare, acest subiect, soarta românilor din Ucraina, va fi uitat”, a încheiat el.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

 1. Si inca ceva: nu ar fi prima data cand “creștinii români ortodocși urcă dealul Golgotei.”

  Au mai facut-o si la Fantana Alba…

 2. Cred ca asta a suparat pe multi (propaganda gretoasa).
  Unii ajuns la efectul opus celui dorit: de greata propagandei agresive pro-Ucraina, ajung sa tina voalat cu rusii (nu spun ca e cazul domnului Astarastoae).

  De curand, aberatia a atins cote nebanuite prin afirmatia ca prezentarea prigoanei la care e supusa Biserica in Ucraina (din partea regimului Zelinski si a vechilor “nationalisti”, etno-filetisti) e propaganda anti-Ucraina….
  Adica aia tortureaza si omoara oameni nevinovati, bat preoti si le iau bisericile cu forta, dar sa nu spunem nimic, ca altfel suntem pro rusi…

  Nu se mai poate asa. Lumea trebuie sa vorbeasca, sa denunte aberatiile, altfel tot spatiul public va fi cuprins de asemenea specimene…

 3. Rusia contra Ucraina. Prostia care smintește
  https://mihaiandreialdea.org/2022/02/21/rusia-contra-ucraina-prostia-care-sminteste/

  Ce trebuie să facă Statul ACUM. Diplomație reală
  https://mihaiandreialdea.org/2022/02/26/ce-trebuie-sa-faca-statul-acum-diplomatie-reala/

  Rușii la Odesa. Haz de necaz – Părintele Mihai-Andrei Aldea
  https://mihaiandreialdea.org/2022/02/25/rusii-la-odesa-haz-de-necaz/ Citiți, înțelegeți și apoi dați și voi articolul mai departe ca să ajungă la cât mai mulți Români!

  Rusia, Ucraina, România și Ungaria. Și poziția AUR
  https://mihaiandreialdea.org/2022/02/24/rusia-ucraina-romania-si-ungaria-si-pozitia-aur/

  By the way, did you know that Ukraine recently banned minority languages including Romanian from being learned in schools so that they can destroy and assimilate all minorities by force?

  https://freedomhouse.org/article/ukraines-education-law-may-needlessly-harm-european-aspirations

  “Ukraine’s parliament, the Verkhovna Rada, passed a new Law on Education on September 5. Article 7 of the legislation mandates the use of Ukrainian as the language of instruction in all state-funded secondary schools beginning in 2020. The rule stands to affect approximately 400,000 students, or 10 percent of the student population, who are educated in Russian, Polish, Hungarian, Bulgarian, Romanian, and Slovak schools across the country.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE