joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEDr. Valeriu Gheorghiță: Săptămâna viitoare vom lua decizia privind combinarea unei doze...

Dr. Valeriu Gheorghiță: Săptămâna viitoare vom lua decizia privind combinarea unei doze AstraZeneca cu una pe bază de ARNm / Acum trei luni CNCAV zicea că nu e posibil

Dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat că autoritățile se află în faza finală a discuțiilor privind șansa ca o persoană să facă prima doză de vaccin cu AstraZeneca și apoi la rapel să primească un vaccin pe bază de ARNm, precum Pfizer sau Moderna.

„Privind abordarea schemelor de vaccinare, posibilitatea unor scheme de vaccinare heterologice care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la AstraZeneca și a doua doză cu un vaccin pe baza de ARN mesager este o discuție avansată pe care o avem în prezent și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală în baza datelor științifice noi care au fost publicate și în baza comisiilor specializate de epidemiologie și sănătate publică de la nivelul Ministerul Sănătății”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a arătat că deja Comisia de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă această combinare a vaccinului AstraZeneca cu o doză la rapel de la Pfizer sau Moderna.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media

„Avem răspunsul Comisiei de Epidemiologie care recomandă utilizarea acestei scheme. Așteptăm răspunsul Comisiei de Sănătate Publică. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heteorologă de vaccinare, ținând cont de faptul că avem date științifice pe baza cărora să luăm această decizie. Ea nu contravine deciziilor EMA, fiecare stat își face propria politică de vaccinare pe baza datelor științifice”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar a arătat că această schemă mixtă va fi recomandată în special persoanelor sub 60 de ani, cu anumite afecțiuni sau antecedente medicale.

„Sunt identificate anumite categorii de persoane la care sunt luate în calcul administrarea de doze diferite, indiferent dacă BioNTech/Pfizer sau Moderna. În general, persoane sub 60 de ani, de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale sau se află în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice sau au antecedente tromboembolice sau de trombocitopenie. Fundamentarea este legată de faptul că această schemă pare că același nivel de imunogenitate”, a precizat medicul. Valeriu Gheorghiță a arătat că patru state deja folosesc această schemă mixtă, iar ea ar putea deveni o practică curentă în viitor, pe baza studiilor științifice.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Cât privește stadiul campaniei de vaccinare, el a precizat că atenția se mută acum pe vaccinarea persoanelor din mediul rural. „O altă prioritate este legată de conceptul orașul vaccinează satul. Se va amplifica numărul de echipe mobile și activitățile de vaccinare. În acest moment, din 2.862 de comune care sunt prevăzute pentru vaccinare. În aproximativ 1.283 de comune au fost deja echipe mobile. Pe lângă acestea sunt alte 177 de comune în care sunt organizate centre de vaccinare”, a afirmat medicul.

În martie, autoritățile spuneau că nu recomandă ca persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca să facă rapelul cu alt vaccin. Mai mult, CNCAV spunea că nici nu este studiată o schemă de vaccinare cu două tipuri de vaccin.

„În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doză cu AstraZeneca.

Dacă nu vă veți vaccina cu a doua doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva COVID-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimbă un vaccin cu altul pentru a doua doză.

Nu este recomandată la acest moment vreo altfel de schemă de vaccinare. De aceea, nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.

Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens”, scria instituția condusă de dr. Valeriu Gheorghiță acum trei luni, conform Hotnews.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE