duminică, februarie 5, 2023
ACTUALITATEDr. Sunetra Gupta, profesor la Oxford și epidemiolog: Apariția variantelor Covid nu...

Dr. Sunetra Gupta, profesor la Oxford și epidemiolog: Apariția variantelor Covid nu justifică restrângerea libertăților

Dr. Sunetra Gupta (foto centru), epidemiolog și profesor la Universitatea Oxford, argumentează în ultimul său articol publicat în The Telegraph asupra necesității păstrării drepturilor și libertăților individuale în contextul combaterii noilor variante ale bolii.

Reamintim că dr. Gupta este unul dintre cei trei inițiatori ai Declarației de la Great Barrington. În textul acelei scrisori deschise, realizate de trei experți de talie mondială, au argumentat împotriva folosirii carantinei în tratarea efectelor pandemiei.

Scrisoarea a fost semnată de mii de specialiști și oameni de știință din toată lumea, dar a fost ștearsă de pe Twitter. În România, declarația de la Great Barrington a fost adusă în premieră de R3media.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Descoperirea unei noi variante Covid care are capacitatea de ocoli imunitatea pre-existentă, dobândită în mod natural sau indusă de vaccin, constituie în mod firesc un motiv de îngrijorare. Dar este important ca aceste îngrijorări să fie abordate într-un cadru în care punem în balanță riscurile potențiale asupra sănătății pe care le ridică această tulpină, respectiv daunele provocate de măsurile luate pentru a-i limita răspândirea.

Tulpinile își câștigă avantajul în două moduri. În primul rând, prin creșterea transmisibilității și, în al doilea rând, prin evitarea imunității pre-existente. Este clar că atât varianta Delta cât și varianta Omicron ocolesc anticorpii neutralizanți care, temporar, pot preveni infectarea. Aceasta le oferă un avantaj, chiar dacă ele nu sunt semnificativ mai transmisibile decât variantele pe care le înlocuiesc. De fapt, aceste tulpini ar putea deveni dominante și dacă ar fi mai puțin transmisibile.

Este rușinos că aceste principii de fier ale epidemiologiei au ajuns să fie ignorate de majoritatea comunității științifice.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Este păcat, de asemenea, că mulți gânditori au adoptat ideea că patogenii evoluează întotdeauna în sensul de a deveni mai transmisibili dar mai puțin severi. Adevărul este că ei se pot duce în ambele direcții. Rezultatul infecției nu este determinat doar de severitatea variantei, ci într-o măsură mult mai mare de tipul și nivelul imunității pre-existente în cadrul individului infectat. Majoritatea oamenilor vulnerabili au dobândit până în acest moment protecție împotriva îmbolnăvirii grave, fie prin trecerea prin infecție, fie prin vaccinare, așa că nu contează dacă această nouă tulpină este, în sine, puțin mai gravă sau puțin mai inofensivă.

Putem să facem mai mult pentru a minimiza riscul cu care se confruntă persoanele vulnerabile. Înmulțirea eforturilor de a le convinge să se vaccineze, oferindu-le booster-e și investind în îngrijire socială care să le limiteze expunerea, va reduce probabilitatea ca ele să moară de Covid.

Cu toate acestea, este improbabil ca vaccinarea rapidă cu a treia doză a întregii populații să prevină aceste decese. Se poate susține că booster-ele pot chiar să mărească avantajul selectiv al unei variante capabile să ocolească răspunsul imun antrenat de vaccin.
Mai mult, nu ar trebui să ne întoarcem acum la suita de restricții despre care știm că au contribuit într-o foarte mică măsură la schimbarea dinamicii pandemiei și care, așa cum se știa de la bun început, a cauzat un mare rău persoanelor sărace și celor tinere.

A venit timpul să recunoaștem că maniera agresivă în care am întreprins intervențiile non-farmaceutice – multiple lockdown-uri – a cauzat pagube colaterale extinse, în vreme ce existau modalități mai bune de protejare a persoanelor vulnerabile. Dar se pare că rămânem ancorați în același tipar de a răspunde noii provocări.

Trebuie să ne asumăm poziția de compasiune – cea care este decurge din contractul social.
Poate că este util să ne amintim cum am reușit să gestionăm amenințarea gripei. Atunci când descoperim o nouă mutație în virusul gripal, nu ne apucăm să închidem frontierele, nu-i obligăm pe copii să poarte mască și să mănânce prânzul afară în frig. Nu ne apucă să-i concediem și să-i ostracizăm pe cei care au decis să nu se vaccineze. Să ne amintim că nu vrem ca nimeni să ajungă să le spună copiilor săi că au un singur fel la cină, fasole pe pâine, doar pentru că trebuie să ne protejăm de riscul de a muri de gripă.

Este timpul să renunțăm la individualismul grosolan care stă la baza impunerii restricțiilor și să încercăm să redobândim principiile comunitare internaționale pe care le-am abandonat cu atâta ușurință în încercarea inutilă de a trăi o viață fără infecții”, a scris dr. Gupta în The Telegraph.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate