ACTUALITATEDr. Marty Makary: O să ajungem la imunitatea de turmă până în...

Dr. Marty Makary: O să ajungem la imunitatea de turmă până în luna Aprilie

Numărul cazurilor de covid au scăzut cu 77% în ultimele săptămâni. Experții ar trebui să spună oamenilor adevărul.

Pe fondul avertismentelor negre în privința Covid, un fapt crucial a fost în mare parte ignorat: cazurile au scăzut cu 77% în ultimele șase săptămâni. Dacă un medicament a redus cazurile cu 77%, l-am numi pilula miraculoasă. De ce numărul cazurilor se prăbușește mult mai repede decât au prezis experții?

În mare parte, deoarece imunitatea naturală împotriva infecției anterioare este mult mai frecventă decât poate fi măsurată prin testare. Testarea a captat doar de la 10% la 25% din infecții, în funcție de momentul în care, în timpul pandemiei, cineva a primit virusul. Aplicarea unei medii ponderate de captare a cazurilor de 1 din 6,5 la cele 28 de milioane de cazuri confirmate cumulate ar însemna că aproximativ 55% dintre americani au imunitate naturală.

Acum adăugați oameni vaccinați. Începând din această săptămână, 15% dintre americani au primit vaccinul, iar cifra crește rapid. Fostul comisar pentru produse alimentare și medicamente, Scott Gottlieb, estimează că până la sfârșitul lunii martie vor fi fost administrate 250 de milioane de doze la aproximativ 150 de milioane de oameni.

Există motive să credem că țara se îndreaptă către un nivel extrem de scăzut de infecție. Pe măsură ce au fost infectați mai mulți oameni, dintre care majoritatea au simptome ușoare sau nu prezintă niciun simptom, au rămas mai puțini americani care să fie infectați. La traiectoria actuală, mă aștept ca Covid să dispară în cea mai mare parte până în aprilie, permițând americanilor să reia viața normală.

Studiile anticorpilor subestimează aproape sigur imunitatea naturală. Testarea anticorpilor nu captează celulele T specifice antigenului, care dezvoltă „memorie” odată ce sunt activate de virus. Supraviețuitorii gripei spaniole din 1918 au fost descoperiți în 2008 – 90 de ani mai târziu – având celule de memorie încă capabile să producă anticorpi neutralizanți.

Cercetătorii de la Institutul suedez Karolinska au descoperit că procentul de persoane care au răspuns cu celule T după o infecție ușoară sau asimptomatică cu Covid-19 a depășit în mod constant procentul cu anticorpi detectabili. Imunitatea celulelor T a fost chiar prezentă la persoanele care au fost expuse membrilor familiei infectate, dar care nu au dezvoltat niciodată simptome. Un grup de oameni de știință din Marea Britanie, în septembrie, a subliniat că comunitatea medicală ar putea subaprecia prevalența imunității față de celulele T activate.

Decesele Covid-19 din SUA ar sugera, de asemenea, o imunitate mult mai largă decât cea recunoscută. Aproximativ 1 din 600 de americani a murit de Covid-19, ceea ce se traduce printr-o rată a mortalității populației de aproximativ 0,15%. Rata mortalității prin infecție Covid-19 este de aproximativ 0,23%. Aceste cifre indică faptul că aproximativ două treimi din populația SUA a avut infecția.

În propriile mele conversații cu experți medicali, am observat că aceștia resping prea des imunitatea naturală, susținând că nu avem date. Datele nu se potrivesc cu siguranță modelului clasic de studiu controlat randomizat al instituției medicale de gardă veche. Nu există un grup de control. Dar datele observaționale sunt convingătoare.

Am susținut de luni de zile că am putea salva mai multe vieți americane dacă cei cu infecție anterioară Covid-19 renunță la vaccinuri până când toți vârstnicii vulnerabili primesc prima doză. Mai multe studii demonstrează că imunitatea naturală ar trebui să îi protejeze pe cei care au avut Covid-19 până când sunt disponibile mai multe vaccinuri. Jumătate din prietenii mei din comunitatea medicală mi-au spus: Bună idee. Cealaltă jumătate a spus că nu există suficiente date cu privire la imunitatea naturală, în ciuda faptului că s-au produs reinfectii la mai puțin de 1% dintre oameni – și când apar, cazurile sunt ușoare.

Dar declinul constant și rapid în cazurile zilnice de la 8 ianuarie poate fi explicat doar prin imunitate naturală. Comportamentul nu s-a îmbunătățit brusc în timpul sărbătorilor; Americanii au călătorit mai mult de Crăciun decât din martie. De asemenea, vaccinurile nu explică scăderea accentuată din ianuarie. Ratele de vaccinare au fost scăzute și durează câteva săptămâni.

Predicția mea că Covid-19 va dispărea în cea mai mare parte până în aprilie se bazează pe date de laborator, date matematice, literatura publicată și conversații cu experți. Dar se bazează și pe observarea directă a cât de grele au fost testele, în special pentru cei săraci. Dacă locuiți într-o comunitate bogată în care oamenii îngrijorați sunt vigilenți la testare, s-ar putea să credeți că majoritatea infecțiilor sunt capturate prin testare. Dar dacă ați văzut numeroasele bariere în calea testării pentru americanii cu venituri mici, ați putea crede că foarte puține infecții au fost capturate la centrele de testare. Rețineți că majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, ceea ce declanșează în continuare imunitatea naturală.

Mulți experți, alături de politicieni și jurnaliști, se tem să vorbească despre imunitatea turmei. Termenul are tonuri politice, deoarece unii au sugerat că SUA pur și simplu lăsau Covid să rupă pentru a obține imunitatea turmei. A fost o idee nesăbuită. Dar imunitatea efectivului este rezultatul inevitabil al răspândirii virale și al vaccinării. Când lanțul de transmitere a virusului a fost rupt în mai multe locuri, este mai greu să se răspândească – și asta include noile tulpini.

Imunitatea de turmă a fost bine documentată în orașul brazilian Manaus, unde cercetătorii din Lancet au raportat că prevalența infecției anterioare cu Covid-19 este de 76%, rezultând o încetinire semnificativă a infecției.

Medicii urmăresc o nouă tulpină care amenință să se sustragă imunității anterioare. Dar țările în care au apărut noi variante, precum Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, înregistrează, de asemenea, scăderi semnificative în cazurile noi zilnice. Riscul ca noi variante să muteze în jurul celor vaccinați anterior sau care au imunitate naturală ar trebui să reamintească faptul că Covid-19 va persista zeci de ani după terminarea pandemiei. De asemenea, ar trebui să insufle un sentiment de urgență pentru a dezvolta, autoriza și administra un vaccin care vizează noi variante.

Unii experți medicali au fost de acord în mod privat cu prezicerea mea că ar putea exista foarte puțin Covid-19 până în aprilie, dar mi-au sugerat să nu vorbesc public despre imunitatea de turmă, deoarece oamenii ar putea deveni mulțumiți și nu vor lua măsuri de precauție sau ar putea refuza vaccinul. Dar oamenii de știință nu ar trebui să încerce să manipuleze publicul ascunzând adevărul. Deoarece îi încurajăm pe toți să se vaccineze, trebuie să redeschidem școlile și societatea pentru a limita daunele închiderilor și izolarea prelungită. Planificarea de urgență pentru o economie deschisă până în aprilie poate oferi speranță celor disperați și celor care au făcut mari sacrificii personale.

Dr. Makary este professor at the Johns Hopkins School of Medicine and Bloomberg School of Public Health, consilier medical șef la Sesame Care, și autorul cărții „The Price We Pay.”

Articolul original, pe Wall Street Journal, este aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...