joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEDr. Alexandru Rafila: S-a folosit acest pretext, că deschiderea școlilor duce la...

Dr. Alexandru Rafila: S-a folosit acest pretext, că deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri / Studiile arată că nu influențează semnificativ evoluția epidemiei / Sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanță

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că afirmațiile de tipul „deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri de COVID-19” nu sunt altceva decât un pretext folosit politic și a apreciat că, în contextul pandemiei, trebuie făcută o „prioritizare reală a activităților care trebuie menținute deschise”, informează Agerpres.

„Din păcate, de multe ori, atunci când discutăm despre măsurile de sănătate publică, despre recomandările de sănătate publică, ele au fost de foarte multe ori utilizate politic şi lucrul ăsta nu a fost o idee foarte bună, pentru că a creat confuzie, cel puţin în rândul populaţiei”, a spus Rafila la dezbaterea online ‘Testarea COVID în România, la un an de la debutul pandemiei’ de la DCNews.

Deputatul spune că activitatea din școli nu are efect asupra evoluției pandemiei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Legat de şcoli, totdeauna s-a folosit acest pretext, că deschiderea şcolilor duce la creşterea numărului de cazuri şi aşa mai departe, cu toate că existau studii foarte solide care arătau că deschiderea şcolilor nu influenţează semnificativ evoluţia epidemiei”, a spus el.

Rafila a mai spus că în contextul închiderii şcolilor, nu au fost luate în calcul efectele acestei decizii asupra sănătăţii mintale a elevilor.

„Dacă vrei să fii sigur că lucrurile sunt sub control şi nu trebuie să te agiţi prea mult ulterior, ţii o activitate închisă şi lucrul ăsta s-a întâmplat cu şcoala. Cred că e cel mai relevant element. Dar nu s-a ţinut cont, de exemplu, nu numai despre învăţământul ca atare, despre lipsa accesului la învăţământ pentru un număr foarte mare, sute de mii de elevi nu au avut acces la învăţământ, ci şi despre dezvoltarea lor şi sănătatea lor mintală. Nimeni nu a discutat acest subiect, cu excepţia mea (…), eu am fost singurul şi ulterior au mai fost câţiva colegi ai mei care au ridicat această problemă – sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanţă”, a subliniat Alexandru Rafila.

„Sper să putem să facem însă o prioritizare reală a activităţilor care trebuie menţinute deschise şi care au impact favorabil asupra sănătăţii oamenilor”

Reprezentantul României la OMS a vorbit şi despre un eventual nou val de îmbolnăviri din primăvară şi nevoia de prioritizare a activităților care ar trebui să rămână deschise.

„Nu cred că România va fi în continuare total ferită de valul de îmbolnăviri care se manifestă în Uniunea Europeană. O să vedem prin luna martie-aprilie ce se va întâmpla. Eu sper să putem să facem însă o prioritizare reală a activităților care trebuie menținute deschise și care au impact favorabil asupra sănătății oamenilor, pentru că altfel o să continuăm cu un mod de a ne diferenția de alte țări cu măsuri care nu au legătură cu viața publică, ci cu alte considerente pe care nu vreau să le comentez”, a avertizat Rafila.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE