ACTUALITATEDonald Tusk, fost președinte al Consiliului European: Polonia ar putea părăsi Uniunea...

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European: Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană „mai repede decât se crede”

Fostul premier polonez și președinte al Consiliului European, Donald Tusk, consideră că Varșovia ar putea părăsi Uniunea Europeană „mai repede decât se crede”, deoarece majoritatea guvernului polonez consideră UE drept „o necesitate regretabilă”, potrivit La Razon.

Tusk, care conduce opoziția din țara sa, a spus că „nu va fi atât de liniștit” dacă Polonia va rămâne în UE, deoarece retorica, compararea Bruxelles-ului cu Uniunea Sovietică sau cu ocupația nazistă pe care a făcut-o un deputat guvernamental, nu sunt puțin lucru, „nu sunt fără efect”, iar vinovații „nu vor rămâne nepedepsiți”.

Afirmațiile lui Tusk vin în contextul în care deputatul guvernamental Marek Suski a declarat recent, într-o ceremonie oficială, în memoria rezistenței poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial, că Bruxelles-ul vrea „să pună Polonia în genunchi”, țară care deja „a luptat împotriva altor invadatori în timpul războiului” și a afirmat că dacă strămoșii “au luptat împotriva ocupanților sovietici, noi vom lupta împotriva ocupantului Bruxelles”. În opinia lui Tusk, “majoritatea guvernului consideră că UE este, în cel mai bun caz, o necesitate regretabilă și se gândește cum să elibereze Polonia de această „ocupație de la Bruxelles”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

În opinia lui Tusk, „majoritatea guvernului consideră că UE este, în cel mai bun caz, o necesitate regretabilă și se gândește cum să elibereze Polonia de această „ocupație de la Bruxelles”. Provocările de la Varșovia cu privire la unele decizii ale UE fac ca pericolul unui “Polexit” să fie real pentru Tusk, deoarece “s-au întâmplat multe dezastre în istorie nu pentru că cineva le-a planificat, ci pentru că cineva a acționat iresponsabil, prostește, riscant. Și astăzi politica PiS, în raport cu problemele internaționale, este caracterizată de un risc constant și inutil”, a spus el despre partidul de guvernământ. Tusk s-a arătat încrezător că „îi convinge pe acei oameni și instituții care iau decizii (în UE) să facă o distincție clară între ceea ce este un guvern rău și ceea ce este Polonia” și ca, în cele din urmă, să nu fie impuse sancțiunile economice pe care Comisia Europeană le-a cerut recent pentru a amenda guvernul polonez pentru menținerea celor mai conflictuale puncte ale reformei sale judiciare.

„Cred că s-a auzit argumentul meu că pedepsirea Poloniei ca stat în ansamblu nu va avea prea mult sens”, a spus liderul Platformei Civice, deși “ultimul lucru pe care interlocutorii mei l-au avut în vedere a fost să facă ceva care să împingă Polonia în afara Uniunii Europene”. “Nu mă voi preface că sunt la curent cu planurile specifice ale guvernului în această chestiune, dar dezastre precum Brexit sau posibila ieșire a Poloniei din UE apar nu pentru că cineva a planificat-o, ci pentru că cineva nu știa cum să propună alternative la acele planuri”, a conchis Tusk.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Politicianul care a prezidat Consiliul European a subliniat că „este încă timp pentru a evita această rușine” și “sancțiunile legate de plângerea Comisiei către Curte pentru funcționarea Camerei Disciplinare sunt oneroase și complet inutile, dar vorbim și despre ceva mai costisitor: amenințarea cu reținerea ajutorului din Fondul european de reconstrucție”. Recent, UE a solicitat Curții de Justiție a UE să impună o amendă Poloniei până când va garanta independența judiciară și va dizolva Camera Disciplinară, organism pe care îl consideră “incompatibil cu dreptul european”.

Polonia menține mai multe dezacorduri cu UE datorită, printre alte motive, controversatei sale reforme judiciare, chestionării preeminenței legislației poloneze asupra dreptului european, a unei reforme controversate a legii mass-media, a legislației pro viață și pro familie.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a asigurat, vineri, în orașul german Weimar că majoritatea populației poloneze este în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană (UE), când a fost întrebat despre un posibil “Polexit”, o ieșire a Poloniei din blocul comunitar. Ministrul s-a referit la declarațiile în acest sens ale șefului grupului parlamentar al partidului guvernamental Lege și Justiție (PiS), Ryszard Terlecki, și a asigurat că, în ciuda comentariilor sale, care erau „foarte clare”, populația poloneză „este în favoarea rămânerii în UE”. El a adăugat că spusele lui Terlecki în timpul unei dezbateri politice au fost „o afirmație foarte ipotetică” care, totuși, „reflectă poziția critică a unei părți tot mai mari a populației poloneze față de soluțiile propuse de autoritățile UE”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. m u ie este o necesitate regretabila. o minciuna pentru a aduce tari bogate la masa unor talhari, intru praduirea resurselor fraierilor care au pus botu’ la “comertul liber”. hao siktir sluga globalista! daca tarile mici din est, frumoase si bogate s-ar uni si ar avea lideri PATRIOTI, v-am face tandari. In Romania gazul la iesirea din sol are 80 de bari! omv suge gazul romanesc folosind aceleasi sonde de pe vremea lui ceausescu! INVESTITIE ZERO! DOAR SUG RESURSELE ROMANESTI FARA A DA NIMIC IN SCHIMB! CAND VA TREZITI OAMENI BUNI ? mai citeam una : la Herculane toate jigodiile securiste care se perinda la primarie de 31 de ani, lasa in paragina monumente si hoteluri fabuloase, constructii vechi superbe, “decat” pentru a le ruina, demola si cumpara TERENURILE !! practic Herculane va fi cumparat IN TOTALITATE DE UN BAIETZEL DASHTEPT !! TOT IN HERCULANE UN SHMEKER A CUMPARAT PUTURILE SI INSTALATIILE DE APE TERMALE!! CARE NU LE APARTIN! CINE A FAVORIZAT O ASEMENEA HOTIE SI TALHARIE ? ACESTE STABILIMENTE APARTIN STATULUI SI ROMANILOR ! DACA investesti si vrei sa faci un loc cu apa termala, fie iti faci instalatie proprie ceea ce costa enorm, fie le platesti lor o gramada de bani! pe bune? LE-AU CONSTRUIT EI? CAT AU PLATITI PE ELE ? AU ASTEPTAT SA LE “INVECHEASCA” TRADATORII DE PRIMARI, PENTRU A LE DECLARA BUNE DE DISTRUS ? S-AU CUMPARAT LA UN PRET MIC, PENTRU A FI FOLOSITE IN CONTINUARE BINE-MERCI! nationalizarea resurselor naturale acum!!

  2. Un tradator care si a sapat Tara la ue…. Brusc o Tara cu guvern conservator Nu Mai are suveranitate si niste comunisti DIN bruxelles santajeaza Un popor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...