joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEDonald Tusk intenționează să-l aducă pe guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei în...

Donald Tusk intenționează să-l aducă pe guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei în fața unui tribunal de stat, după care să-l demită din funcție. Morawiecki: O amenințare la adresa băncii centrale!

Donald Tusk a declarat pe 21 octombrie că noua majoritate parlamentară ia în considerare să-l pună pe șeful băncii centrale, Adam Glapiński, în fața unui tribunal de stat pentru că se presupune că nu a reacționat la inflație. În cazul în care Glapiński ar fi judecat, acesta ar fi suspendat de la îndeplinirea atribuțiilor sale. Dacă va fi condamnat, va trebui să-și părăsească postul, scrie Remix News.

Prim-ministrul în exercițiu Mateusz Morawiecki a reacționat la știrea unui potențial proces. El a spus că va discuta cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială și Banca Centrală Europeană pentru a le avertiza cu privire la amenințarea la adresa independenței băncii centrale a Poloniei.

Între timp, agenția de presă poloneză (PAP) a întrebat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) dacă a pronunțat în trecut decizii cu privire la independența băncilor centrale. Răspunsul biroului de presă al instanței a inclus informații despre cum în 2019, într-o hotărâre privind suspendarea șefului leton al băncii centrale a țării, instanța a decis că decizia este invalidă. S-a considerat atunci că Letonia nu a prezentat suficiente motive pentru o decizie.

Șanse mici ca demersul lui Tusk să aibă succes

Cazul a implicat acuzații de corupție împotriva șefului băncii centrale din Letonia. CJUE a soluționat cazul pe baza statutului Sistemului European al Băncilor Centrale (ESBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru țările care au adoptat moneda euro.

Potrivit deciziilor luate de conducătorii băncilor centrale, orice bancă centrală trebuie să fie total independentă. Prin urmare, guvernatorii nu pot fi demiși sau opriți din exercitarea funcțiilor de către nicio altă instituție decât instanța competentă.

Potrivit avocatului constituțional polonez Ryszard Piotrowski, șeful băncii centrale nu poate fi suspendat de parlament. Guvernatorul este independent de acesta. Potrivit acestuia, judecarea lui Glapiński nu înseamnă că va fi și suspendat.

Conform constituției Poloniei, șeful băncii centrale este nominalizat de președintele Poloniei. Apoi, el este votat de parlament pentru un mandat de șase ani. El poate fi revocat din funcție doar de Tribunalul de Stat.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE