marți, decembrie 5, 2023
ACTUALITATEDonald Tusk a pus tunurile pe guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei și...

Donald Tusk a pus tunurile pe guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei și dorește să-l demită pentru a putea integra țara în zona euro

Guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei (NBP), Adam Glapinski, a avertizat noua majoritate parlamentară împotriva oricăror încercări de a-l înlătura. El a acuzat majoritatea condusă de Donald Tusk că „se joacă cu focul” și a insistat că este pregătit pentru o potențială bătălie legală, conform Remix News.

Glapiński a susținut că este complet iresponsabil ca politicienii să-și atace propria bancă centrală. El a spus că orice atac asupra lui amenință să declanșeze o scădere a valorii monedei poloneze.

Noua majoritate parlamentară a promis că-l va trage la răspundere pe Glapinski. Politicienii progresiști îl acuză de eșec în combaterea inflației și de subminarea independenței băncii centrale.

„Organizațiile internaționale puternice vor reacționa cu siguranță”, a spus Glapiński. El a spus că va notifica Banca Centrală Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Glapiński consideră că unul dintre obiectivele care se află în spatele atacului asupra sa este dorința de a integra Polonia în zona euro. Potrivit acestuia, integrarea ar trebui luată în considerare doar atunci când Polonia va ajunge la paritatea din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor cu Europa de Vest. El spune că acest lucru va mai dura cel puțin 8-10 ani.

Guvernatorul consideră că, din moment ce a spus în repetate rânduri că nu va semna nicio cerere de aderare a Poloniei la euro pe durata mandatului său, susținătorii intrării timpurii a Poloniei în zona euro au decis că ar trebui să fie îndepărtat.

Adam Glapiński a spus că NBP este „una dintre cele mai credibile bănci centrale din lume”. Aceasta are „rezerve uriașe, inclusiv aur”, iar atacul asupra acesteia a fost „atacul asupra inimii securității noastre financiare”.

Potrivit constituției, șeful NBP poate fi suspendat din funcție doar cu votul Parlamentului. El poate fi cercetat doar în fața unui tribunal special pentru funcționari publici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate