Ipoteza care până de curând era percepută doar ca o teorie a conspirației începe să devină realitate, iar accesul populației la bani fizici începe să fie restricționat.
Cuba comunistă limitează prin lege accesul la numerar și încurajează utilizarea plăților electronice.
O lege care a intrat deja în vigoare prevede interzicerea bancomatelor în companii și restricția la 1.500 de pesos cubanezi, respectiv 57 de euro a plăților în numerar în relațiile contractuale, anunță agenția Rador, citată de Capital.
Potrivit sursei citate, Banca centrală a țării, deținută de stat, a apărat decizia guvernului de a „promova activitatea bancară” pe insulă.
Autoritățile justifică această măsură făcând trimitere la „costurile ridicate asociate cu emiterea, transportul, procesarea și depozitarea, precum și cererea tot mai mare a numărului de bancomate pentru retrageri”.
Măsuri punitive pentru cei care folosesc numerarul în Marea Britanie
NatWest, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Marea Britanie, a decis cu de la sine putere să limiteze depozitele în cash, precum și retragerile de numerar, alimentând termerile că instituții financiare forțează clienții spre o „societate fără cash”, notează Telegraph.
Într-un document remis clienților, banca precizează că poate impune limite „zilnice și anuale” privind retragerea de cash. De asemenea, banca a precizat că poate „limita și cantitatea de numerar” depusă.
NatWest este grupul care deține banca Coutts, cea care i-a închis conturile politicianului Nigel Farage, pentru că nu a fost de acord cu opiniile exprimate public de acesta.
Tot în Marea Britanie, consiliul local din Sutton a impus taxe mai mari pentru oamenii care vor să parcheze și să plătească în numerar, relevă același The Telegraph.
Practic, cei care vor să plătească taxele de parcare cash vor fi nevoiți să scoată din buzunar cu 50% mai mult decât cetățenii care plătesc prin aplicație.
Consiliul local din Sutton este condus de politicieni liberali-democrați, un fel de USR britanic. Cea mai mare și veche asociație a automobiliștilor din Marea Britanie, Royal Automobile Club (RAC), a denunțat măsura ca fiind discriminatorie. RAC consideră că această decizie îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre participanții la trafic, bătrânii sau oamenii care nu-și pot permite un smarphone.
Slovenia, Austria și Elveția apără numerarul
Comisia Europeană a inițiat două propuneri legislative „menite să garanteze că cetățenii și întreprinderile pot continua să facă retrageri și plăți cu bancnote și monede euro în întreaga zonă euro și pentru a defini un cadru pentru o posibilă nouă formă digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană ar putea să o emită în viitor, în completarea numerarului”.
Slovacia a introdus dreptul la plățile numerar în Constituție. Elveția și Austria au aceeași intenție, de a proteja plățile cash prin lege.
Cum mai dăm șpagă la doctor?