marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEDiscuții pentru înființarea cultului „Biserica Ortodoxă Română” în Ucraina și începerea construcției...

Discuții pentru înființarea cultului „Biserica Ortodoxă Română” în Ucraina și începerea construcției unei catedrale mitropolitane în centrul Chișinăului

Ciprian-Vasile Olinici, secretarul de stat pentru culte, a participat la o ședință de lucru a Sinodului Mitropolitan a Mitropoliei Basarabiei. În cadrul discuțiilor s-a abordat și subiectul înființării, pe teritoriul Ucrainei, a cultului „Biserica Ortodoxă Română”.

Ședința a avut loc pe 15 noiembrie 2023. Ea s-a desfășurat la Reședința Mitropolitană din Chișinău și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei.

Mitropolia precizează că au fost „luate decizii importante cu privire la activitatea eparhiilor românești din Basarabia“.

La subiectele discutate, la punctul 8 se precizează următorul lucru:

Situația din Ucraina și înregistrarea cultului Bisericii Ortodoxe Române: O prezentare a situației din Ucraina și demersurile pentru înregistrarea cultului „Biserica Ortodoxă Română”.

Informația este cu atât mai interesantă după ce, recent, Vlad Cubreacov a anunțat că românii din Ucraina vor lua curând o „decizie istorică“ de revenire în Biserica Ortodoxă Română.

Alte subiecte de discuție s-au axat pe aderarea parohiilor ruse la Mitropolia Basarabiei și pregătirile pentru anul 2025. A fost asumată ideea de a dedica anul 2025 drept An Centenar al Mitropoliei Basarabiei și Centenar al Patriarhiei Române.

Noi proiecte ale Mitropoliei Basarabiei

În a doua parte a ședinței, Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului, a adus la cunoștință proiectele însemnate inițiate și desfășurate de Arhiepiscopia Chișinăului, care vor fi implementate sau finalizate anul viitor, incluzând:

– Construcția unei catedrale mitropolitane în centrul municipiului Chișinău;

– Construcția unui centru social pentru persoanele vârstnice sau care provin din medii defavorizate. Acest centru va oferi adăpost, hrană, asistență medicală și duhovnicească, reprezentând un angajament profund față de comunitatea noastră;

– Lansarea unui post de televiziune și de radio al Mitropoliei Basarabiei;

– Alocarea resurselor financiare necesare finalizării lucrărilor de construcție și înfrumusețare ale Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Buiucani, care va trece în gestionarea directă a Mitropoliei Basarabiei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. vrajeli pentru invrajbirea crestinilor. Vom vedea daca suntem la fel de prosti ca ucrainienii care au ajuns sa se omoare cu rusii sau chiar mai rau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE