luni, februarie 6, 2023
ACTUALITATEDiscuții în Coaliție pe certificatul verde la locul de muncă. PSD ar...

Discuții în Coaliție pe certificatul verde la locul de muncă. PSD ar vrea să-l treacă pe răspunderea Guvernului, pentru a se adopta până la Crăciun și a se evita dezbaterile parlamentare

PSD ar dori ca Guvernul Ciucă să-și asume răspunderea pentru trecerea certificatului verde, pentru a evita circuitul parlamentar, „având în vedere că sunt multe comisii avizatoare și se așteaptă și multe amendamente din partea partidelor care nu sunt în coaliția de guvernare”, scrie G4 Media.

Conform sursei citate, măsura propusă de PSD ar fi blocată de Florin Cîțu, președintele PNL, care nu este de acord cu testarea gratuită antigen pentru cei care nu vor să se vaccineze.

Marcel Ciolacu a declarat că se va clarifica soarta proiectului certificatului verde, şi modul în care va fi înaintat în Parlament, el precizând că este nevoie ca această lege să fie adoptată rapid „Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la finalul anului”, a spus Ciolacu.

UDMR, la rândul său, nu este de acord cu testarea gratuită pe o perioadă mai mare de 28 de zile, atâta vreme cât durează realizarea schemei complete de vaccinare.

Luni, la ora 12:00, trebuia să aibă loc ședința de Guvern, dar nu a mai avut loc. În fața sediului Executivului, cei de la AUR au protestat împotriva felului în care sunt tratați românii care revin în țară de sărbători.

Pe 21 decembrie, în fața Camerei Deputaților, are loc un protest împotriva adoptării certificatului verde la locul de muncă.

Cum arată proiectul certificatului verde „Stop-Covid”, propus de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, conform surselor Hotnews:

Certificatul STOP COVID se eliberează în urma îndeplinirii uneia dintre următoarele condiţii: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabil 72 de ore) sau antigen rapid (valabil 48 de ore).

Angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel national, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Analiza situației epidemiologice se face de către INSP în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este îndeplinita condiția de creștere cu un coeficient mediu pentru intervalul de trei săptămâni consecutive, de cel putin 1,5, a numărului de cazuri înregistrat la nivel national.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii:
– dispariția situației de creștere săptămânală
–  incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.
Testarea gratuită a angajațiilor să se faca pentru o perioadă de maxim 45 de zile prin acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).

Voucherele sunt gândite pentru testele antigen care trebuie făcute în instituții publice sau private, acreditate (în farmacii, la medicul de familie, clinici private sau de stat) astfel încât rezultatele să fie încărcate în platforma națională.

Statul direcționează către angajator voucherele care pot fi folosite pe o perioadă de maxim 45 de zile de la declanșarea stării de alertă în care se solicită certificatul.
angajații pot beneficia de maxim 15 vouchere/ tichete.

Potrivit estimărilor social-democraților, banii cheltuiți pentru testele gratuite sunt undeva între 150 -200 milioane lei. Aceștia au raportat suma la cheltuielile avute de statul român cu spitalizarea unui bolnav de COVID estimată în valul 4 undeva la 750 milioane lei.

Sancțiuni:

Potrivit surselor HotNews.ro, în cazul în care nu va fi prezentat certificatul COVID, angajatul va fi suspendat. Suspendarea încetează atunci când va prezenta certificatul verde sau când se elimină obligativitatea prezentării certificatului.

Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare în vederea verificării certificatelor prin intermediul aplicației mobile “Check DCC”, prevazuta în art. 1 alin. (4) lit. c) din OUG nr.68/2021, precum și în vederea interzicerii accesului temporar la locul de muncă al angajaţilor care nu prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19:
în conformitate cu art.50 lit i) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare sau in conformitate cu prevederile art. 513 alin. (1) lit.m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, raportul de serviciu/contractul individual de muncă în baza căruia își desfășoară activitatea personalul care nu prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale.
(2) Suspendarea raportului de serviciu/contractului individual de muncă se constata prin dispoziția scrisă a angajatorului, emisă în condițiile legii.
(3) Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de următoarea zi lucratoare celei în care s-a dispus suspendarea.
(4) Suspendarea încetează și în cazul în care necesitatea prezentării certificatului încetează conform art.5.2
(5) Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de muncă dispusă în conformitate cu prezenta lege poate fi contestată la instanța competentă conform legii, după caz.
Nerespectarea obligațiilor prevăzute de prezenta lege de către angajator reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat, a Inspecției Muncii, precum și de ofițerii și de subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate