EDUCAȚIEDisciplina „Limba și literatura română” pentru liceu, redusă la emoticoane, în Ghidurile...

Disciplina „Limba și literatura română” pentru liceu, redusă la emoticoane, în Ghidurile elaborate de Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat, la începutul lunii septembrie, mai multe ghiduri, denumite „Repere metodologice pentru consolidarea achizițiilor din anul școlar 2019 -2020”, în vederea recuperării materiei care nu a fost predată în această primăvară.

Aceste ghiduri, după cum sunt prezentate pe site-ul educațiacontinua.edu.ro, „recomandă modalități prin care profesorii pot realiza, în anul școlar 2020 – 2021, reducerea decalajelor între ceea ce trebuia să fie predat conform planificării calendaristice, ceea ce s-a predat efectiv și ceea ce elevii au reușit, de fapt, să învețe”.

Deși prezentarea ghidurilor este destul de promițătoare, fișele de lucru propuse sunt, pe alocuri, surprinzătoare, cum este- de exemplu- cazul disciplinei ]Limba și literatura română” pentru clasa a-XII-a.

Astfel, elevii aflați în ultima clasă de liceu învață despre simbolism cu ajutorul emoticoanelor, acele fețe utilizate în comunicarea virtuală în locul cuvintelor, pentru a exprima diferite stări sau sentimente.

Prima temă din fișa de lucru pentru poezia simbolistă (pag. 119) cere elevului să spună care dintre emoticoane le ilustrează cel mai bine starea de spirit pe care o au atunci când plouă. A doua cerință pare a avea un grad de dificultate sporit, căci deja este prezentată o poezie semnată de Ion Minulescu.

]Plouă!…

În orașul nostru românesc

Plouă așa cum știm cu toți că plouă ―

Plouă „gris” ca-ntr-o estampă japoneză…

Pietonii pe trotuare se răresc,

O trăsură cu un „Chrysler” în viteză,

Trec în sens invers Și se ciocnesc… “

Ion Minulescu, Ploaie urbană”

Cerința îl reduce, însă, și pe Minulescu la emoticoane: ]Asociază fragmentul cu unul dintre emoticoanele de la exercițiul 1, motivându-ți alegerea!”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...