Ministerul Educației a publicat, la începutul lunii septembrie, mai multe ghiduri, denumite „Repere metodologice pentru consolidarea achizițiilor din anul școlar 2019 -2020”, în vederea recuperării materiei care nu a fost predată în această primăvară.
Aceste ghiduri, după cum sunt prezentate pe site-ul educațiacontinua.edu.ro, „recomandă modalități prin care profesorii pot realiza, în anul școlar 2020 – 2021, reducerea decalajelor între ceea ce trebuia să fie predat conform planificării calendaristice, ceea ce s-a predat efectiv și ceea ce elevii au reușit, de fapt, să învețe”.
Deși prezentarea ghidurilor este destul de promițătoare, fișele de lucru propuse sunt, pe alocuri, surprinzătoare, cum este- de exemplu- cazul disciplinei ]Limba și literatura română” pentru clasa a-XII-a.
Astfel, elevii aflați în ultima clasă de liceu învață despre simbolism cu ajutorul emoticoanelor, acele fețe utilizate în comunicarea virtuală în locul cuvintelor, pentru a exprima diferite stări sau sentimente.
Prima temă din fișa de lucru pentru poezia simbolistă (pag. 119) cere elevului să spună care dintre emoticoane le ilustrează cel mai bine starea de spirit pe care o au atunci când plouă. A doua cerință pare a avea un grad de dificultate sporit, căci deja este prezentată o poezie semnată de Ion Minulescu.
]Plouă!…
În orașul nostru românesc
Plouă așa cum știm cu toți că plouă ―
Plouă „gris” ca-ntr-o estampă japoneză…
Pietonii pe trotuare se răresc,
O trăsură cu un „Chrysler” în viteză,
Trec în sens invers Și se ciocnesc… “
Ion Minulescu, Ploaie urbană”
Cerința îl reduce, însă, și pe Minulescu la emoticoane: ]Asociază fragmentul cu unul dintre emoticoanele de la exercițiul 1, motivându-ți alegerea!”.