Directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, îl acuză pe părintele Ilie Lăcătușu că a „slujit cu indiferență” față de evreii din Transnistria, în timp ce a fost preot în acea zonă, pe perioada celui de-al doilea război mondial.
Cu alte cuvinte, pr. Ilie Lăcătușu nu este vinovat că ar fi făcut ceva, ci că n-a făcut, conform unei declarații oferite de Florian publicației G4 Media.
„Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lacatușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată. Ilie Lăcătușu a fost șef de cuib în perioada statului național legionar, iar în 1942-1943 a slujit în Transnistria, la Odesa și o localitate din județul Râbnița. Nu este cunoscut că ar fi reacționat cu empatie față de soarta evreilor deportați în Transnistria.
La Odesa în toamna 1941 a fost un pogrom cu peste 20 de mii de victime, județul Râbnița a fost un loc de deportare, iar în oraș a funcționat un lagăr. Cred că nu greșesc dacă afirm că a slujit, cel puțin, cu indiferență față de aproapele lui, respectiv zecile de mii de evrei români și ucraineni pentru care Transnistria a fost locul execuției.” a declarat pentru G4Media Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.
Declarația vine în contextul deciziei de canonizare a pr. Ilie Lăcătușu, care va fi luată în aceste zile de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Adevărul: A fost legionar Ilie Lăcătușu?
Pe scurt: nu. Ilie Lăcătușu nu a fost membru al Mișcării Legionare, ci doar s-a înscris pentru câteva zile în Garda de Fier, care era o aripă politică, creată tocmai pentru a diferenția activitatea politică de cea militantă.
Conform documentelor CNSAS, Ilie Lăcătușu nu a desfășurat „activitate legionară”, prezența sa fiind pur formală.
Mai mult, după 1941, legionarii au fost închiși de regimul Antonescu, inclusiv elevii. Dacă Ilie Lăcătușu ar fi fost suspectat, măcar, de activitate legionară, cu siguranță ar fi fost trimis la închisoare și condamnat.
Acest lucru nu s-a întâmplat. Iar după ianuarie 1941, orice manifestare a simpatiei pentru legionari ducea la închisoare. În niciun caz, pr. Ilie Lăcătușu nu a fost „șef de cuib” după 1941. Cuibul fiind „organizația de bază” a unei organizații desființate și scoase în afara legii.
O dovadă că Ilie Lăcătușu nu a fost vinovat de nimic este chiar reacția institutului „Wiesel”. Dacă ar fi existat un document, cât de mic, privind o activitate legionară a pr. Lăcătușu, cu siguranță ar fi fost făcută public.
În schimb, Alexandru Florian s-a limitat la o declarație pentru publicația de casă a Institutului „Elie Wiesel”.
SI MORTI SE VOR LUPTA CU NOI.
lista de propusi pt canonizare trebuie reanalizata, ca Sf Sinod sa nu se faca de ras, si sa propuna ca sfinti pe unii legionari sau papistasi.
Florian ăsta de unde știe, a trăit el acolo, în vremea aia, a stat în spinarea părintelui, i-a citit gândurile, i-a ghicit sentimentele? A ajuns Florian să spună că România a făcut mai multe crime împotriva evreilor decât Germania nazistă!!! România a facilitat transferul evreilor care au fugit din Polonia către Turcia.
Medicamente medicamentee medicamenteee.
Teribil de multe medicamente .
Toate cu retetă !!!
Medicamentee medicamentee!!
Apă plata măăăăă!!!