Știrea că datele personale ale parlamentarilor au fost hackuite a făcut înconjurul României, punând în evidență lipsa de protecție a acestor informații foarte sensibile din mediul digital.
În acest context, merită semnalate două alte posibile grave incidente ce țin de siguranța datelor personale.
Acum două săptămâni, specialistul în securitate informatică Marco Ramilli anunța pe siteul său că pe un forum din dark web se vând datele personale ale românilor care au fost digitalizate de Ministerul Educației din 1970 până în 2023.
„Data Leak Content: The threat actor is offering to sell a large database from Romania containing about 21 million people's private data. Source: openweb Source Link: https://xss.is/threads/105763/ Threat Actor: GamiStakeATOR”, a anunțat Ramilli.
Informația a ajuns și pe Linkedin, unde a apărut și o captură de pe forumul unde s-a făcut anunțul.
Conform anunțului, este vorba despre datele a 21 de milioane de persoane: buletine de identitate, situație școlară.
Din analiza specialiștilor, sunt mai multe dubii că ar fi vorba despre date reale. Primul dubiu ar fi legat de digitalizarea informațiilor din sistemul școlar din ultimii 54 de ani, ceea ce ar fi o adevărată performanță pentru Ministerul Educației.
Totuși, nu este exclus ca acest lucru să se fi întâmplat.
Un alt exemplu de pe același forum, postat tot pe internet, prezintă un anunț de vânzare a datelor personale ale pacienților rețelei Medcenter.
Conform anunțului, hackerul ar fi spart baza de date a Medcenter și a obținut toate documentele pacienților care s-au înregistrat în sistem: de la date personale, la analize medicale.
Un alt anunț de pe un alt site, din august 2023, pretinde că a spart sistemele guvernamentale din România, postând inclusiv o evidență cu combustibilul plătit de U.M. 0395 Satu Mare sau mai bine zis – Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare (foto jos).
Toate acestea circulă pe internet, fără ca autoritățile române să precizeze dacă este ceva adevărat sau nu.
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică trebuie să facă lumină asupra acestor pretinse atacuri.
Atacurile cibernetice, la ordinea zilei
Având în vedere că faptul că însuși fostul Ministru al Digitalizării a fost atacat cu tehnologia deepfake, nu este deloc exclus ca alte atacuri să fi avut loc, dar să fi fost trecute sub tăcere.
Devoalarea acestor vulnerabilități ar pune sub semnul întrebării utilitatea digitalizării, pe care autoritățile o promovează cu frenezie, fără să țină cont de riscuri.
Amintim că în 2022, R3media a fost ținta unui atac cibernetic, cel mai probabil din partea hackerilor ruși.
În același an, mai multe publicații online românești au fost atacate.
Am vazut ca hackerii sunt cel mai probabil rusi. Si teroristii cei mai probabil sunt cei din hamas. Bine ca ni se livreaza tapii ispasitori ca nu cumva sa credem alceva. Multumim media aservita! Te iubim la greu din spate!
„Bit Defender” e companie românească ?