sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEDiaconul mason Cătălin Tohăneanu a fost SUSPENDAT din slujirea clericală. Arhiepiscopia Târgoviștei...

Diaconul mason Cătălin Tohăneanu a fost SUSPENDAT din slujirea clericală. Arhiepiscopia Târgoviștei neagă că pr. Ionuț Ghibanu a făcut sau face parte din Marea Lojă Națională

Diaconul mason Cătălin Tohăneanu a cerut să fie suspendat din slujirea clericală, iar cererea i-a fost acceptată, relevă un comunicat al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

„Ținând seama de disputa creată în spațiul public și pentru a nu prejudicia imaginea Patriarhiei Române și a Arhiepiscopiei Târgoviștei, diaconul Cătălin Tohăneanu a solicitat astăzi, 21.08.2023, și i s-a aprobat suspendarea din slujirea clericală, urmând ca acțiunile sale viitoare să nu implice în vreun fel Biserica Ortodoxă Română”, sună mesajul Arhiepiscopiei.

Decizia vine după ce presa a relatat că Tohăneanu este mason. Arhiepiscopia Bucureștilor i-a retras distincția oferită de Patriarhul Daniel în 2022.

În același context, Arhiepiscopia Târgoviștei a anunțat că pr. vicar eparhial Ionuț Ghibanu nu face parte și nu a făcut parte din masonerie, așa cum îl acuzase ziarul Puterea.

„Pc. Pr. Vicar eparhial Ionuț Ghibanu nu a făcut parte vreodată și nici nu face parte din Asociația “Marea Lojă Națională din România” și nu se încadrează în prevederile art. 123, alin. 8, din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române”, menționează comunicatul instituției.

În 1937, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române condamna Masoneria și pe cei care fac parte din acest gen de organizație, numind-o „dușman al lui Dumnezeu”.

În 2014, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la vremea respectivă, părintele Constantin Stoica, afirma că „Poziția Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de prin anii 1937 cu privire la masonerie este astăzi neschimbată”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Este nevoie de o cruciada in interiorul BOR pentru caterisirea tuturor ierarhilor care sunt membri in loji masonice. Aderarea la masonerie este sinonima cu erezia. Ritualurile pagane si ocultiste practicate la sedintele lojilor sunt incompatibile cu dogmatica crestina. Ocultismul, magia neagra sau de alt fel, alchimia, hermetismul, astrologia, tarotul, gematria, initierile ezoterice, samanism si alte practici teurgice si subversive au fost condamnate in bloc de toate bisericile traditionale. Aceste practici sunt forme de erezie grava si nu au ce cauta in biserica.
    In orasul Cluj-Napoca membri ai Grupului de la Cluj se strang lunar in mai multe locuri pentru sedinte si ritualuri, in cladirea Teatrului national, in primarie sau alte institutii. Din pacate, acestia ii manipuleaza pe ierarhii mitropoliei clujene. Clubul Rotary e foarte puternic in oras, au intalniri periodice la piramida de sticla din spatele Filarmonicii, au si organizatii pentru tineret, unde racoleaza elevi pentru activitati de “educare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE