marți, decembrie 10, 2024
ȘTIRIDezvoltarea cognitivă a copiilor: Rol și importantă

Dezvoltarea cognitivă a copiilor: Rol și importantă

Ți-ai imaginat vreodată cum se vede lumea prin ochii unui copil? Răspunsul poate fi destul de intuitiv dacă analizezi comportamentul celor mici. Lumea se percepe diferit în primii ani de viață și din acest motiv, prichindeii noștri au nevoie de sprijin pentru a înțelege realitatea înconjurătoare. Astfel, dezvoltarea cognitivă a copiilor este un element cheie în formarea adultului de mai târziu. În rândurile următoare, vei descoperi care este rolul acestui proces și cum poți favoriza creșterea armonioasă a celui mic.

Dezvoltarea cognitivă: o definiție pe înțelesul tuturor

Dacă ar fi să definim procesul de dezvoltare cognitivă, ne-am referi la toate acele elemente care îi ajută pe cei mici să gândească logic, să exploreze lumea, să rezolve diferite probleme și să aibă capacitatea de a înțelege lucrurile. Astfel, procesul de stimulare cognitivă implică numeroase activități care contribuie la dobândirea cunoștințelor și dezvoltarea capacității de gândire sănătoasă. În acest sens, un rol cheie îl au părinții, încă din primii ani de viață, atunci când aleg să-și petreacă timpul jucându-se cu cei mici într-un mod cât mai constructiv. De aici și ideea că jucăriile pot contribui enorm la dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri. Pe piață există numeroase jucării din lemn la preț avantajos, dar și multe alte puzzle-uri și cărți interactive, elemente ce aduc un aport imens în procesul de gândire și stimulare a creativității.

Rolul și importanță

Dezvoltarea cognitivă are un rol cheie în stabilirea proceselor mentale sănătoase, iar primii pași către acest proces se pot face încă din primele luni de viață ale copilului. Oprindu-ne, de exemplu, la dezvoltarea bebelușului la 9 luni, observăm că această perioadă este una în care cel mic este înconjurat de jucării, ba chiar are una preferată. Mai observăm și că bebe încearcă să se ridice singur în picioare, agățându-se de diferite obiecte de mobilier, în timp ce rostește diferite silabe sau sunete. În acest sens, dezvoltarea cognitivă are o deosebită importanță în procesul de creștere și aici vorbim despre următoarele aspecte:

  • Dezvoltarea abilităților de adaptare și învățare;
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare și înțelegere;
  • Dezvoltarea creativității;
  • Dezvoltarea gândirii;
  • Dezvoltarea independenței;
  • Fundamentul adaptării școlare și, mai apoi, profesionale.

Dezvoltarea cognitivă: sfaturi pentru părinți

Odată ce ai conștientizat rolul dezvoltării cognitive, poți începe prin a-i crea prichindelului tău o rutină zilnică armonioasă, favorabilă procesului de creștere sănătoasă. Iată câteva exemple care îți pot fi de folos:

  • Vorbește cu bebe încă din prima zi de viață, chiar dacă el nu va înțelege ceea ce îi spui. Vorbește-i când îi alegi hăinuțele, când îi pregătești laptele, când mergeți la plimbare și explică-i de ce faceți toate alegerile din timpul zilei. În acest fel, bebe va fi expus la tot ceea ce înseamnă viața voastră.
  • Creează-i un mediu prielnic pentru învățare și dezvoltare. Alegându-i jucăriile potrivite vârstei îi poți stimula nevoia de explorare și autodepășire.
  • Joacă-te împreună cu cel mic și explică-i de fiecare data rolul activităților pe care le faceți împreună. Este important să petreci cât mai mult timp cu el. În acest fel, va înțelege ce este munca în echipă, va prinde curaj atunci când este pus într-o situație nouă și va dobândi abilitățile de adaptare și comunicare, atât de necesare viitorului adult.
  • Acordă-i cât mai multă atenție și vezi care sunt interesele lui. Dacă este atras de jucăriile muzicale, mergi cu el la un concert pentru a vedea cum arată o scenă reală. Dacă est fascinat de avioane, atunci nu ar strica să faceți o excursie până la cel mai apropiat aerodrom. Fiind atent la nevoile și preferințele celui mic, vei reuși să-I stârnești curiozitatea, dar și dorința de învățare.

Astfel, dezvoltarea cognitivă a copiilor are un rol important în construirea viitorului adult responsabil. Asigură-te că vorbești cât mai mult cu cel mic, că îi oferi explicații și că îl lași să exploreze lumea din jur. Nu uita să te joci cât mai mult cu el și ai grijă să îi oferi un stil de viață sănătos. Sportul și alimentația contribuie activ la dezvoltarea creierului, deci și la dezvoltarea cognitivă a prichindelului tău

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE