vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEDezvăluire stupefiantă a istoricului Marius Oprea: Octav Bjoza urma să-i restituie lui...

Dezvăluire stupefiantă a istoricului Marius Oprea: Octav Bjoza urma să-i restituie lui Klaus Iohannis ordinul „Steaua României” înainte de a suferi AVC-ul. Adevăratul motiv pentru care a fost demis de Florin Cîțu

Istoricul Marius Oprea dezvăluie, în ultimul său articol publicat pe siteul Mediafax, că venerabilul Octav Bjoza urma să-i returneze președintelui Klaus Iohannis, ordinul „Steaua României” pe care l-a primit de la acesta în 2014.

Bjoza încă nu a apucat să facă acest gest, pentru că a suferit un accident vascular-cerebral, așa cum R3media a relatat.

Oprea mai spune că adevăratul motiv pentru care Bjoza a fost demis de către Guvernul Cîțu a fost acela de a-l scuti pe Klaus Iohannis de a fi primul președinte căruia un demnitar îi refuză o distincție.

„De fapt, motivul acestei ”epurări” din guvern a lui Octav Bjoza a fost cu totul altul, după cum cred eu – şi i-am şi spus domnului Bjoza. Totuşi, cum-necum, preşedintele o fi aflat de intenţia lui. La congresul extraordinar al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care s-a încheiat ieri la Cluj şi a avut drept scop modificarea statutului AFDPR, în sensul ca şi copiii foştilor deţinuţi politici să facă parte din aceasta, Octav Bjoza intenţiona să solicite membrilor Asociaţiei, reuniţi în Congres extraordinar, acordul petru a returna preşedintelui Iohannis ”Steaua Republicii”, decoraţia pe care o primise la Cotroceni în 22 decembrie 2014, chiar în prima zi de mandat efectiv al președintelui României.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cu acea ocazie, Klaus Iohannis spunea: ”Stimate domnule Bjoza, doamnelor şi domnilor, încep prin a vă felicita pe dumneavoastră şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, pentru această distincţie, cea mai înaltă decoraţie a statului român. O meritaţi din plin. Ziua de astăzi este una specială, este prima zi de exercitare efectivă a mandatului de preşedinte şi ziua în care marcăm 25 de ani de la prăbuşirea dictaturii comuniste. Am spus deja de mai multe ori că numeroase lucruri trebuie să se schimbe în România, iar evenimentul la care sunteţi prezenţi este, cu siguranţă, o dovadă în acest sens. Este prima decoraţie pe care o confer în calitate de preşedinte al României şi, de aceea, am ţinut în mod special ca aceasta să fie acordată dumneavoastră (…). Prin acest moment, vreau să marchez începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă, un preşedinte care pune în valoare înainte de toate modelele din societate, iar foştii deţinuţi politici reprezintă cu siguranţă repere de moralitate”.

Între timp, ”reperele de moralitate” s-au schimbat. Şi domnul Bjoza a constatat acest fapt, intenţionînd să-l sancţioneze.

Ca în fiecare an, şi în această vară Octav Bjoza şi-a petrecut alături de mine şi colegii mei arheologi prima jumătate din august la Periprava, lagărul din Deltă, unde a trăit clipe crîncene, la finele anilor ‘50. Pe mulţi dintre morţii pe care i-am găsit în nisip, el îi văzuse vii şi apoi stingîndu-se, în chinuri. Aşa şi-a petrecut, cu noi, şi aniversarea a 83 de ani – între morţii de la Periprava.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Nu era necăjit că-şi pierduse funcţia, ci mai ales necăjit de nedreptatea în care persistă un guvern aşa-zis ”de dreapta”, care i-a ostracizat pe foştii deţinuţi politici şi îi nedreptăţeşte pe copiii lor. Era în continuare supărat pe îndepărtarea mea şi a lui Gheorghe Petrov, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe renunţarea la orice investigaţii pentru descoperirea victimelor comunismului şi transformarea, în schimb, a IICCMER într-o sinecură pentru o ”pupilă” de la Cotroceni, fostă consilieră în aparatul preşedintelui Iohannis. Spunea că acest guvern e ca un şofer beat: semnalizează dreapta şi face stînga.

Era de-a dreptul furios, pe faptul că ”de sus” se încerca dezbinarea foştilor deţinuţi politici, prin crearea unei falii între generaţii (Adnagi Slavoliub, unul din iniţiatorii ”amendamentelor” faţă de care Bjoza protestase, plătind cu funcţia, a iniţiat inclusiv înfiinţarea unei ”Asociaţii a Urmaşilor Deţinuţilor Politici”). Acestea erau măcinările sale, şi avea de gînd să le răspundă cu aceeaşi măsură, prin ceea ce el considera a fi un gest de onoare.

Cariera de ”demnitar” a lui Octav Bjoza s-a încheiat, atunci cînd Klaus Iohannis a aflat că şi el e o nucă la fel de tare de spart ca Ticu Dumitrescu, întemeietorul AFDPR, om care a fost exclus din propriul partid, de către ţărăniştii care acceptaseră ciuntirea ”Legii Ticu”. Cînd preşedintele a aflat că Bjoza are de gînd să răspundă, faţă de nedreptatea făcută copiilor deţinuţilor politici, la fel ca dizidentul Vasile Paraschiv, care-l lăsase cu decoraţia în braţe la Cotroceni, pe Traian Băsescu.

De data asta însă, gestul, de returnare a celei mai înalte distincţii a statului român, acrodată de Iohannis în prima zi a mandatului său de preşedinte, către deţinuţii politici şi preşedintele lor Octav Bjoza, subsecretar de stat în guvern, ar fi avut o semnificaţie mult mai puternică – venind din partea unui demnitar al statului, ca atitudine asumată în numele foştilor deţinuţi politici anticomunişti ai României.

Ar fi fost o palmă prea grea pentru preşedinte, care, cu ajutorul consilerului său Andrei Muraru, pe picior de plecare ca ambasador în SUA, a fabricat o himerică acuzaţie de ”antisemitism” la adresa lui Octav Bjoza, citită ”după foaie” de procurorul-prim ministru Cîţu. Deşi, repet, toţi ştiau că acel comunicat incriminat ca ”antisemit” nu era un punct de vedere personal, ci unul asumat de întreaga Asociaţie a Foştilor Deţinuţi Politici. Demiterea lui Bjoza a fost necesară, pentru ca gestul său de returnare a distincţiei, acordate de preşedinte să pară un gest de răspuns al unei persoane frustrate, şi nu unul de demnitate, faţă de o nedreptate, comisă împotriva unor întregi categorii de oameni, reprimaţi în anii comunismului.

Congresul extraordinar al AFDPR s-a ţinut, chiar în lipsa preşedintelui său. Acum ea şi-a recăpătat vigoarea, cu atît mai mult, cu cît şi urmaşii deţinuţilor politici pot face parte din AFDPR, şi nu din structuri-fantomă, inventate de puterea politică, pentru a o submina. Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici nu mai poate fi exclusă de nicăieri. Cred că preşedintele Iohannis va simţi în curînd acest lucru, ca răsplată pentru că a minţit, la fel ca Traian Băsescu, cînd a condamnat comunismul, vorbind despre ”repere de moralitate” de care este, de fapt, foarte departe.

Mult mai aproape este gestul preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza, un gest de onoare, probabil doar întîrziat, de suferinţa prin care trece”, a scris Marius Oprea.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE