vineri, ianuarie 17, 2025
ACTUALITATEDezbatere publică Mihai Neamțu - Paul Dragoș Aligică despre Huxley și minunata...

Dezbatere publică Mihai Neamțu – Paul Dragoș Aligică despre Huxley și minunata lume nouă

Scriitorul și cunoscutul intelectual conservator Mihail Neamțu va participa la o dezbatere publică împreună cu profesorul universitar Paul Dragoș Aligică, pe tema lui Aldous Huxley și a sa „Minunata lume nouă”.

Iată invitația lui Mihail Neamțu:

„Admir mai mult un zarzavagiu modest ocupat de grădinărit, culesul viei și întreținerea unei motocositoare, decât un intelectual impostor, obsedat să-și urce propria statuie pe cadavrele unor veritabile tragedii umane, dornic să-și tragă de urechi contemporanii, să dea mereu lecții de superioritate morală, să-și ventileze oftica și indignarea la orice colț de stradă.

Prefer conversația ocazională cu nea Caisă de la aprozar sau cu șoferul Stelică, care-și plimbă TIR-ul pe șoselele din Occident, decât lectura unor texte infatuate scrise de sinecuriști patentați, mufați de-o viață la banul public și preocupați să dea lecții proștilor care nu înțeleg că poporul amenință democrația.

Apreciez enorm stoicismul cuminte al unei asistente medicale care face zilnic binele într-o discreție absolută, decât retorica pompoasă a unor morminte văruite, care vor să salveze planeta dar nu înțeleg iubirea concretă pentru aproapele.

Admir onestitatea celui care știe că nu știe, decât aroganța unui ventriloc neobosit care poate să justifice orice status quo, de la achiziția netransparentă a unor miliarde de vaccinuri sau încălcarea unor drepturi constituționale-n pandemie până la utilizarea bombei nucleare pentru rezolvarea unor conflicte geopolitice care intersectează și curtea bunicilor din Galați, Tulcea ori Sulina.

Aleg oricând umorul unor mucaliți dezangajați politic în locul încrâncenării oengistice a unor inși logoreici, care aplaudă măsurile liberticide ale guvernelor liberal-progresiste, dar habar n-au înseamnă strădania sisifică de-a hrăni, lună de lună, o familie mai mică sau mai numeroasă, cu nevoi reale, nu închipuite.

Mă lasă rece furtuna din paharul mereu plin cu dispreț și mizantropie al celor care împart lumea între inși frecventabili și nefrecventabili, adică între oi și capre, uitând detaliul teologic minor care spune că doar a Domnului e judecata.

Mă amuză excitația și superfetația celor hotărâți să ne explice păcatele națiunii române (din care, pesemne, apatrizii nu fac parte) și mersul istoriei globale (așa încerca să facă și bătrânul Marx pe la 1848).

Iată de ce cred esențiale și urgente observațiile profesorului Paul Dragos Aligica despre rolul intelectualului public în secolul XXI. I-am propus recent o dezbatere publică despre Huxley și minunata lume nouă în care ne-a fost dat să trăim.

Ar merita să facem o incursiune temeinică, mult așteptată de exigentul public bucureștean, la frontierele tehnologiei și ale ideologiei neo-totalitare, cu tot ceea ce înseamnă psihoza, cenzura și răfuiala moralistă îndreptată împotriva spiritului libertății.

Prins mereu între conferințe academice, cursuri doctorale și zboruri transatlantice, sper ca profesorul Paul Dragoș Aligică să aibă răgazul unei vizite în Capitală pentru o conferință realizată sub egida Marile Cărți. Îi mulțumesc anticipat!”.

Răspunsul reputatului profesor universitar nu a întârziat să apară:

„Stimate Domnule Neamțu,

Draga Mihai,
asa cum am comunicat si pe canalul privat, apreciez invitația ta. Imi va face placere sa avem o discuție găzduită de proiectul tău “Marile Cărți”, un dialog în care, de la un anumit punct, sa ni se alăture si publicul participant, pornind de la temele formidabilului roman publicat de Aldous Huxley în 1932 și care s-a dovedit atât de profetic.

Singura condiție, sau mai degrabă sugestie, pe care ți-am comunicat-o deja in privat, este legata de faptul ca in organizarea evenimentului, participarea mea si a ta vor fi pro bono iar încasările nete din bilete sa fie direcționate către o cauza umanitara legata de războiul din Ucraina.

Ne vom coordona în curând privind localitate, sala și alte detalii organizatorice.

Îți mulțumesc încă odată pentru inițiativă si invitație”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

6 COMENTARII

  1. „Admir mai mult un zarzavagiu modest ocupat de grădinărit, culesul viei și întreținerea unei motocositoare,”

    -un zarzavagiu-viticultor-tehnician-moto:
    neamtzu a lu gica a urmat profetia lui hoaxley
    iata veriga lipsa dintre tzaranime si clasa muncitoreasca,
    painea cea de toate zilele a neo-comunistilor!

    “roman publicat de Aldous Huxley în 1932 și care s-a dovedit atât de profetic.”
    -ala NU ERA PROFET ci PROGRAMATOR,
    dadea retzeta totalitarismului exact ca Marx,
    exact ca Klaus Schwab.

    in cheie inversa cei doi nu sint decat REVIZIONISTI!

        • Al doilea link e despre Hawking, nu despre Huxley. Iar primul link e general, fara vreo referire la Huxley. E adevarat, trebuie sa fim circumspecti referitor la ce promoveaza mainstreamul media, insa sa nu generalizam fortat. Daca Huxley e folosit, nu implica neaparat ca si el e implicat. Cu Orwell e mai complicat. El simpatiza cu anarhismul si marxismul. Ferma animalelor si 1984 sunt despre deturnarea national-socialista stalinista a marxismului, nu despre marxism in genere, cu toate ca aduce argumente fara sa vrea, si impotriva marxismului propriu zis. In Omagiu Cataloniei el lauda criminalii anarhisti. Deci, cu Orwell situatia e mai complicata. Eu mizez insa pe ignoranta lui politica aici, nu pe vreo rea intentie. E clar ca Orwell e folosit pentru a arunca pisica doar in carca rusilor si chinezilor. Oricum ar fi, cele 4 carti: Brave New World, Brave New World Revisited, 1984 si The Animal Farm sunt fundamentale si merita citite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE