Florin Cîțu, premierul demis al României, a postat un mesaj pe pagina de Facebook în care laudă „performanțele“ economice ale României:
„În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Vestea bună este că va depăși și Polonia, așa cum anunță Banca Mondială. Desigur, pentru asta trebuie să menținem ritmul actual.
Este un nou semnal că măsurile luate au fost cele potrivite, chiar și în perioadă de criză sanitară. Avem cea mai bună redresare economică din Europa, iar asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Important este să nu facem pași în spate!“, a scris premierul demis al României pe Facebook.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Mircea Coșea îl contrazice pe premierul Cîțu
„Domnul prim ministru demis Florin Cîțu a declarat că România a întrecut Ungaria la PIB/locuitor. S-ar fi bazat pe date provenite de la Banca Mondială
Nu știu de unde s-a informat domnia sa deoarece utilizează date false.
Conform ” World Bank -Income per capita” 2020 ( ultimele date publicate) rezultă că România are 12.896 $/locuitor, Ungaria 15.899 $/locuitor iar Polonia 15.656 $/locuitor.“, a scris, pe Facebook, economistul Mircea Coșea.
Chiar dacă premierul a prezentat această statistică, perioada de criză economică prin care trece România, dublată de cea pandemică, face ca realitatea din teren să fie cu totul alta.
Economistul Adrian Câciu a atras atenția asupra faptului că inflația va depăși 9% la finalul acestui an, iar puterea de cumpărare a românilor va fi tot mai scăzută.
„Deficitul public la 9 luni ne arată niște lucruri importante și îngrijorătoare:
1. Gaura la venituri (programat față de realizat este 9 miliarde lei). Au fost programate venituri de 279,4 miliarde lei și au fost realizate venituri de doar 270,4 miliarde lei.
2. Deși se vorbește de o “creștere a colectării” pe fondul creșterii economiei nu avem așa ceva. S-au încasat venituri cu 42,6 miliarde lei în plus față de anul trecut (+18,7%) însă ponderea în PIB a veniturilor totale se menține aproape constantă (diferenta este de doar 1,4 puncte procentuale). Acest lucru înseamnă că avem venituri suplimentare bazate preponderent pe inflație și recuperare taxe amânate, deci conjuncturale și nu venituri structurale provenite din eficientizarea regimului fiscal.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.
3. Cheltuielile cu investițiile au fost reduse radical față de programat. Avem o scădere a cheltuielilor de 35,4 miliarde față de ceea ce s-a programat. Nu s-a tăiat de la cheltuieli permanente (care sunt în creștere) ci s-a tăiat de la investiții și bunuri si servicii. Ceea ce Vîlceanu spune că e creștere la cheltuielile cu investițiile este de fapt doar diferența de cheltuieli pe un volum de investiții redus, diferență dată de creșterea de costuri, nicidecum de investiții noi.
4. Deficitul de 3,77% s-a făcut cu sacrificarea autorităților locale care, în acest moment, nu mai au bani pentru a trece următoarele 2 luni până la final de an. Asta înseamnă lipsă bani pentru spitale, școli, iluminat stradal, infrastructură publică.
5. Referitor la investiții, fie ca sunt din fonduri europene, fie că sunt din buget național, acestea sunt mult subfinanțate, având la acest moment o medie de 57% din programat, iar situația gravă este la proiectele cu finanțare europeană unde execuția este de 54,9% din necesar (bugetat). Aici riscul este ridicat pentru că putem avea dezangajări de sume la final de an. Pe de altă parte, nu cheltui bani pe proiecte europene, nu primești bani europeni. Adică risc de neîncasări pe final de an.
Da, știu, economia crește, prețurile scad, românii sunt fericiți în abordarea lui Florin Cîțu.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Dar domnia sa nu se pricepe la economia reală.“, a scris, pe Facebook, economistul Adrian Câciu.
Florin Cîțu este bolnav mintal?