duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEDeputatul USR-PLUS Tudor Benga se bazează pe voturile AUR la alegerea primarilor...

Deputatul USR-PLUS Tudor Benga se bazează pe voturile AUR la alegerea primarilor în două tururi

Tudor Benga, deputat de Brașov al USR-PLUS, se bazează pe voturile AUR în privința alegerii primarilor în două tururi. Acesta își dorește ca proiectul să ajungă în camera decizională a Parlamentului până la finalul sesiunii ordinare din toamnă.

Deputatul USR-PLUS știe că UDMR-ul nu va vota acest proiect de lege, deoarece formațiunea maghiară ar fi dezavantajată la alegerile locale, însă se bazează pe voturile Alianței pentru Unirea Românilor pentru a face majoritate și a trece legea. În repetate rânduri, AUR a militat pentru alegerea primarilor în două tururi.

„N-o să comentez în ansamblu protocolul adițional semnat aseară de liderii coaliției. Este public, îl puteți vedea fiecare, vă puteți face propria opinie despre toate cele petrecute în ultimele șapte zile, eu ce-am avut de spus am spus în postarea de duminică. Voi comenta însă un anume punct din tot acordul fiindcă se referă la una din ariile mele de competență și, totodată, subliniază din punctul meu de vedere fix capacitatea acestei coaliții de a face sau nu reforme semnificative.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Și mă refer aici la punctul din protocol ce vizează reforma electorală. Este listat acolo, la capitolul “Priorități asumate la nivelul Coaliției”, următorul text: “Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție”. Și sunt aici trei aspecte importante: calendarul, obiectivele punctuale de reformă electorală, și metoda propriu-zisă de a le obține. Eu unul am cerut în discuțiile interne din cadrul USRPLUS niște deadline-uri clare până la care obiective centrale ale reformei electorale, precum votul în două tururi pentru alegerea primarilor, să ajungă la votul final. Sau măcar niște obiective mai mici, precum reducerea numărului de semnături și norma de reprezentare a circumscripției Diaspora, votate și promulgate cât mai degrabă.

Problema este următoarea: comisia de cod electoral este într-o lume ideală modul corect de a face reformă. Te așezi cu toți stakeholderii la masă, discuți cu toate segmentele societății, măsori de zece ori și tai o singură dată, creezi pe scurt un cadru unitar și coerent pentru toate competițiile electorale din țara asta. Realitatea politică mult mai prozaică a unei jungle politice cum e România e că astfel de comisii pot deveni în egală măsură locuri unde faci realmente reformă dar și locuri în care îngropi definitiv reforme. Și zic asta cu experiența la prima mână a comisiei electorale speciale din legislatura trecută. Unde am reușit să facem o reformă semnificativă sub presiunea enormă a societății, accesul la vot al Diasporei, după care exact aceeași comisie a devenit cimitirul procedural al tuturor celorlalte proiecte de reformă electorală până la finalul legislaturii.

Așa că având această experiență directă în minte și cunoscând foarte bine joculețele politice din coaliția curentă, eu ce pot spune sunt următoarele: dacă până la finalul anului 2021, adică până la finalul sesiunii ordinare din toamnă, alegerea primarilor în două tururi nu ajunge la votul final din camera decizionala a Parlamentului atunci înseamnă că ne batem joc de alegători și de tot ceea ce promitem și USRPLUS-ul și PNL-ul de patru ani de zile. Știu foarte bine că UDMR-ul nu vrea, nu este nici o problemă, AUR vrea și voturile lor sunt suficiente să compenseze. Dacă nu avem onestitatea politică de a face măcar acest pas procedural până la finalul acestui an calendaristic 2021 atunci înseamnă că doar continuăm mingicareala politică business as usual și atunci să nu ne mirăm de votul de blam pe care ni-l vor da alegătorii în 2024 când se vor regăsi cu ștampila în mână să-și spună părerea despre ce va fi realizat sau nu coaliția de guvernare“, a scris pe Facebook deputatul Tudor Benga.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE