ACTUALITATEDeputatul Silviu Vexler i-a admonestat în Parlament pe Sorin Lavric și Daniel...

Deputatul Silviu Vexler i-a admonestat în Parlament pe Sorin Lavric și Daniel Gheorghe pentru elogierea lui Vulcănescu. Replica lui Sorin Lavric: Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus

Deputatul Silviu Vexler, (Federația Comunităților Evreiești din România), l-a criticat luni, în ședința Camerei Deputaților pe deputatul PNL, Daniel Gheorghe, după ce acesta din urmă l-a elogiat pe Mircea Vulcănescu.

Marți, deputatul a făcut un adevărat tur de forță, mergând în Senatul României, unde l-a luat la țintă pe senatorul AUR Sorin Lavric, pentru că acesta a vorbit în termeni pozitivi despre Mircea Vulcănescu și Valeriu Gafencu.

Vexler a spus că a făcut această intervenție din cauza „tentativelor de reabilitare a Mișcării Legionare, a lui Ion Antonescu și a celor care i-au permis să facă tot ce-a făcut. Mircea Vulcănescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul și lista continuă”.

În replică, senatorul Sorin Lavric a spus că nu se dezice deloc de „elogiul pe care l-am adus lui Mircea Vulcănescu sau Valeriu Gafencu”. El a afirmat că declarațiile politice ale senatorilor nu pot fi trase la răspundere de nimeni.

Lavric l-a acuzat pe deputatul Vexler că etichetează „fascist sau legionar” pe oricine amintește de Vulcănescu sau Gafencu.

„Îl încredințez pe dl Silviu Vexler că nu ma dezic cu o iotă de elogiul pe care l-am adus lui Mircea Vulcănescu sau Valeriu Gafencu. Ambele elogii le-am rostit sub forma unor declarații politice, și îi atrag atenția deputatului Silviu Vexler că un senator nu are de dat socoteală nimănui pentru ce spune în cursul declarațiilor politice. Și atunci cum veniți dvs, deputat, în Senatul României și mă trageți pe mine de urechi? Că vorbesc despre Vulcănescu? Nimeni n-o face, nici Președintele României, nici doamna președinte al Senatului, nimeni. Și veniți dvs s-o faceți. În ce calitate? Vă amintesc că aici e România, nu Fîșia Gaza.

Apoi îl încredințez pe același deputat că admonestările lui nu doar că nu au darul de mă intimida, dar ele îmi dovedesc că sînt pe drumul cel bun.

Nu voi înceta să vorbesc despre deținuții politici din România, a căror principală vină e că s-au opus plăgii comuniste. Domnule Silviu Vexler, cine a adus comunismul în România? Răspundeți dumneavoastră sau vă spun eu?

Și dacă tot aveți acribia detaliilor cronologice în privința represaliilor la care au fost supuși evreii sub regimul lui Antonescu, de ce nu pomeniți de atentatul cu bombă din Senatului României, în 8 august 1920, săvîrșit de un comando alcătuit din trei evrei bolșevici? În 1920 nu era picior de legionar în România, dar dumneavoastră întrețineți și azi obsesia legionară, recurgînd la tertipul facil de a stigmatiza cu eticheta de fascist sau legionar pe oricine se opune încercării dumneavoastră de a măslui istoria.
Și încă o dată vă întreb: cine a adus comunismul în România? Vă spun eu sau îmi spuneți dumneavoastră?”, a întrebat Sorin Lavric.

Afirmațiile despre faptul că Gafencu sau Vulcănescu i-ar fi „permis” lui Antonescu să facă crime sunt cel puțin discutabile, dacă luăm în calcul că în ianuarie 1941, Gafencu avea 20 de ani și era arestat chiar de regimul Mareșalului.

În ceea ce ce-l privește pe Vulcănescu, acesta a fost un critic al legionarilor, refuzând de mai multe ori să intre în rândurile acestei formațiuni. Mai mult de-atât, el a intrat în Guvern pe linie militară, fiind sublocotenent, așa cum însuși a mărturisit.

Silviu Vexler este un personaj contestat chiar în interiorul comunității evreiești, acesta fiind subiectul unei scrisori deschise semnate de mai multe personalități adresată lui Aurel Vainer. Aceștia au afirmat că intenția acestuia de a cumula funcția de deputat cu cea de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) „generează, în mod evident, o stare de conflict de interese prin acumularea de putere decizională în mâinile unei singure persoane, împiedicând asigurarea transparenței, a echilibrului în administrarea intereselor comunitare cât și a independenței opiniilor fiecărui membru al comunității noastre”.

Aceștia l-au acuzat și de apropiere evidentă de PSD. Silviu Vexler s-a născut în 1988 și a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universități Hyperion din București în 2010.

2 COMENTARII

  1. Excelent, domnule Lavric! Deci un neica nimeni, doar cu liceul la bază, se găsește să ridice glasul la un monstru de erudiție oricum Vulcănescu. De pe ce poziții, mă rog? Iar interpretarea cu privire la neaparteneța lui Vulcănescu la mișcarea legionară o aștept demult. Nu că ar fi fost ceva rău dacă ar fi fost în linie cu restul intelectualilor străluciți din acea perioadă, dar pur și simplu nu a fost, ci dimpotrivă. Probabil singurul intelectual român de această statură care nu a vrut să facă parte sau sa simpatizeze cu acea mișcare. Și tocmai pe el s-au găsit sa îl acuze. Și cine! Un absolvent de Hyperion!

  2. Evreii sionisti sunt impotriva nationalismului romanesc si urasc libertatea de exprimare! Constitutia este clara: libertatea de exprimare nu poate fi cenzurata, iar nationalismul nu poate fi interzis. Toti cei care traiesc in Romania trebuie sa respecte Constitutia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite