Deputatul Silviu Vexler, (Federația Comunităților Evreiești din România), l-a criticat luni, în ședința Camerei Deputaților pe deputatul PNL, Daniel Gheorghe, după ce acesta din urmă l-a elogiat pe Mircea Vulcănescu.
Marți, deputatul a făcut un adevărat tur de forță, mergând în Senatul României, unde l-a luat la țintă pe senatorul AUR Sorin Lavric, pentru că acesta a vorbit în termeni pozitivi despre Mircea Vulcănescu și Valeriu Gafencu.
Vexler a spus că a făcut această intervenție din cauza „tentativelor de reabilitare a Mișcării Legionare, a lui Ion Antonescu și a celor care i-au permis să facă tot ce-a făcut. Mircea Vulcănescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul și lista continuă”.
În replică, senatorul Sorin Lavric a spus că nu se dezice deloc de „elogiul pe care l-am adus lui Mircea Vulcănescu sau Valeriu Gafencu”. El a afirmat că declarațiile politice ale senatorilor nu pot fi trase la răspundere de nimeni.
Lavric l-a acuzat pe deputatul Vexler că etichetează „fascist sau legionar” pe oricine amintește de Vulcănescu sau Gafencu.
„Îl încredințez pe dl Silviu Vexler că nu ma dezic cu o iotă de elogiul pe care l-am adus lui Mircea Vulcănescu sau Valeriu Gafencu. Ambele elogii le-am rostit sub forma unor declarații politice, și îi atrag atenția deputatului Silviu Vexler că un senator nu are de dat socoteală nimănui pentru ce spune în cursul declarațiilor politice. Și atunci cum veniți dvs, deputat, în Senatul României și mă trageți pe mine de urechi? Că vorbesc despre Vulcănescu? Nimeni n-o face, nici Președintele României, nici doamna președinte al Senatului, nimeni. Și veniți dvs s-o faceți. În ce calitate? Vă amintesc că aici e România, nu Fîșia Gaza.
Apoi îl încredințez pe același deputat că admonestările lui nu doar că nu au darul de mă intimida, dar ele îmi dovedesc că sînt pe drumul cel bun.
Nu voi înceta să vorbesc despre deținuții politici din România, a căror principală vină e că s-au opus plăgii comuniste. Domnule Silviu Vexler, cine a adus comunismul în România? Răspundeți dumneavoastră sau vă spun eu?
Și dacă tot aveți acribia detaliilor cronologice în privința represaliilor la care au fost supuși evreii sub regimul lui Antonescu, de ce nu pomeniți de atentatul cu bombă din Senatului României, în 8 august 1920, săvîrșit de un comando alcătuit din trei evrei bolșevici? În 1920 nu era picior de legionar în România, dar dumneavoastră întrețineți și azi obsesia legionară, recurgînd la tertipul facil de a stigmatiza cu eticheta de fascist sau legionar pe oricine se opune încercării dumneavoastră de a măslui istoria.
Și încă o dată vă întreb: cine a adus comunismul în România? Vă spun eu sau îmi spuneți dumneavoastră?”, a întrebat Sorin Lavric.
Afirmațiile despre faptul că Gafencu sau Vulcănescu i-ar fi „permis” lui Antonescu să facă crime sunt cel puțin discutabile, dacă luăm în calcul că în ianuarie 1941, Gafencu avea 20 de ani și era arestat chiar de regimul Mareșalului.
În ceea ce ce-l privește pe Vulcănescu, acesta a fost un critic al legionarilor, refuzând de mai multe ori să intre în rândurile acestei formațiuni. Mai mult de-atât, el a intrat în Guvern pe linie militară, fiind sublocotenent, așa cum însuși a mărturisit.
Silviu Vexler este un personaj contestat chiar în interiorul comunității evreiești, acesta fiind subiectul unei scrisori deschise semnate de mai multe personalități adresată lui Aurel Vainer. Aceștia au afirmat că intenția acestuia de a cumula funcția de deputat cu cea de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) „generează, în mod evident, o stare de conflict de interese prin acumularea de putere decizională în mâinile unei singure persoane, împiedicând asigurarea transparenței, a echilibrului în administrarea intereselor comunitare cât și a independenței opiniilor fiecărui membru al comunității noastre”.
Aceștia l-au acuzat și de apropiere evidentă de PSD. Silviu Vexler s-a născut în 1988 și a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universități Hyperion din București în 2010.
Silviu Vexler este un rebut,o greseala a naturii.
E curios că toţi cei care protestează împotriva ultimelor modificării a DL118/90 care îi exclude ca beneficiari pe copiii celor care etc. nu amintesc un principiu juridic elementar, admis în toată lumea civilizată : VINOVÂŢIA PENALĂ ESTE INDIVIDUALĂ ŞI PERSONALĂ. Implicarea în situaţii penale a unor rude, în speţă copiii titularului, este admisă doar în societăţile mai puţin evoluate când exista practicarea răzbunării de clan (vendetta de ex.), o practică extrem de păguboasă pentru comunitatea respectivă care, din pricina pierderilor umane şi imoralităţii ei, au renunţat treptat la ea.
Mircea Vulcănescu a fost sub-secretar de stat în Ministerul de Finanţe unde ministru plin a fost Netta Gheron. Daţi o căutare pe Wikipedia şi o să aflaţi că în guvernul Antonescu acest ministru era evreu din Severin şi în 2000 în urma unei proceduri juridice , Gheron a fost achitat şi i s-a restituit averea , destul de impresionantă. Tot nu înţeleg de ce subalternul este infinit mai vinovat – fără posibilitate de achitare – deci mult mai vinovat decât şeful lui ierarhic. Cele ce i se impută lui Vulcănescu nu trebuiau semnate şi aprobate şi de ministrul-şeful său ierarhic care ,prin urmare , este şi el responsabil de aceleaşi “vinovăţii” ca şi ilustrul său subaltern? Poate dl.Lavric luminează situaţia. Până atunci, felicitări . şi pentru rememorarea atentatului din 1920 despre care se vorbeşte atât de puţin, deşi s-a murit sub cupola Parlamentului.
Evreii sionisti sunt impotriva nationalismului romanesc si urasc libertatea de exprimare! Constitutia este clara: libertatea de exprimare nu poate fi cenzurata, iar nationalismul nu poate fi interzis. Toti cei care traiesc in Romania trebuie sa respecte Constitutia!
Excelent, domnule Lavric! Deci un neica nimeni, doar cu liceul la bază, se găsește să ridice glasul la un monstru de erudiție oricum Vulcănescu. De pe ce poziții, mă rog? Iar interpretarea cu privire la neaparteneța lui Vulcănescu la mișcarea legionară o aștept demult. Nu că ar fi fost ceva rău dacă ar fi fost în linie cu restul intelectualilor străluciți din acea perioadă, dar pur și simplu nu a fost, ci dimpotrivă. Probabil singurul intelectual român de această statură care nu a vrut să facă parte sau sa simpatizeze cu acea mișcare. Și tocmai pe el s-au găsit sa îl acuze. Și cine! Un absolvent de Hyperion!