News ȘTIRI Deputații au adoptat o lege care exclude urmașii deținuților politici dacă părinții...

Deputații au adoptat o lege care exclude urmașii deținuților politici dacă părinții lor au fost închiși pentru legionarism. Marius Oprea: Nu poți discrimina o categorie largă pornind de la etichetările Securității

Zilele trecute, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de lege Plx 615/2020 cu amendamente, act normativ ce urmărește să modifice Decretul Lege 118/1990, prin care se acordă unele drepturi bănești urmașilor de gradul 1 ai celor care au avut de suferit în urma comunismului.

Cea mai importantă modificare o constituie cea introdusă de Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. Prin această modificare, sunt excluși de la drepturile prevăzute de actul normativ urmașii celor care au fost deținuți politici dar au făcut parte din mișcarea legionară, informează punct.news.

Articol 13 al Decretului-Lege 118 / 1990, după modificările aduse la intervenția deputatului Vexler, arată astfel : „Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora.”

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, l-am contactat pe reputatul istoric Marius Oprea, pentru a-l întreba cum privește acest proiect de lege, în calitate de calitatea sa de bun cunoscător al legislației ce tratează victimele comunismului și urmașii acestora.

Marius Oprea a declarat, în exclusivitate pentru R3Media, că urmașii unor foști deținuți politic nu pot discriminați pe baza unor etichetări subiective ale Securității comuniste.

„E o prevedere neconstituțională, iar promotorul amendamentului adus, domnul Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România știe foarte bine asta. Se urmărește, în opinia mea, desființarea tuturor modificărilor aduse, așa cum s-a procedat, exact după același scenariu și în situația Legii 221 din 2008, pe care am promovat-o și care permitea victimelor comunismului să acționeze statul român în instanță și să obțină despăgubiri.

Întorcîndu-mă la modificările aduse, precizez că nu poți discrimina o categorie largă a foștilor deținuți politici, pornind de la subiectivismul unor etichetări ale Securității, care acuza drept „acțiune legionară” orice împotrivire la adresa regimului și „complot legionar” orice grup de oameni, care acționa împotriva regimului. De altfel, atîta vreme cît în baza Decretului-lege 118 au primit pensie foști deținuți politici fără deosebire, față de motivele condamnării politice, nu-i poți discrimina pe acest criteriu pe urmașii lor”, a spus Marius Oprea pentru R3Media.

Legea a fost trimisă spre promulgare Președintelui Iohannis.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 4.000 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate