vineri, noiembrie 8, 2024
ACTUALITATEDeputații au adoptat o lege care exclude urmașii deținuților politici dacă părinții...

Deputații au adoptat o lege care exclude urmașii deținuților politici dacă părinții lor au fost închiși pentru legionarism. Marius Oprea: Nu poți discrimina o categorie largă pornind de la etichetările Securității

Zilele trecute, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de lege Plx 615/2020 cu amendamente, act normativ ce urmărește să modifice Decretul Lege 118/1990, prin care se acordă unele drepturi bănești urmașilor de gradul 1 ai celor care au avut de suferit în urma comunismului.

Cea mai importantă modificare o constituie cea introdusă de Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. Prin această modificare, sunt excluși de la drepturile prevăzute de actul normativ urmașii celor care au fost deținuți politici dar au făcut parte din mișcarea legionară, informează punct.news.

Articol 13 al Decretului-Lege 118 / 1990, după modificările aduse la intervenția deputatului Vexler, arată astfel : „Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora.”

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, l-am contactat pe reputatul istoric Marius Oprea, pentru a-l întreba cum privește acest proiect de lege, în calitate de calitatea sa de bun cunoscător al legislației ce tratează victimele comunismului și urmașii acestora.

Marius Oprea a declarat, în exclusivitate pentru R3Media, că urmașii unor foști deținuți politic nu pot discriminați pe baza unor etichetări subiective ale Securității comuniste.

„E o prevedere neconstituțională, iar promotorul amendamentului adus, domnul Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România știe foarte bine asta. Se urmărește, în opinia mea, desființarea tuturor modificărilor aduse, așa cum s-a procedat, exact după același scenariu și în situația Legii 221 din 2008, pe care am promovat-o și care permitea victimelor comunismului să acționeze statul român în instanță și să obțină despăgubiri.

Întorcîndu-mă la modificările aduse, precizez că nu poți discrimina o categorie largă a foștilor deținuți politici, pornind de la subiectivismul unor etichetări ale Securității, care acuza drept „acțiune legionară” orice împotrivire la adresa regimului și „complot legionar” orice grup de oameni, care acționa împotriva regimului. De altfel, atîta vreme cît în baza Decretului-lege 118 au primit pensie foști deținuți politici fără deosebire, față de motivele condamnării politice, nu-i poți discrimina pe acest criteriu pe urmașii lor”, a spus Marius Oprea pentru R3Media.

Legea a fost trimisă spre promulgare Președintelui Iohannis.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Ca să răspundă copiii de faptele părinţolor ţine de o justiţie primitivă, depăşită de evoluţiile prezente. E curios cum niciun jurist/avocat, om al justitţiei Nu a observat primitivismul acestei stipulări legislative. Poate fi chiar tema unui examen/studiu de la orice nivel.: elemente de justiţie primitivă – executarea întregului trib pentru o crimă comisă de un membru al lui. De altfel acest “stil ” a fost folosit de Carol al II-lea pentru pedepsirea asasinatului lui Armand Călinescu: nu doar vinovaţii direcţi care s-au şi predat, ci peste 200 de cetăţeni care nu au avut nicio legătură cu asasinatul Regele însuşi scrie în jurnal că “este o măsură în afara legii”. Cine l-a criticat pe rege? Spuneţi dacă ştiţi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE