duminică, aprilie 21, 2024
OPINIIDemascarea putiniștilor

Demascarea putiniștilor

Departamentul de stat american (echivalentul ministerului de externe) a dat publicității un raport privind propagandă și dezinformarea practicate de Rusia în Occident, mai exact sub formă finanțării și alimentării cu știri false către diferite website-uri, organe de preșe, politicieni de la partide zise de dreapta, naționaliste, anti-globaliste etc.

Acest raport (vezi link) identifică principalele surse de răspândire a unui anume tip de narațiune anti-occidentală, precum și mecanismele de fabricare și transmitere a știrilor respective, menite să submineze încrederea cetățenilor occidentali în propriile guverne și să genereze simpatie față de politicile Rusiei.

Evident, presă progresistă și toți oamenii de bine au preluat cu triumf această știre, pentru a mai da o lovitură în moalele capului putinistilor de pretutindeni, adică acelor indivizi creduli (sau perfizi) care cred că Putin este salvatorul creștinismului și al civilizației și care cred în conspirațîi extraterestre de tip Qanon.

Se spune că sumele pe care propagandă rusă le-ar fi investit în aceste resurse de dezinformare și în mișcările euro-sceptice și anti-occidentale s-ar urcă undeva pe la 300 de milioane de dolari.

Dar, așa cum comenta un respectat intelectual de la noi, această suma este probabil doar vârful aisbergului.

Și eu zic la fel. Așa este. Un mizilic, aș zice eu, cele 300 de milioane băgate de Rusia în propagandă „de dreapta”, comparat cu cele 80-120 miliarde anual pe care Rusia îi încasează prin exporturile de gaz și petrol de la țările Uniunii Europene și Marea Britanie. Numai din anul 2000 încoace, de când Putin este la putere, aceste țări au băgat cam 2000 de miliarde de dolari în bugetul lui Putin, al KGB și al oligarhilor ruși. Față de aceste sume colosale, 300 de milioane reprezintă un omuleț de zăpadă călare pe un aisberg cât Groenlanda de mare.

Și toate astea, pe față, oficial. Fără nici o conspirație. Nu cumpărând ziare obscure sau politicieni marginali, ci tranzactionand pe față, cu zâmbetul pe buze, cu Merkel, David Cameron, May, Johnson, Schroeder, Hollande, Macron sau alții că ei, care astăzi își trâmbițează superioritatea morală și condamnă agresiunea Rusiei, deși țările lor continuă să importe gaz și petrol de la Moscova.

Raportul american dorește să ne facă să credem că pericolul cel mare al extinderii influenței rusești în Occident sunt micile partide de sufragerie sau site-urile obscure ce ne umplu cu știri alarmante și care ne fac să ne îndoim de bunele intenții ale liderilor noștri. Acești liliputani ar fi pericolul cel mare – nicidecum politicile progresiste, globaliste, woke-ist, elgibitiste, anti-suveraniste, anti-rasiste, neomarxiste pe care le promovează politicienii de paie strânși în jurul Forumului de la Davos, și care slăbesc pe termen mediu și lung rezistență și imunitatea civilizației capitaliste și occidentale în față dușmanilor dinăuntru și din afară.

Raportul nu menționează nimic nici despre enormele sume băgate în buzunarele Chinei, prin transferul masiv al producției de bunuri din Vest către Orientul îndepărtat. Toate aceste politici economice și inginerii sociale pe care liderii occidentali le duc sistematic după anul 1990 au îmbogățit China și au înarmat Rusia la niveluri de neimaginat în anul prăbușirii comunismului. Toate astea s-au petrecut pentru că Vestul s-a crezut – prematur – învingător definitiv și irevocabil all războiului rece și s-a culcat pe laurii succesului, crezând că Rusia și China își vor înghiți înfrângerea fără să protesteze.
Ce este însă cu aceste 300 de milioane și cu propagandă rusească anti-occidentală de care vorbește raportul departamentului de stat american? Totuși, aceste website-uri există, au într-adevăr efect și produc partizani, pe care îi întâlnim peste tot. De multe ori sunt cei ce nu verifică serios sursele de informare și au predilecție să creadă ușor ceea ce le convine. Problema semnalată de raportul american este deci validă…

Ce păcat însă că cei ce preiau cu satisfacție aceste știri nu sunt la curent cu tacticile, strategiile și metodele de dezinformare și propagandă pe care Rusia le practică de foarte multă vreme!

Nici un adevărat strateg în jocul geopolitic nu joacă la un singur capăt, nici un parior experimentat nu își riscă banii pe cel mai slab armăsar. Un om deștept joacă la ambele capete, și de multe ori lasă să se vadă jocul sau la un capăt pentru a putea acționa liber la celălalt. La teatru reflectorul se pune pe o anume scenă că să se ascundă mișcările obscure din culise. Un șahist de succes lasă să se întrevadă un atac pozițional pe flancul damei, preparandu-și însă resursele pentru un atac decisiv pe flancul regelui. Dinu Patriciu, magnatul român al petrolului, finanța deopotrivă partidele de opoziție și cele guvernamentale. George Soros făcea donații electorale și către candidați democrați și către și republicani (vezi Obama și McCain în 2008 de pildă). Cum să nu știe tocmai inventatorii să joace acest joc??

Putin și KGB practică destul de bine artă dezinformării. Metodele lor au fost dezvăluite de fostul general de securitate român Pacepa în cărțile sale – „Dezinformarea„ (2013) și „Dezastrul care se apropie ”(2016). Sunt cărți esențiale care se recomandă spre lectură agenților de spionaj din SUA și alte țări occidentale. S-a spus acolo clar și răspicat: politicile marxiste, identitare, progresiste, pro-imigraționiste, anti-creștine – slăbesc structural societățile occidentale și pavează drumul eventualilor cuceritori – ca de pildă China și Rusia. Politicile globalist progresiste dau naștere la generații de idioți îndoctrinați și supuși și la lideri de paie lipsiți de viziune care nu știu și nu pot să țînă piept unor invadatori de calibru.

Așadar, cine sunt de fapt „putinistii”? Sunt oare amărâții care cred în salvationismul declarat al Kremlinului? La o privire superficială așa pare. Dar asta este doar o altă maskirovka. Asta e ceea ce Putin – dar și progresiștii din Vest – vor să ne facă să credem. Că acel partid de 3-5% din Germania sau Austria sau Italia, sau acel website obscur sau blogger conspiraționist, sau acel tataie care între două partide de table în Cișmigiu afirmă sfătos că Ucraina e de fapt Rusia – ei toți ar fi buba cea mare, piedică majoră în dezvoltarea societății multicultural dezvoltate, coloana a cincea a agresiunii rusești asupra Vestului.

Adevărații complici ai lui Putin, fie că se știu sau nu, agenții prăbușirii occidentului sunt cei ce au făcut afaceri pe față cu China și Rusia decenii de-a rândul, preocupați de propriile mandate, iahturi, vile pe malul marii și conturi bancare. Oameni care dețin acțiuni la mari corporații ce fabrică bunuri de larg consum în China sau la mari companii energetice ce importă petrol „murdar” sau „curat”depinzând de locul pe unde trece țeava înainte de robinet.

De aceea, acest raport al departamentului de stat care pretinde că demască putinisti mărunți și naivi, deși tehnic este corect, este doar praf în ochii publicului, menit să ne împiedice să vedem elefanțoiul din sufragerie și să avem pe cine să dăm vina când o să fie prea scump să facem duș sau să spălăm vasele la iarnă.

Cât despre Putin sau Xi, lor le convine perfect să vadă Vestul pornit la vânătoare de șoricei, în timp ce își continuă triumfător misiunea de sinucidere politică.

Salvarea civilizației nu e la Putin, nici la Biden sau Forumul de la Davos, nici la cei ce înghit pe nemestecate propagandă – fie rusească sau progresească. Speranța este în trezirea celor ce nu au adormit încă de tot.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

 1. Da, așa-i. Și totuși n-are cum să nu-ți fie silă și de toți idioții utili, plătiți sau nu, cu păreri standard prin comentarii. Fie ei și mărunți. Cine știe, poate începând de jos, o prinde lumea curaj să ajungă apoi și la gâții ălora mai mari, văzând că se poate. Nici invers n-ar prea merge, faci curat și iei grosul, dar lăsând focarele mici de infecție, nu tot acolo ajungi iar?

 2. Așa…și? Acest articol îmi aduce aminte de cea mai enervantă întrebare de la limba română: ce a vrut să spună autorul?!
  Am văzut și ultima frază, care pare a fi concluzia, dar dacă se trezesc adormiții, what is next!? Pe cine pun treziții în fruntea lor? Ce fac cu lumea asta? Încotro? Ce fac treziții cu lăcomia, minciuna, necinstea, imoralitatea etc?…

 3. O intrebare: Harkovul lui Anton Pavlovici Cehov nu e oare teritoriu rusesc? Crimeea lui Bulgakov? Cramul din cronicile noastre romanesti. Acolo au fost si tatari, dar veniti din Asia. Ei nu au ajuns intr-un vid de populatie (cum pretind maghiarii ca au gasit la noi). Nu, tatarii au gasit o populatie indo-europeana, de rasa alba, stramosii rusilor de azi.
  Vara asta am fost la Sulina. In delta sunt lipoveni (etnici rusi) si ucrainieni. Barcagiul nostru a fost un simpatic ucrainiano-roman (din casatorie mixta). Ce ne-a zis acest ucrainian deci? Ca ii pare rau, dar el nu intelege Ucraina pentru ca alea sunt teritorii ale rusilor.
  Majoritatea cetatenilor recunosc acest drept istoric al Rusiei. Totusi, majoritatea cetatenilor afirma ca, pentru pace, ar fi trebuit sa se ramana la un status quo si sa se respecte granitele actuale. Numai ca…acolo nu e pace de prin 2012-2014. Acolo e razboi civil. Amnesty International a confirmat, cu ditamai scandalul. Ucraina, care nu era nici in UE, nici cu Rusia, avea un nivel de trai mai scazut si decat una, si decat alta. Ca atare, etnici prorusi din Ucraina lucrau cu miile in Rusia (cum lucram noi in Vest). Apoi treptat si-au dorit sa fie cu Rusia, pe considerente etnice si economice. Am rude (romani) in Bugeac. Nu vreti sa stiti ce parere au despre ucrainieni. In primul rand, romanii in varsta din Bugeac considera ca a fi ucrainian fata de rus e ca si cum ai fi oltean fata de roman. Adica o subregiune a Rusiei. Dar asta e alta discutie. Oricum, noua nu ne sunt prieteni. Dupa euromaidan, pe frontul estic erau trimisi in special minoritari (romani, polonezi etc). La manastirea episcopului Longhin (romani de langa Cernauti), ucrainienii au facut un atentat (incendiere) ca li se parea ca se strang acolo romani nationalisti. Episcopul Longhin fusese decorat anterior de un presedinte ucrainian, pt actele sale de caritate (ingrijirea a peste 400 de copii orfani). Dupa ce a izbucnit razboiul si a zis ca se omoara fratii intre ei (ucrainieni-rusi), a devenit persona non grata.
  Ia uitati ce a afirmat aici:
  https://www.aparatorul.md/episcop-ortodox-roman-despre-razboiul-din-ucraina-in-ce-tara-s-au-bagat-americanii-numai-vrajba-si-sange-au-adus-vor-sa-vada-cum-se-omoara-ortodocsii-pentru-a-le-apara-bussines-ul-lor/
  Deci, dl Purcarus, lucrurile sunt imbarligate rau acolo. Sunt mii de oameni nenorociti, si de o parte, si de alta. In niciun caznu avem voie sa le decidem noi soarta- la Londra, Washington sau Bucuresti. Noi sa tastam pe canapea, sa tinem discursuri si sa le trimitem arme, ca sa se omoare ca chiorii intre ei. Dupa caderea URSS, Rusia si America s-au inteles cu privire la Ucraina (pe deasupra capului Ucrainei). Acum tot asa, Rusia, America si UE se bat pentru zone de influenta, dar scotand castanele cu mana altora, trimitand la moarte mii de tineri de 20-30 de ani pentru ambitiile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE