vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATEDecizie importantă luată de România în războiul economic dintre superputeri: Guvernul va...

Decizie importantă luată de România în războiul economic dintre superputeri: Guvernul va interzice participarea companiilor din China la licitațiile publice

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă (foto) a prezentat, la finalul ședinței de Guvern, proiectul de ordonanță de urgență care prevede interzicerea companiilor din state care nu au acorduri cu UE la licitațiile publice din România, informează Digi24. Printre aceste state se numără și China.

Drulă spune că excluderea de la licitații se va aplica doar pentru proiectele viitoare. De la licitații nu vor fi excluse companii din Statele Unite, Japonia, Canada sau Turcia, a mai precizat ministrul.

„OUG a fost prezentată în primă lectură. Acea Ordonanță care modifică legea achizițiilor publice clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la achizițiile publice din România în conformitate cu prevederile UE care a spus statelor membre că la procedurile de achiziții publice statele membre nu sunt obligate să permite decât accesul operatorilor economici din alte state membre sau din țări cu care UE are un acord pentru participare, e vorba de aproximativ 20 de state care includ SUA, Canada, Japonia precum și state din zona de proximitate. În ceea ce privește Turcia, este parte a acordului de preaderare, sunt state de unde operatorii economici sunt acceptați.”, a declarat Ministrul Transporturilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acesta a precizat că și alte state membre au luat această decizie și că limitarea se referă doar la procesul de achiziții publice.

„Se clarifică că participarea la licitații în România se poate face doar pentru firme care previn din legislații și dintr-un cadru legislativ similar cu cel al UE. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului sau ale salariaților. Aceste limitări care sunt introduse și de alte state membre, se referă doar la procesul de achiziții publice, nu se referă la norme de comerț. Bunurile sunt supuse aceluiași regim comercial. Nimic nu împiedică o firmă sau un cetățean dintr-o terță țară să investească într-o firmă din România sau UE. Nu se poate să vii cu un portofoliu și cu experiență similară dintr-o țară în care nu se respectă norme de mediu, ajutorul de stat sau programul angajaților”, a mai declarat Ministrul Transporturilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Pentru proiectele aflate în curs, unde la licitații s-au înscris companii din China, accesul lor va fi permis.

„Nu sunt multe din firme din China care lucrează, sunt multe care au depus oferte și contestații. Din analiza juridică nu se pot aplica aceste prevederi celor în curs. Se va aplica pentru procedurile viitoare”, a mai explicat ministrul.

Decizia vine în contextul în care, la începutul lunii februarie, România alături de alte cinci țări europene, nu a trimis lideri de vârf la întâlnirea în format 17+1 organizată de președintele Chinei, Xi Jinping. Celebrul site Politico a scris că a fost o „umilire” a Chinei.

În 2020, China a fost principalul partener comercial al Uniunii Europene, depășind Statele Unite ale Americii, după cum a anunțat Eurostat.

La începutul lunii martie, Președintele polonez Andrzej Duda a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping despre cumpărarea vaccinului chinez pentru Covid-19 pentru a accelera ritmul vaccinării.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. De aceea Guvernul American urăște total Dictatorul Xi jimping și politca lui COMUNISTĂ
    Cînd comunisti au facut bine vreodată UMANITĂȚI??
    Istoria e marturie strigătoare la cer

  2. Dacă încă permite firmelor chineze să facă afaceri în românia
    Atunci Guvernul României e vinovat la fel ca Guvernul Chinez pentru atrocitățile produse în CHINA De ZECI de ani
    Se vede CLAR ce cenzură a cerut XI JIMPING președintelui Klaus IOHANIS
    Sa tacă despre HONG KONG Tibet TAWIAN FALUG DAFA si centrele de tortură din CHINA peste 400 de lagăre împrăștiate pe tot teritoriul Chinez

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE