luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEDe Ziua Națională, vă oferim rețeta mâncării favorite a lui Constantin Brâncuși,...

De Ziua Națională, vă oferim rețeta mâncării favorite a lui Constantin Brâncuși, pe care a adus-o de la Hobița până la Paris: Mămăligă cu pui rumenit la ceaun

Unul dintre numele care ne vine în minte atunci când vorbim despre români și ziua noastră națională este, cu siguranță, Constantin Brâncuși.

Marele sculptor, deși a trăit mulți ani în afara țării, a fost tot timpul mândru de originea sa țărănească și nu a ezitat să-și aducă o mică parte din țara sa, la Paris.

Oaspeții săi, oameni de vază din tot Occidentul, erau primiți de Brâncuși ca la el acasă, la Hobița Gorjului. El le gătea pe vatră, ca acasă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Celebrul sculptor român avea un stil deosebit în ceea ce privește mâncarea. La Paris, în atelierul său a avut oaspeți importanți, membri ai culturii pariziene. Cu toate acestea, gătea țărănește, pe o vatră asemănătoare celei pe care o lăsase acasă şi într-un ceaun.

Oaspeții îi așeza la o masă rotundă, mică, ca în Hobiţa, iar aceștia se minunau când îi pășeau pragul.

Lui Brâncuşi îi plăcea să gătească. Avea o manieră personală în modul de a amesteca legumele cu diferite ierburi, se ducea singur la cumpărături, iar băuturile le prepara după o reţetă numai de el ştiută”, a explicat Doina Pană, de la Casa memorială „Constantin Brâncuşi, pentru TVR.

Marelui sculptor îi plăcea mămăliga, precum tuturor românilor.

„Cel mai des, sculptorul servea carne la ceaun, mămăliguţă, varză murată cu boia de ardei şi țuică de prune. Țuica, producție proprie, o pregătea într-un mic cazan artizanal. Şi doamnelor pe care le invita în atelierul său le pregătea surprize culinare. Le lega la ochi şi le punea să ghicească un aperitiv din ceapă verde dată prin brânză grasă”, a explicat Doina Pană.

El a murit cu durerea de a nu fi îngropat lângă mama și tatăl său, la Hobița.

„Constantin Brâncuşi a avut o viață frumoasă şi, deşi a trăit 53 de ani la Paris, nu a uitat de obiceiurile din Hobița. Satul natal l-a avut în suflet şi înainte să moară. Când s-a spovedit preotului de la biserica românească din Paris a spus că pleacă cu o durere în suflet, pentru că nu va fi înmormântat alături de mama şi tatăl său”, a povestit Doina Pană.

Specialiștii locului au oferit și rețeta favorită a lui Brâncuși:

Mămăligă cu pui rumenit la ceaun, ca în Gorj

1 kg carne de pui

300 gr untură

sare după gust

4 căţei de usturoi

Mămăligă: 4 cani apă, 1 cană de mălai, sare

Într-o scrisoare către neamurile sale din țară, Brâncuși le explica cum gătește mămăligă la tuci (ceaun) de s-a dus „fumu în tătă mahalaua Montparnassului”. Scria că „am zis că aici stau într-o casă cu 6 etaje, am mulţi amici dă tate naţiile. Io stau jos şi uşa mea dă la atelier dă chiar în bătătură şi cum până acu nu dădu neaua p’aici şi nici frig nu e aseară scosei chirostriili în curte şi pusei de’o mămăligă cu 3 pui fripţi pă jar cu usturoi, dă câte ori fac mămăligă miaduc aminte de nopţile pe care le petrecurăm în Mai la Măgura şi mă învăţă tanti Manda să las mămăliga să se lichească de fundu ceaunului.[…]Mămăliga o făcui într’un tuci de o vadră să i satur şi să dusă fumu în tătă mahalaua Montparnassului”.

Apropierea Crăciunului îl făcea pe Brâncuși să ofteze după țară: “V’am spus că aici în mahalaua asta s’adunară din toate părţile lumii, italieni, ruşi, chinezi, ăştia au o droaie de restaurante, tăţi mă învită în ţara lor că aş duce’o ghini şi io le zic dacă ghini îi la ei ce dracu caută la Paris. Io cu mare drag mă apucai să vă scriu fiindu’mi tare dor de pămîntu nostru.[…]Acu că se apropie sîntu Crăciun şi sărbătorile de iarnă vă urez multă sănătate lu tanti Didina lu tanti Manda şi la toţi copchii multe felicitări de sărbători şi să petreceti cum numa la noi pă pămînt Românesc se poate“.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate