sâmbătă, decembrie 2, 2023
OPINIIDe Ziua Avocatului Român, despre (in)justiție

De Ziua Avocatului Român, despre (in)justiție

La începutul lui 2021, am fost dat în judecata pentru defăimare după ce am scris pe R3media si pe pagina mea de Facebook unele lucruri despre un personaj, care existau deja de ceva timp în spațiul online. Practic, eu doar am adus câteva update-uri despre respectiva persoană în urma experiențelor mele personale, iar instanța mi-a dat câștig de cauză la începutul acestui an.

Problema a venit, însă, acum după ce aceeași instanță care a concluzionat că nu este întemeiată chemarea mea în judecată a redus substanțial suma ce ar urma să o primesc pentru onorariul avocatei mele, Silvia Uscov! Deși a fost adusă la dosar și dovada facturilor plătite pentru cheltuielile de judecată, onor instanța a hotărât să îmi fie restituiți doar 2000 de lei! Din care, scăzând TVA-ul, ar rămâne mai puțin de 1700 de lei, adică o sumă mult sub salariul minim pe economie sau care nu acoperă nici măcar 4 plinuri de benzină! Cum ar putea un avocat, și mai ales unul valoros, să preia un asemenea caz pentru banii ăștia?!

Era evident că, în situația în care reclamantul îmi solicita despăgubiri în valoare de 5000 de euro, trebuia să îmi caut un avocat foarte bun pentru a avea șanse considerabile de a câștiga procesul, cu toate că știam că dreptatea este de partea mea. Asta a necesitat un efort financiar important pentru mine.

Iar Silvia Uscov a fost cu adevărat la înălțime, oferindu-mi o liniște extrem de importantă pe toată durata procesului, prin felul în care a pregătit apărarea. Colaborarea a fost atât de fructuoasă încât am simțit încă din prima zi că suntem o echipă indestructibilă și sper să se mențină aceeași soluție în favoarea mea și în apel.

Dar decizia instanței de acum nu face decât să îl încurajeze pe reclamant să continue și cu apelul întrucât nu are prea mult de pierdut! Oare câți dintre noi nu am fi dispuși să riscăm să pierdem 2000 de lei știind că am putea câștiga 5000 de euro?! Mai ales în situația în care suma aceasta reprezintă un chilipir pentru reclamant! Oare cu câte procese inutile este încărcat sistemul juridic din România doar din această cauză?

Imaginați-vă următoarea situație: oricine dintre voi scrie pe un site sau pe Facebook despre o persoană, despre care s-a dovedit în trecut că a furat, că este hoț, iar acesta îl dă în judecată pentru calomnie. Urmează un proces, unde cheltuiți destui bani, timp și energie, iar instanța vă dă câștig de cauză, însă îl obligă pe reclamant să achite doar un sfert din cheltuielile de judecată. Unde mai este dreptatea aici? Unde mai este justiția corectă? Cine pierde și cine câștigă cu adevărat?

La aceste întrebări aștept să răspundă și instanța care a considerat că sunt nevinovat, dar care a hotărât să mă despăgubească doar cu o bagatelă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. “Cum ar putea un avocat, și mai ales unul valoros, să preia un asemenea caz pentru banii ăștia?!”
    -concluzia e ca nu trebuia…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate