sâmbătă, octombrie 5, 2024
ACTUALITATEDe la mistificare la minimizare. Cum a reflectat mass-media protestul împotriva restricțiilor...

De la mistificare la minimizare. Cum a reflectat mass-media protestul împotriva restricțiilor de sâmbătă 20 martie

Sâmbătă, 20 martie, în Capitală au avut loc proteste împotriva restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19.

R3media face o trecere în revistă a felului în care acest protest a fost reflectat de principalele organizații mass-media din România.

Siteul cotidianului Adevărul a abordat subiectul alegând să scoată în evidență faptul că protestele au avut loc într-un moment „în care a fost depășit recordul de pacienți la ATI”. De-asemenea, cei de la Adevărul au scos în evidență prezența senatoarei independente Diana Șoșoacă  în Piața Victoriei, menționând în treacăt faptul că există și un protest în Piața Universității.

La ambele proteste, scriu cei de la Adevărul, ar fi fost prezente doar „Câteva sute de persoane”, „cea mai mare parte a protestatarilor aflându-se în Piața Victoriei”. Estimarea privind participarea la cele două proteste este infirmată chiar de pozele publicate de către Adevărul, care arată că e vorba de cel puțin o mie de persoane în Piața Universității și cel puțin tot atâția în Piața Victoriei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Cei de la Digi24 au ales să titreze că protestul ar fi fost „anti-UE”, iar participanții au fost „dacii liberi”. Ca și colegii lor de Adevărul, în ciuda imaginilor prezentate chiar de Digi24, au ales să titreze că la protestele din Piața Universității și Piața Victoriei au participat „Câteva sute de persoane”.

Despre revendicările protestatarilor, cei de la Digi24 nu scriu mai nimic, cu excepția faptului că pe unele baloane scrie „Jos dictatura medicală”, iar unii dintre manifestanți au la ei icoane ortodoxe.

Pentru confuzie totală, cei de la Digi24 scriu că „Protestul este condus de senatoarea Diana Șoșoacă”, deși au fost două evenimente separate, cu organizatori diferiți. De altfel, chiar și pozele publicate de Digi24 – aceleași ca și cele publicate de Adevărul – sunt realizate în Piața Victoriei și Piața Universității, dar fără ca articolul să menționeze de ce, dacă e vorba despre „un singur protest”.

Ulterior, Digi24 a prezentat și opinia lui Cristian Tudor Popescu, despre proteste. Acesta i-a acuzat pe protestatari că răspândesc virusul, perpetuează curente de opinii lansate de regimul Ceaușescu și sunt co-interesați de PSD să manifesteze.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Hotnews tratează superficial subiectul, printr-un singur articol, în care preia informațiile de la Digi24. În consecință, siteul scrie că e vorba despre două proteste, dar care au avut un singur „lider”: senatorul Diana Șoșoacă. Hotnews alege să titreze insistând pe latura corecțională a evenimentelor: „Proteste anti-restricții și anti-mască în Capitală / Jandarmeria: 30 de amenzi aplicate până în prezent organizatorilor şi unor participanţi” .

Știrile Pro TV au anunțat că au existat „Proteste în mai multe orașe din țară, împotriva restricțiilor”, și „Sute de persoane s-au strâns în Piața Victoriei”.

Articolul menționează existența a două proteste diferite, în Piața Victoriei și în Piața Universității, și menționează lapidar câte ceva dintre doleanțele celor de la Universitate, precum și din declarațiile Dianei Șoșoacă.

ProTV a mai tratat subiectul prin intervievarea unui participant la manifestația din Piața Universității, care a declarat că el nu crede în existența virusului. Nu a fost vorba despre vreun organizator sau prezentarea doleanțelor manifestanților anunțate public înainte de protest, ci doar cele câteva cuvinte ale acestui om în vârstă.

G4Media, siteul condus de Cristian Pantazi și Dan Tăpălagă a tratat protestele prin două articole. Primul articol pare inspirat, ca să nu zicem similar, cu cel publicat de Digi24. Al doilea, însă, alege să denigreze în mod evident evenimentul.

Sub titlul „FOTOREPORTAJ Protestul antimască din București, o ”șaorma cu de toate” a teoriilor conspirațiilor. Au participat Joker și dacii liberi, unii au cerut stoparea inexistentei vaccinări obligatorii”, G4Media dă de înțeles că participanții au vehiculat numai „teorii ale conspirațiilor”, fiind doar „dacii liberi”.  Publicația nu menționează absolut nimic despre revendicările manifestanților și organizatorii protestelor.

Publicația lui Dan Tăpălagă scrie că participanții au cerut „ stoparea inexistentei vaccinări obligatorii”, ignorând faptul că este un protest împotriva legii vaccinării, care este în dezbaterea Parlamentului. Fotoreportajul este, de fapt, reproducerea pozelor publicate și de Digi24 și Adevărul, așa cum menționam mai sus, însoțite de comentarii. Totuși, din imagini reiese și faptul că cele două proteste s-au întâlnit la Piața Izvor.

Televiziunea Română (TVR), instituție finanțată de la bugetul de stat, a tratat protestele de la București în contextul celor mai largi din întreaga țară. Ca și în celelalte cazuri, instituția minimizează numărul participanților, concentrându-se pe Diana Șoșoacă.

Articolul și reportajul aferent prezintă protestele și din alte orașe, precum Galați, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

O notă oarecum discordantă au făcut Antena 3 și România TV. Deși au insistat pe faptul că protestele se desfășoară în zilele cu cele mai multe cazuri la ATI, cei de la Antena3 au scris totuși că „Mii de oameni au ieşit în stradă”, mult mai aproape de cifra reală a manifestanților.

Cu toate acestea, Antena 3 s-a concentrat doar pe mitingul din Piața Victoriei și pe Diana Șoșoacă, ignorând complet evenimentul din Piața Universității.

Notă discordantă a făcut și România TV, care a titrat și ea că la proteste au participat „mii de persoane”: „Protest de amploare în România din cauza restricțiilor impuse. Diana Șoșoacă, în fruntea revoltei din Capitală: Nu mă las până când oamenii nu sunt demiși”. Articolul a făcut referire și la protestul din Piața Universității.

România TV a transmis, simultan și din Piața Victoriei și din Piața Universității.

Concluzii:

Cu excepția România TV și a Antena 3, majoritatea mass-media a ales să minimizeze numărul participanților la protestele de sâmbătă, 20 martie. Deși este evident că au fost mii de persoane, chiar din imaginile prezentate de media însăși, mai toată presa „quality” a scris că e vorba de câteva sute. „Câte sute”? Una este 200 și alta este 900.

Unele organe, precum Digi sau G4Media au ales să îngroșeze tușele, asociindu-i pe participanți sintagme precum „Dacii liberi” sau acuzându-i că protestează împotriva a ceea ce nu există. Dublul-standard este evident: în momentul protestelor anti-PSD de-acum câțiva ani s-a protestat și atunci împotriva unor intenții legislative, dar nu s-a scris că efectele acelor proiecte „nu există”.

Așa cum era de așteptat, media a insistat pe imaginea senatoarei Șoșoacă. Cine a citit/ascultat mass-media despre evenimentul de sâmbătă, ar crede că singura care a vorbit a fost Diana Șoșoacă și eventual, câțiva „daci liberi”. Nu au aflat că au vorbit medici, profesori, reprezentanți ai multor organizații non-guvernamentale.

De-asemenea, nimeni nu a acoperit unificarea celor două proteste din Piața Izvor, acolo unde s-a strâns un număr impresionant de persoane, după cum se poate observa cu ușurință din imaginile de mai jos.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Nu am televizor, dar in ziua protestului și cea imediat următoare am urmărit mai multe platforme de știri și televiziuni. Cea mai virulentă întru defaimari este de departe (ne)RealitateaPlus, care a depășit cu mult mistificarea sau minimizarea. În această televiziune s-au întrupat în bloc toată maniera securistica de școală veche, sub-mediocră, dar extrem de eficientă, privind calomnia și defăimarea sistematică, asa cum este prezentată de istoriografia și memorialistica anti-comunista, cât și in toate tratatele despre dezinformare de notorietate pe care le-am studiat.

    A depășit cu mult digi24 și toate celelalte UM progresiste celebre! Cu mult! Sunt absolut siderat! Ceea ce mai uimește acolo (la RealitateaPlus) este subțirimea și in același timp grosolănia argumentelor, mediocritatea dezarmantă și absolut grobiană! Este atât de imbecila și puerila abordarea că efectiv rămâi prost și fără cuvinte (cum am și văzut că s-a și întâmplat cu absolut toți oamenii de caracter și cultură care au încercat a se apara prin argumente logice de calomnii). Efectiv refuz să cred că există oameni atât de limitați intelectual încât să înghită argumente atât de dezolant mediocre, vădit de manipulatoare și lipsite de orice logică elementară! Uluitor! Iar dacă există oameni la care totuși prind, acolo nu poate fi vorbă de prostie – adică logica e atât de subțire încât și un retardat fiziologic ar ridica din sprânceană – ci de intunecare a minții. De aceea trag concluzia că analfabetismul funcțional nu reprezintă doar absența gândirii critice, ci e cu mult mai mult decât atât: o formă de demonizare și intunecare a minți! Altfel nu-mi explic!

    Doamne ai milă de noi și apara-ne cum știi, că ne mănâncă ăștia (imbecilii) de vii! Paradoxal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE