vineri, martie 29, 2024
ENERGIEDe la 1 ianuarie, trebuie să vă alegeți un furnizor de energie:...

De la 1 ianuarie, trebuie să vă alegeți un furnizor de energie: Top 5 cele mai bune oferte de energie electrică

De la 1 ianuarie 2021, piața furnizării electrice se liberalizează, iar șase milioane de consumatori casnici români se află în fața unei alegeri. Fie nu fac nimic și plătesc prețurile mai mari de serviciu universal solicitate de vechii lor furnizori, fie aleg o ofertă concurențială a acelorași furnizori, fie trec la un alt furnizor.

Dacă nu fac nimic, consumatorii români vor plăti energia electrică tot către actualul furnizor, dar în baza unui preț mult mai mare, numit Serviciu Universal. Însă acest nou tarif este mult mai mare decât actualul, în unele cazuri ajungând cu peste 25% față de tarifele reglementate actuale, ceea ce înseamnă un plus și de 11 lei la o factură lunară de 100 kWh.

Cei patru furnizori mari sunt Enel, Electrica, E.On, CEZ, dintre care doar Electrica este o firmă cu capital majoritar românesc.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Pe lângă aceștia, însă, mai sunt și alți furnizori, iar siteul specializat e-nergia.ro susține că cele mai bune cinci oferte din țară provin de la aceste companii.

Iată topul:

A cincea cea mai bună ofertă vine din partea ICCO Energ, o companie românească cu sediul în Brașov. Compania oferă un preț al energiei active de 0,267 lei/kWh iar oferta este destinată tuturor zonelor din țară. Pentru comparație și alegând zona Bucureștiului, prețul de serviciu universal perceput de Enel în această zonă este de 0,34 lei, doar pentru componenta de energie activă, singura de fapt din factură care face obiectul dereglementării, toate celelalte componente (tarif de transport, distribuție, certificate verzi, taxă cogenerare, acciză, TVA) fiind în continuare reglementate de ANRE și nenegociabile.

Oferta este pentru un contract pe un an.

A patra cea mai bună ofertă vine din partea Nova Power and Gas, parte a grupului E-Infra, și el tot un furnizor român. Compania oferă, la nivel național, un preț al energiei active de 0,255 lei/kWh, unic pentru toate zonele de rețea din România, pentru un contract semnat pentru un an. Prețul este fix pe toata durata contractului.

A treia cea mai bună ofertă vine din partea Restart Energy One, tot un furnizor român. Adresată, la fel, clienților casnici din toată țara, oferta are un preț al energiei active de 0,250 lei/KWh, pentru un contract pe un an, timp în care prețul nu se modifică. Mare atenție însă: acest preț este valabil doar pentru un consum anual de 1.000 kWh, consumul care depășește acest nivel fiind facturat la un preț de 0,285 lei/kWh.

A doua cea mai bună ofertă este a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, care a intrat și pe zona furnizării de energie electrică pentru clienții casnici. Oferta este valabilă, și ea, pentru toate zonele țării, și se referă la un contract de furnizare semnat pe un an. Prețul energiei active este de 0,245 lei/kWh pentru primul semestru din 2021, după care, pentru al doilea semestru, prețul ajunge la 0,25 lei/kWh.

Cea mai bună ofertă care apare în comparatorul de oferte concurențiale al ANRE este cel al AIK Energy, care vine cu un preț de doar 0,228 lei/kWh, preț al energiei active. Nu dorim să influențăm în niciun caz alegerea făcută de dvs. dar considerăm că trebuie să știți mai multe despre această ofertă. În primul rând, deși apare în comparatorul ANRE pentru toate zonele de rețea din țară, se înțelege că este disponibilă doar pentru zona Muntenia (București, Ilfov, Giurgiu). AIK Energy este fosta Valahia Gaz, care a fost, în trecut, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din România. Firma a fost foarte agresivă în oferte și pentru consumatorii casnici de gaz, însă, în noiembrie, și-a anunțat clienții că nu le mai poate asigura furnizarea gazului iar aceștia au fost trecuți la un alt furnizor, de ultimă instanță, Premier Energy. Pe piața de electricitate, o altă firmă din grupul AIK întâmpină probleme. Mai precis, AIK Energy Ltd. apare cu o datorie de circa 693.000 de lei la Transelectrica, în contul creanțelor pe piața de echilibrare, deci compania nu a plătit la timp facturile aferente dezechilibrelor produse în piață”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE