sâmbătă, aprilie 26, 2025
OPINIIDe ce Unirea de pe 24 ianuarie e mai importantă decât Unirea...

De ce Unirea de pe 24 ianuarie e mai importantă decât Unirea de la 1918

spot_img

Nu știu dacă am mai scris asta, dar consider că evenimentul petrecut 24 ianuarie 1859 și pe care-l sărbătorim sub numele de „Unirea Principatelor” este mult mai important, ca semnificație și ca exemplu, decât Marea Unire.

De ce?

Pentru că în „Unirea Principatelor” a fost pasul cel mai important, temelia, fără de care nu se putea face nimic după.

Dar mai important este modul în care s-a finalizat acest proces cu ceea ce numim azi „Unirea Principatelor”. Astăzi se vorbește foarte puțin despre o realitate extrem de importantă: Marile Puteri nu ne-au dat acceptul pentru a crea un stat românesc, unitar și indivizibil.

Așa cum arată textul Convenției de la Paris, este evident că proiectul european destinat nouă, românilor, era acela al unei federații în care cele două entități componente aveau „largă autonomie”.

E suficient să ne gândim ce-ar fi însemnat o Românie cu două armate și doi domni. Practic, Marile Puteri ne-au făcut un cadou otrăvit: o Iugoslavie. O țară fără putere reală, care ar fi putut fi ruptă oricând nevoie de fărâmițarea ei.

Să facem un exercițiu de imaginație: să ne închipuim ce-ar fi însemnat o Românie federală, în vremea lui Cristian Tudor Popescu. Ce-ar mai fi tunat el împotriva acelei „Românii a știrbilor și medievalilor”, în opoziție față de „România modernă și occidentală”…

Și-așa o face. Și-așa, de treizeci de ani, dușmanii acestei țări se chinuie să formeze falii între noi: „România roșie” vs „România albastră”. „România europeană vs România înapoiată„, „România seculară vs România creștină”, etc. Ei, să ne gândim că toate astea s-ar fi întâmplat în condițiile în care două sau mai multe entități aveau „o largă autonomie” și forțe militare înarmate.

Vă spun eu: s-ar fi întâmplat un război sângeros. Cu Ardealul pe post de Croație și Slovenie, cu Moldova și Țara Românească pe post de Serbie.

De toate aceste pericole am fost scutiți – în proporție de 99% – de geniul strămoșilor noștri de la acea vreme, adevărați părinți ai națiunii, alături de Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare.

Ei au știut să se folosească de Marile Puteri pentru interesul neamului românesc. Ei ne-au arătat, atunci, calea de urmat în politică: în alianță, dar mereu cu interesul național în gând. Din acest motiv, propaganda oficială a statului nu dorește să vorbească despre implicațiile și detaliile procesului istoric de la 24 ianuarie.

Pentru că am putea învăța ceva. Am putea învăța că politică externă națională nu înseamnă urmarea orbească a Marilor Puteri, ci inteligență și curaj pentru a specula oportunitățile pentru creșterea Țării.

Pentru că am putea învăța că a fi „predictibil” – ca să folosesc un termen la modă azi – înseamnă că de fapt ești necompetitiv, slab, previzibil. Ca să înțelegem în ce hal de manipulare politică trăim, gândiți-vă la asta: ni se spune că e bine că România este „predictibilă”. Vă rog să-mi spuneți un domeniu de activitate, în care o companie „predictibilă” are succes. Dimpotrivă: a fi previzibil este calea sigură spre eșec, spre marginalizare.

Mesajul celor care au creat România – ÎN CIUDA TUTUROR MARILOR PUTERI DE LA EST ȘI DE LA VEST – este acesta: se poate! Dar îți trebui curaj, inteligență și tenacitate.

Sigur, dacă ai curaj și îți iubești țara, s-ar putea să o pățești. Ca dovadă ce i s-a întâmplat lui Alexandru Ioan I, Cuza. Pentru că ne-a dăruit o „Românie” și nu o federație a unor principate autonome, Alexandru Ioan a murit în exil, într-un hotel, la doar 53 de ani.

Cine mai are azi curajul să-și asume un destin național?

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

10 COMENTARII

  1. de acord pana la creditarea masonului anticrestin cuza cu mari merite.. asa fac astia, cand vad ca in ciuda opozitiei si uneltirilor lor subterane lucrurile merg inainte, isi pun oamenii pe pozitie si se lauda ca e meritul lor.. am auzit in spatiul public aceasta gogorita cum ca masoneria are un rol important in unire. Nu: asa a vrut Dumnezeu, si cand vine ordinul de Sus, toti se aliniaza, inclusiv dracii..

  2. Domnule Somanescu, gresiti esential !
    O unire prin care doar o parte din romani au ajuns impreuna nu poate fi mai importanta decat Unirea prin care cea mai mare parte a romanilor au ajuns sa traiasca intr-o tara a lor.
    Pozitia dvs. constienta sau nu, da apa la moara “idiotilor utili” din categoria Adrian Cioroianu, dar si altii ca el care sustin un punct de vedere asemanator in urma caruia ar rezulta ca sarbatoarea nationala a romanilor nu e bine sa fie pe 1 Decembrie ci pe 24 ianuarie…o tampenie mai mare ca asta mai rar ce-i drept.
    Prin atribuirea unei importante mai mari unirii de la 24 ianuarie rezulta ca romanii ardeleni s-a regasi cel mult in plan secundar, daca nu chiar deloc.
    Asta este si ideea multora: dezbinare cu orice pret si la toate nivelurile unde este posibil…

    • Stimate domn, departe de mine gândurile pe care mi le atribuiți, ca să nu mai vorbesc despre conexiunile pe care le faceți.

      Ce zic eu e simplu: fără unirea de la 1859-1864, AȘA CUM S-A FĂCUT, unirea de la 1918 nu ar mai fi avut loc. Dacă unirea de la 1859 s-ar fi făcut pe model iugoslav, așa cum au propus marile puteri, ar fi fost ruptă ușor și nu ar fi existat momentul 1918. Momentul 1859 este nașterea, iar 1918 este creșterea. Fără naștere, nu ar fi avut ce să crească.

      E mult mai greu să construiești ceva când nu ai nimic, decât atunci când baza, fundația, există și e puternică. Ceea ce vi se pare dvs că „rezultă” din textul meu sunt pure fantezii. Românii ardeleni nu ar fi putut fi ajutați și eliberați, fără momentul 1859. Deci, cum poate fi momentul momentul decisiv pentru ajutarea lor, „o trecere în plan secundar”?

      Nici pomeneală de așa ceva. Adrian Cioroianu n-a spus nimic de 24 ianuarie, ci de mutarea zilei nationale vara: „Asa ca nu o sugerez nici pe aceasta. Ar trebui aleasa o zi din mai-iunie, din punct de vedere meteo”, a subliniat Adrian Cioroianu. https://ziare.com/social/sarbatoare/cioroianu-explica-de-ce-1-decembrie-nu-e-potrivita-pentru-ziua-nationala-1057964”

      Eu as prefera ca Ziua Nationala sa fie pe 27 mai cand Mihai Viteazul a unit cele trei tari romanesti.

      • Foarte bine !
        De acord cu 27 mai.
        Dar in textul dvs. nu exista ultima fraza din raspunsul dvs. catre mine. Prin urmare, daca data de 24 ianuarie este mai importanta decat 1 Decembrie atunci in mod logic rezulta ca ziua nationala a Romaniei ar trebui modificata ca sa fie 24 ianuarie. Este, cred eu, un amanunt foarte important sa ne referim la toti romanii atunci cand discutam despre ziua nationala.

        • Prin urmare, daca data de 24 ianuarie este mai importanta decat 1 Decembrie atunci in mod logic rezulta ca ziua nationala a Romaniei ar trebui modificata ca sa fie 24 ianuarie – nu, nu rezulta deloc asta. Nu m-am referit absolut deloc la Ziua Nationala, e doar presupunerea dvs, nefondata.

      • Mai devreme m-am oprit din bătut câmpii (dar adineauri am cedat!), am renunțat să mai spun (explicit) că asta ne mai lipsește: să ne ciondănim „care este mai importantă” – și am zis-o discret. Degeaba!

        Chiar mă gândisem: să vezi ceartă, dacă facem și (re)Unirea cu Basarabia/Rep. Moldova!

        Americanii speculează și ei (unii fiind ruși!) că din vestul Ucrainei este probabil să se desprindă niște bucățele, care se vor duce la țările X, Y, Z. Chiar și ieri, un rus menționa Bucovina ca mergând la România …

        N-a zis de ce. Ori ști ei ceva … Poate vor să ne dezbine și mai tare, în lupte pentru stabilirea ierarhiei importanței! 🙂

        Până una-alta, fiți atenți la ce poate scoate „RepublicaCTP”:

        https://republica.ro/zmica-unire-pe-facebook-un-spectacol-de-prost-gust-plin-de-figuranti
        https://republica.ro/ungarizarea-romaniei

        Herța zice că Unirea aceea a fost făcută de elite! (O ști el ceva!) Și cei din plopii Bucureștiului tot elite erau ? Și Loviluția din Decembrie tot de elite o fi fost făcute ? 🙂

        CTP spală pe jos cu dictatorialul Cuza: că AUR i-ar fi reproșat că-i străin (italo-grec), că a dizolvat Parlamentul și a preluat puterea (nu zice câți Ion Roată a lăsat fără colegi!), că a „trădat” elitele care îl selectaseră să fie ales (și pe DiJei Trump l-au numit ai lui „a traitor to his class”!), că a împroprietărit pe bani (din pământurile altora, inclusiv ale „BOR”), că s- retras în … Germania (nu în Italia!) ETC. Noroc că nu-i reproșează că i-a luat 5 (CINCI!) ani să creeze a grămadă de licee, plus UniBuc – dar că (Herța, parcă) Karl Întâiul a făcut „Reforma învățământului” (nu Haret! – oricum nici ăsta nu era chiar român!) … Adică ciorovăiala cu cine-i „cel mai”! Ba au mai lăsat firimituri și PCR-ului, să se laude și aceștia cu școlarizarea populară din anii ’50-’70!

        Ca să nu se lase mai prejos, americanii au scos și ei un articol omagial despre tov. MSG:

        https://seektruthfromfacts.org/guess-submissions/gorbachev-in-lieu-of-an-obiturary-by-alexander-dudchak/?utm_source=substack&utm_medium=email

        Fără MSG, nici noi nici ei nu ne-am fi bucurat de atâta libertate!

        Nu-i lucru simplu nici măcar să avem idee pe ce lume trăim!

        P.S.

        Anglofonii ne-au informat de dimineață că azi generalul Richard Rohmer face 100 de ani, că la 20,5 ani era pilot de recunoaștere la faimoasa D-Day, în Normandia! Generalul zice că zilnic are cel puțin PATRU chestiuni (importante) de rezolvat!

        https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Rohmer

        Iar comentatorul unei emisiuni de muzică clasică ne-a zis că … „generalul RR este de fapt general-maior”, și că el așa gândește despre dânsul! 🙂

        Nebunia umană.

  3. Bietul om … Cu ce l-or avea la mână ?

    Dvs. cum distingeți între unul „posedat” (în proprietate) și unul rău cu-adevărat ?

    P.S.

    Chiar și dacă una o fi mai „importantă”, amândouă sunt mai mult decât oricare dintre ele … apropo de unire.

  4. Mica Unire si masoneria.

    https://www.rotalianul.com/misterele-unirii-din-1859-masonii-cuza-marile-puteri-sau-poporul/

    Marea Unire – Ferdinand si Maria – „Din ceasul acesta, oricum ar decide puterile lumii, națiunea română este hotărâtă a pieri mai bine decât a suferi mai departe sclavia și atârnarea”.

    De ce atunci eram altfel…?

    „Prin modul cum a influențat în 1916 intrarea României în război și, din nou, în 1918, când aproape numai mulțumită ei Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina (Maria, n.n.), s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale” (Constantin Argetoianu).
    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/1-decembrie-1918-ziua-in-care-romanii-au-facut-marea-unire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE