OPINIIDe ce critică BNR liberalizarea pieței de energie?

De ce critică BNR liberalizarea pieței de energie?

Mi s-a părut interesant că BNR critică fățiș liberalizarea pieței de energie și lăcomia marilor furnizori. Nu prea concordă cu dirscursul plat venit dinspre BNR de decenii, deja, despre „reformele structurale” de tip neoliberal, reducerea cheltuielilor bugetare etc. Arătăm cum arătăm actualmente (în materie de „convergență” cu UE) în mare parte din cauza BNR. Ai zice că e o deplasare de accent. De unde până unde acest cuibușor de fundamentaliști ai pieței (angajați de stat pe super-salarii) a devenit doritor de limitare a rapacității marilor furnizori privați din energie?

Ca apoi să citesc asta (Adrian Vasilescu, BNR, citat de rfi): „Mai sunt câteva luni în care pot fi luate măsuri pentru protejarea populației în așa fel încât să avem un parcurs de câteva luni, 6 luni după ce va expira la 31 martie această decizie de plafonare și compensare, un proces pentru a pregăti România să intre în ritmul normal al tranziției energetice. În acest proces trebuie câștigată populația. Nu poate fi populația lăsată la cheremul producătorilor de energie. Piața trebuie organizată. Organizarea se face cu reguli. În cer zboară avioanele, nu zboară alandala, zboară pe culoare de zbor”.

Deci miza mare e asigurarea unei „tranziții energetice” lipsită de turbulențe sociale majore. Cu toate că în același interviu Vasilescu admite implicit că actuala criză din energie e provocată tocmai de „tranziție”, liberalizarea a picat prost pentru că efectele sale negative pun în pericol Green Dealul. BNR, prin urmare, nu a schimbat paradigma pentru că a devenit, brusc, mai preocupat de dimensiunea socială a economiei, ci pentru că a adoptat modelul davosian al capitalismului „verde”.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Dar, mai crede careva că cei ce conduc lumea (Biden, Putin samd sînt doar actori politici) nu mai pot de natură cînd, s-a văzut din Lună acum cu PLANdemia, că nu dau doi bani pe oameni?
    New Green Deal-ul este doar o altă acoperitoare pentru a ne sărăci. Nu este vorba de îmbogățirea celor din vîrful piramidei, doar au lumea în mână, este vorba de ne ține-n frîu preocupați cu drămuirea banilor de la un salar la altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate