ACTUALITATEDatoria externă a României este cu peste 6% mai mare după primele...

Datoria externă a României este cu peste 6% mai mare după primele opt luni ale anului! La cât a ajuns aceasta?

Datoria externă a României a crescut, în perioada ianuarie-august anului 2021, cu 8,4 miliarde de euro, ajungând astfel la 135 de miliarde de euro. În același timp, datoria publică directă a crescut cu 6% de la începutul anului, ajungând la 60,7 miliarde de euro, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR), prezentate de Ziarul Financiar.

Din volumul total, datoria externă pe termen lung a însumat 99 de miliarde de euro la 31 august 2021, adică 73,3% din totalul datoriei externe, în creștere cu 5,9% față de 31 decembrie 2020, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 36,1 miliarde de euro, respectiv 26,7% din totalul datoriei externe, în creștere cu 8,7% față de finalul anului trecut.

La 31 august 2021, datoria negarantată public, deținută practic de bănci și companii, a atins valoarea de 34,81 miliarde de euro, în scădere ușoară față de nivelul de 34,84 de miliarde de euro înregistrat la 31 decembrie 2020, din care 267 milioane euro erau depozitele nerezidenților (depozite care sunt asimilate datoriei).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În perioada ianuarie-august 2021, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 16,4% comparativ cu 20,7% în anul 2020.

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 august 2021 a fost de 5,3 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020.

Datele BNR mai arată că gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 august 2021 a fost de 89,4%, comparativ cu 90,3% la 31 decembrie 2020.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...