Multe cadre didactice, mai ales cele aflate în pragul pensionării, decid în aceste zile să renunțe la activitatea la catedră, atât din cauza pandemiei, cât și a modului în care școala a fost data peste cap.
O mare parte a celor care au decis să renunțe la catedră și să se pensioneze sunt educatori sau învățători, de care școala are mare nevoie, scrie Digi24.
„Menirea mea nu este să fac administrație acolo, în școală, cu copiii, să am grijă, vezi, se circulă așa, vezi că ai trecut banda, vezi că nu ai distanța necesară între copii. Copiii simt nevoia să comunice, să se joace și eu atunci trebuie să o fac pe jandarmul”, spune învățătorul pensionar Dumitru Ignăteanu.
Dumitru Ignăteanu are 66 de ani, iar ultimii 46 de ani i-a petrecut la catedră, fiind învățător la școala din localitatea ieșeană Erbiceni.
Nu se teme de boală, dar e convins că grija cadrelor didactice pentru a-i obișnui pe copii să respecte regulile pandemiei va afecta calitatea actului didactic. Nici în alternativa online nu vede o soluție.
„Se încearcă online, dar nu sunt condiții, mai ales în mediul rural, ba nu e semnal, ba e pană de curent, plus că se încearcă improvizații, nu sunt softuri educaționale, nu sunt lecții, online ăsta e un fiasco”, afirmă învățătorul.
Potrivit sursei citate, foarte multe școli se confruntă cu o astfel de situație, a cadrelor didactice care preferă pensia. În școlile din România sunt 18.000 de cadre didactice care au împlinit vârsta de 60 de ani.