În volumul de memorii al fostului judecător Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, acesta povestește cum a descoperit că „SRI urmase un model” prin care și-a construit o societate civilă și ONG-uri de uz propriu. Fostul judecător al Curții Constituționale redă atmosfera dezbaterilor publice din 2019, momentul apariției propunerilor pentru legile Big Brother, scrie Libertatea.
Morar a remarcat atunci că, „în mod surprinzător, au lipsit din dezbateri câteva ONG-uri tradiționale cu activitatea de justiție”. În același timp, fostul magistrat observă, pe versantul pozitiv al întâmplărilor, că „am remarcat cât de familiarizate cu problemele, destul de tehnice, ale acestor domenii erau alte ONG-uri”. Acestea din urmă au avut obiecții de calitate, elaborate la adresa legilor Big Brother „formulate din perspectiva necesității apărării drepturilor și libertăților fundamentale”.
Ce l-a șocat pe judecătorul CCR, spune el, a fost faptul că au existat și organizații „din societatea civilă” care s-au manifestat intens și pe față în favoarea legilor propuse și susținute de SRI.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Morar amintește de „un ONG cunoscut ca apropiat al autorităților statului beneficiind de programe și finanțări de milioane de euro, în principal din partea unor instituții de forță”. El descrie în carte, fără să-l numească, personajul din societatea civilă care a intervenit și în scris, la CCR, în favoarea legilor SRI.
Din descriere, e clar că este vorba despre Alexandru Cumpănașu: „Candidat la alegerile prezidențiale din 2019 cu rezultate în marja de eroare” (n.r. – 1,53% din voturi a obținut Cumpănașu), „lider de ONG”, „implementarea democrației”. Cumpănașu este urmărit azi de DNA pentru corupție la finanțarea din fonduri europene.
Morar a arătat cum modelul adoptat de SRI este cel din Kazahstan, acolo unde regimul și-a creat o „societate civilă” la uniformă. Inventarea ONG-urile cu chipiu. Asta spune Daniel Morar că s-a întâmplat și în România. „SRI a dezvoltat și redefinit relația dintre instituțiile de forță și societatea civilă într-un stat UE, ducând-o la un alt nivel, la cel al Kazahstanului condus de Nazarbaev”.
Într-o altă parte a cărții, Daniel Morar a povestit cum a descoperit că SRI i-a ascultat telefonul, relatează Libertatea. Deși cotidianul a cerut reacții din partea SRI, acestea nu au venit.
-legile in Romania le face Wolters Kluwer
luju.ro se fereste ca de dracu,
cenzureaza.
Deci rușii au intrat (mai ieri-alaltăieri – mă înșel ?) în Kazahstan „să restabilească ordinea” stricată de ONG-urile … președintelui țării ?
Eu crezusem că ONG-urile sunt organizate de cei care vor să guverneze fără să aibă guvernarea …
Ce rușine, să luăm noi drept model o țară venită la malurile Democrației doi ani după noi …