Fostul ministru al învățământului, Daniel Funeriu, scrie că trebuie schimbat modul de admitere în liceu, deoarece în actuala formulă „ne îndreptăm către un cataclism educațional”.
Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis, Funeriu îi cere să repare „greșeala” făcută prin stabilirea actualei modalități de admitere, deoarece altfel, „vom produce generații întregi de infirmi intelectual”.
Fostul ministru atrage atenția că ne aflăm în fața „celei mai mari amenințări din istoria învățământului din România”.
„Scrisoare deschisă către președintele României:
Stimate domnule președinte,
Vă implor să schimbați urgent modul de admitere la liceu. Din cauză că doar româna și matematica vor fi importante pentru intrarea la liceu, ne îndreptăm către un cataclism educațional. Fizica, chimia, biologia, istoria, geografia, artele, limbile străine nu vor mai fi deloc reprezentate în gimnaziu. Nimeni nu va mai dori să fie profesor la aceste materii esențiale pentru că, pur și simplu, copiii și părinții lor nu le vor mai băga în seamă decât pentru obținerea unui biet 5.
Domnule președinte,
suntem în fața celei mai mari amenințări din istoria învățământului din România: dacă nu se modifică urgent structura evaluării naționale, care să cuprindă evaluări din toate materiile de mai sus, vom produce în cel mai bun caz tineri de 15-16 ani roboței de rezolvat probleme la matematică și ingurgitatori de concepte prăfuite și ultracodificate la limba română. În cel mai rău caz -din păcate previzibil acum- vom produce, în lipsa profesorilor buni la materii esențiale, generații întregi de infirmi intelectual, și ne vom mira, peste ani, că avem milioane de români fără discernământ și vulnerabili la orice prostie pe care le-o bagă în cap rețelele sociale.
Știu, domnule președinte, că este greu să admiți că ai greșit. Greșeala dumneavoastră are consecințe cataclismice pentru milioane de copii. Reparați-o cât încă mai este posibil!
Daniel Funeriu”
Amintim că Ministerul Educației a decis ca, începând cu anul școlar 2022-2023, ierarhizarea elevilor să se facă exclusiv pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Ministerul Educației este considerat fieful lui Klaus Iohannis: în funcții au fost numiți apropiați ai acestuia, precum Sorin Cîmpeanu sau Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui.
„[…] calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.”
Caragiale însuși n-ar fi putut zice mai bine!
Și dacă media nu se dă rotunjită după două zecimale, atunci ce ne facem ? 🙂
O fi vorba de altfel de „rotunjiri” ?
Unde vrea „ministrul” să schimbe ? În România doar ? În Franța nu vrea ? Nici în Germania ? Nici în restul lumii bune anglofone ?
Ministrul Dănilă, când și-a luat lumea în cap la 17 anișori (singur!), nu învățase nimic în școală ? Nu se lipea teoria de dânsul ? „Crezuse altceva” ?
„ChatGPT”-ul de pe „Republica” (un anume „Valentin”) tocmai declară:
„Valentin
acum 3 ore
Unul din motivele de disperare pe care le au acești tineri sunt părinții absenți. Părinți care nu-i văd, care, atunci când discută cu ei, sunt tot cu gândul la job, la șefi, la bani. În anii 70 am ieșit dintr-o epocă numită industrială. Sociologii s-au chinuit să găsească o denumire, iar cea mai bună a fost… postindustrială! În realitate, termenul corect ar fi cel de corporatistă. Uzinele – preluate de roboți – au fost înlocuite de corporații.
Ceea ce a început în anii 90 poate purta foarte bine denumirea de postcorporatism, însemnând o reacție împotriva corporatismului. Am crezut atâta vreme că aceste corporații vor anula sclavia fabricilor și uzinelor, dar ne-am înșelat. Au creat sclavia corporațiilor, a angajaților siliți să crape la birou, iar în weekenduri să dănțuiască în teambuilding-uri cu pălăriuțe colorate pe cap.
Nu este lumea pe care și-o doresc tinerii, și mulți se refugiază în iluzia banilor – care să le asigure independența față de caracatița corporatistă – sau a drogurilor, care să le adoarmă simțurile.
E nevoie de un alt blueprint al societății, unul în care corporațiile să mai cedeze din controlul absolut pe care îl dețin.
Like 1
”
https://republica.ro/de-ce-varsta-de-13-ani-este-critica-explicatia-pentru-care-tot-mai-multi-adolescenti-incep-sa-se-drogheze#comments
Exact ca în ’89: „Noi am crezut altceva!” – adică … habar n-aveau.
Bate un vânt rece, nu cred că va fi la fel de simplu ca în ’89.
Nu se va schimba nimic !
Asta este si ideea !
Robotei ascultatori care nu sunt in stare sa gandeasca decat pana la genunchiul broastei !