miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEDaniel Barbu, fost ministru al culturii și cunoscut teolog, a murit

Daniel Barbu, fost ministru al culturii și cunoscut teolog, a murit

Profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, a murit luni, anunță Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, conform siteului mihailneamțu.

„Astăzi, a trecut la cele veșnice prof. Daniel Barbu. Să se odihnească în pace. Și-a trăit viața sub motto-ul: ‘Nil nisi Cruce’. Domnul să-l fericească în patria cerească pentru tot binele făcut în viața pământească”, se arată, într-o postare pe Facebook a instituției de învățământ.

Slujba de înmormântare va avea loc joi, începând cu ora 10:00, la Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din București (Șos. Olteniței 3-5).

Născut pe 21 mai 1957 în București, Daniel Barbu a fost istoric român, senator de București din partea PNL, fost ministru al Culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013 și profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Universitatea din București unde a predat Teologia politică, Teologie socială și Istoria Bisericii.

Daniel Barbu a absolvit Liceul Nicolae Bălcescu din București (în prezent Colegiul Național Sfântul Sava) în 1976. El era licențiat în istoria artei la Institutul de Artă din București, pe care l-a absolvit în 1980.

Avea un doctorat în istorie, obținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în 1991.

Între 1991 și 1993 a urmat studii doctorale în cadrul facultății de teologie la Universitatea din Fribourg, Elveția. De asemenea a fost auditor al Școlii de Înalte Studii în Științele Sociale din Paris și a mai susținut cu succes un doctorat în filosofie la Universitatea din București, în 1999.

Daniel Barbu a avut mai multe luări de poziții controversate. În primul rând, a trecut de la ortodoxie la romano-catolicism.

Chiar dacă era teolog, în 2016 a anunțat că va susține promovarea persoanelor LGBT în funcții publice.

„Mi se pare cu totul legitim. Recunosc că nu există un astfel de proiect în programul meu. Este adevărat că Primăria are și spații și resurse financiare, deci asta nu reprezenta o problemă. Noi am inclus în program ideea de a promova în funcții importante în aparatul administrativ persoane cu o identitate LGBT publică”, a spus Barbu, în 2016.

Daniel Barbu a fost printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a declanșat proteste fără precedent în România față de mineritul cu cianuri.

A fost acuzat că a acceptat desființarea unor instituții culturale cu tradiție doar pentru a face economii la buget, precum Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, Centrul Național al Dansului București și Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”.

În luna decembrie 2013, la Craiova, a declarat că suma alocată programului național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este prea mare în comparație cu cea alocată programelor Ministerului pe care îl conduce. De asemenea, a sugerat că prin desființarea sau reducerea acelui program, s-ar putea organiza mai multe festivaluri sau s-ar putea extinde Festivalul Shakespeare.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

 1. să-l ierte Dumnezeu!

  la vaccinare m-am gândit și eu, omul era destul de tânăr…

  multi ortodocși care vroiau să pară mai occidentali și mai intelectuali au părăsit ortodoxia pentru catolicismul care, iată ajunge la negarea de sine. – in plus a instigat alți tineri să devină catolici : pentru ce? la ce? să ai șef un stângist lgbtq ca și Francisc? Voluptatea auto-negării la români, sentimente de inferioritate crasă induse de propaganda anti-ortodoxă.

  păcat de cei care se leapădă de strămoșii lor și de legea sfântă! să-l ierte Dumnezeu!

 2. De curiozitate: stie cineva daca s-a si 3x intepat, sau macar de 2x?

  In rest, s-a remarcat, in afara de ce se scrie in articol, si prin parerea sa nu fie finantata din fonduri publice Catedrala Manturii – se gaseste in Libertatea, prin 2011 parca, articolul.

 3. Mare iubitor de stiinta .
  Asa se zice .
  Acum a aflat .
  Trist dar adevarat.
  Uneori cartea prea multa strica.
  Dumnezeu sa-l ierte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE