miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATESe deschide Cutia Pandorei pentru înlăturarea barajelor de pe râurile din România,...

Se deschide Cutia Pandorei pentru înlăturarea barajelor de pe râurile din România, prin proiectul Dam Removal Europe. Mai multe organizații alocă fonduri pentru lobby politic în România, Grecia, Croația și Slovacia

World Fish Migration Foundation a demarat proiectul Dam Removal Europe, care are scopul înlăturării barajelor din estul Europei, conform Știripesurse.

Mai mult, acest lucru urmează să se facă în colaborare cu organismele din regiune.

Proiectul este finanțat de European Open Rivers Programme. Această organizație alocă bani pentru acțiuni de refacere a râurilor. Proiectul de față, cu o durată de trei ani este implementat în colaborare cu Institutul Mediteranean pentru Natură și Om (MedINA), Fauna și Flora, Wetlands International, European Rivers Network și WWF Țările de Jos, Slovacia și Marea Adriatică.

Institutul Mediteranean pentru Natură și Om precizează că proiectul își propune să aducă problema înlăturării barajelor pe agenda politică. Ulterior, se dorește impunerea unei anumite narațiuni la nivel public, narațiune ce are ca scop final refacerea râurilor și înlăturarea barierelor de pe acestea.

De asemenea, proiectul vizează identificarea și utilizarea surselor adecvate de finanțare pentru înlăturarea barajelor.

Motivarea demersului este aceea de pierdere a biodiversității

„Suntem în plăcuta poziție de a sprijini acest proiect internațional ambițios. El își propune să acționeze ca un catalizator pentru proiectele de îndepărtare a barajelor într-o regiune extrem de biodiversă a Europei”, a spus Jack Foxall, directorul executiv al European Open Rivers Programme.

„Acest proiect are potențialul de a consolida mișcarea pentru îndepărtarea barajelor în Europa de Sud-Est. Astfel, va ajuta la refacerea debitului râului și la protejarea biodiversității”, a mai spus el.

Se estimează că peste 1,2 milioane de baraje fragmentează râurile Europei. Dintre acestea, peste 156.000 sunt perimate, după cum se menționează în același anunț.

Potrivit lui Herman Wanningen, obiectivul principal este „implementarea unor noi și a mai multor proiecte de îndepărtare a barajelor”.

Directorul World Fish Migration Foundation a susținut că acest proiect „va oferi know-how și încrederea organizațiilor și profesioniștilor pentru a dezvolta proiecte de îndepărtare a barajelor și va inspira țările vecine să se alăture mișcării, reproducând bunele practici”.

În România, pentru Iain Trewby, de la Fauna & Flora, „acest proiect oferă o oportunitate incitantă de a restabili conectivitatea ecologică prin construirea susținerii necesare pentru înlăturarea barajelor, care va spori biodiversitatea și va îmbunătăți funcționarea sistemelor interne de ape”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

11 COMENTARII

 1. Sa scoata toate eolienele Olanda, sa opreasca navigatia pe Rhin si sa duca Austria rafinaria de la marginea Vienei acolo unde se extrage petrol!
  Ne blocheaza peste tot, reactiatele 3,4 la Cernavoda, Southstream, extractiile din M. Neagra, de la Buzau, R Vilcea…
  Sa dam foc la toate ONG urile care se vor implica, toti care se vor pune in slujba acestora sa fie tratati ca Iuda…

 2. Ce porcarie mai e si asta??? Si curent de unde mai producem? Cum mai zica cineva aici, spirale cu coborare lenta ca sa aiba pestii pe unde sa urce si sa coboare.
  Uniunea europeana in loc sa ajute oamenii sa aiba un trai mai bun, le distruge viitorul. Multumim ue.

 3. Dar de ce nu incep astia mai intai cu Vestul, daca tot e proiectul lor? Sa-si darame barajele din tarile lor… Cum adica, lobby special pentru Europa de EST !?!

  • Pentru că nu cunoști toate informațiile despre aceste ONG-uri. Cea mai mare sursa de finanțare o reprezintă guvernele statelor din vest, că Olanda și Germania, de exemplu. De ce Ministerul Mediului din Germania finanțează un ONG care interzice până și hidrocentralele in România dar în Germania aprobă deschiderea de noi termocentrale pe cărbune și noi exploatații de cărbune și același ONG nu are nici măcar o mică problemă?????
   Cred că răspunde un pic la întrebarea ta.

 4. să facă în marginea barajelor spirale largi de înclinație minimă, așa încât peștii să poată înota în aval sau în amonte, barajele sunt pt. energie hidro. Pe Olt ar putea să facă ecluze, să devină navigabil, că tot sunt numai lacuri de acumulare.

 5. Cei care au conceput asemenea proiect ori sunt infractori periculosi care trebuie deferiti justitiei, ori sunt handicapati mintal periculosi pentru civilizatia umana care trebuie internati de urgenta in clinici speciale pentru nebuni.

 6. Să înțeleg că energia hidro e poluantă? Combustibili fosili, nu, hidro, nu, nuclear, nu. Ne rămâne vântul și soarele. Nu am văzut până acum niciun studiu concret cât poate acoperi pe timp de iarnă acestea două din necesarul populației. Vreți să vă zic estimarea mea? 10% sau mai puțin. Dacă voi vă închipuiți că o reducere de 90% a energiei nu va avea niciun efect vă înșelați amarnic. Va conduce la genocid. Vom muri de frig și de foame. La propriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate