Judecătorul național nu este obligat să aplice o decizie a curții sale constituționale care încalcă dreptul Uniunii, iar, în asemenea cazuri, judecătorul național nu poate fi sancționat, a decis joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), informează Euractiv.
Decizia a fost luată în cauza C-792/22 | Energotehnica, un caz ridicat de o instanță românească.
În urma decesului prin electrocutare a unui electrician în timpul unei intervenții, a fost inițiată o procedură administrativă împotriva angajatorului său. În paralel, s-a declanșat o procedură penală împotriva maistrului electrician pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și pentru ucidere din culpă.
Rudele victimei au intervenit, de asemenea, în procedura penală.
Instanța de contencios administrativ sesizată a conchis că nu a fost vorba despre un „accident de muncă” și a anulat sancțiunile administrative aplicate angajatorului.
Potrivit unei legislații naționale, astfel cum a fost interpretată de Curtea Constituțională a României, această hotărâre a instanței de contencios administrativ împiedică instanța penală să reexamineze aspectul, dacă accidentul respectiv constituie sau nu un accident de muncă.
În acest context, Curtea de Apel Brașov (România) a solicitat Curții de Justiție a UE să se pronunțe cu privire la compatibilitatea acestei legi naționale, astfel cum a fost interpretată de Curtea Constituțională a României, cu dreptul Uniunii privind securitatea lucrătorilor.
În hotărârea pronunțată joi, Curtea de Justiție consideră că dreptul Uniunii se opune legii unui stat membru în temeiul căreia, potrivit curții sale constituționale, hotărârea judecătorească definitivă a unei instanțe de contencios administrativ privind un „accident de muncă” are autoritate de lucru judecat în fața instanței penale, dacă această lege împiedică rudele victimei să fie ascultate.
Dreptul Uniunii urmărește să protejeze securitatea lucrătorilor și obligă angajatorul să asigure un mediu de lucru sigur.
Este de competența națională să se stabilească procedurile pentru angajarea răspunderii angajatorului în cazul neîndeplinirii acestei obligații.
„Aceste proceduri nu pot însă împiedica exercitarea drepturilor conferite de dreptul Uniunii”, precizează Curtea.
Instanța amintește că, în procedurile judiciare, dreptul la o cale de atac efectivă include dreptul de a fi ascultat.
Dacă o instanță ia o decizie cu privire la răspunderea civilă fără a permite părților vizate să își prezinte argumentele, acest drept este încălcat.
În această privință, Curtea afirmă că „judecătorii naționali trebuie să poată să nu urmeze o decizie a curților constituționale, dacă această decizie contravine dreptului Uniunii. Într-o asemenea situație, ei nu pot face obiectul unor sancțiuni disciplinare”.
Cu alte cuvinte, supremația legii românești a fost înlocuită cu una a unei entități străine, suprastatale, Uniunea Europeană.
Legile justiției, adoptate de majoritatea PSD-PNL, în 2022, prevedeau deja acest statut. Atunci, s-a spus că este o „conspirație” avertismentul potrivit căruia Parlamentul a votat cedarea suveranității juridice în favoarea altei entități.
Iată acum că și CJUE confirmă acest fapt: legea românească nu mai este legea supremă pe teritoriul României.
John Kerry secretarul de stat a lu Obama (“ministru de externe” al USA de acum 8 ani) la WEF 2024:
“primul Amendament al Constitutiei ne sta in cale,e un obstacol major”
-de fapt primul Amendament se refera la libertatea RELIGIOASA,A CUVINTULUI si a PRESEI,dreptul la intruniri si la a petitiona Guvernul….
nu exista “principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru” PENTRU CA cjue are o competentza DELEGATA -niciun stat nu-i poate acorda puteri mai mari decat are respectivul stat,
la nivelul cjue nu poate exista “tratament unitar” in baza unor presupuse principii supra-constitutionale.
in general toti magistrati romani care apeleaza la cjue se fac vinovatzi de tradare.
-nu stim cum isi respecta juramanintul depus,
„Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!“
-“libertățile fundamentale ale persoanei” -doar pe teritoriul Romaniei,in raport cu Legea si Constitutia:
de fapt cjue e destinata cazurilor patologice cu transfugi, a celor care se sustrag Justitiei nationale;
migrantzii ajunsi AICI nu sint “aparatzi” de cjue samd!
sa fie clar:
-in Romania nu exista “supushi europeni” cu erau jidovii “österreichischer untertan” (supus austriac..) inainte de “impamantenire”
(nu stim cine i-a si “inradacinat” dupa impanamtenire…)