sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATECurtea Constituțională a respins sesizările pe „măsurile fiscale” ale Guvernului Ciolacu. Limitarea...

Curtea Constituțională a respins sesizările pe „măsurile fiscale” ale Guvernului Ciolacu. Limitarea plăților numerar va intra în vigoare

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizările depuse împotriva „măsurilor fiscale” propuse de Guvern, astfel că legea poate intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Conform președintelui CCR, Marian Enache, a spus că prevederile criticate de autorii obiecției de neconstituționalitate „ au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”.

„Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei, că articolul 3 referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţională iar în unanimitate, au respins ca neîntemeiate celelalte critici, în număr de peste 30 formulate în sesizare”, a mai spus preşedintele CCR.

În aceste condiții, prevederile „ordonanței fiscale” care limitează masiv plățile în numerar, vor intra în vigoare. Decizia CCR vine în contradicție cu opiniile celor care afirmau că această măsură este neconstituțională.

Între aceștia, este vorba despre un fost judecător CCR, un fost ministru al economiei și un fost ministru de finanțe.

care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Semnatarii sesizării au invocat faptul că nu au fost respectate condițiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. De asemenea aceștia susțineau că 13 articole din Constituție sunt călcate în picioare de premier cu proiectul de lege asumat.

Care sunt principalele măsuri asumate de Guvernul Ciolacu

Taxarea microîntreprinderilor

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În același proiect e și: Plățile în numerar, drastic reduse / Cumpărăturile de la Metro pot fi plătite cash în limita a 2000 de lei / Înainte, plafonul era de 10.000 de lei.

IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.

TVA: Ce produse și servicii se vor scumpi

 • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă
 • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
 • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive
 • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs
 • Se introduce o taxă pentru zahăr.

Impozit special la case/apartamente și mașini scumpe

Se va aplica pentru:

 • persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste 2,5 milioane lei.
 • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.
 • Taxarea companiilor mari și a băncilor.
 • Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Alte măsuri

 • PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime.
 • Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%.
 • Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60.
 • Acordarea voucherelor de vacanță
 • numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei
 • – Acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut;
 • – Limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei;
 • – o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

 1. Limitarea plăților numerar sunt neconstitutionala. Dar pensia speciala care este un furt, este constitutionala. Toti membrii CCR trbuie sa fie bagati in puscarie.

 2. Legile si BIRUL isi pastreaza aceeiasi strategie prin care drepturile si bunurile oamenilor sunt luate gradual crescator intr-un ritm lin cat sa nu scoata populatia in strada.
  Romania a pus in circulatie 90 miliarde RON care, citez “trebuie sa aduca la sfarsitul anului un profit de 260-290 Miliarde EURO”
  Din care 160 Miliarde Euro reprezinta BIRUL pe care il plateste Romania.
  iar din restul 100-130 Miliarde EURO Romania trebuie sa se intretina.
  Intr-o tara in care aproape totul este privatizat si artificial doar BIRUL este singura sursa de venit a tarii sansele ca generatiile viitoare sa aibe o sansa tind spre zero.
  Bataie de joc . Pana nu se schimba constitutia in favoarea cetateanului nu avem nici o sansa.

 3. Cu măsurile fiscale nu am nicio obiecție, vor conduce și mai mult România în recesiune, încrederea în această țară va scădea de la o zi la alta. Nu poți schimba regulile jocului la mijlocul său. Ce mă îngrijorează este distopia care se pregătește prin dispariția treptată până in 2026 a banilor cash. Practic viața privată va dispărea. Știu că sunt unii care se bat in piept și spun că vorbesc prostii, dar când se vor vedea în fața faptului împlinit și statul va bloca conturile disidenților (și poate și a lor) atunci vor avea o revelație. Eu m-am decis (dacă nu mor până atunci) să-mi petrec ultimele zile în sălbăticie, nu voi rezista prea mult dar măcar voi muri liber! Cu certitudine nu voi folosi cardul să cumpăr direct cu toate că sunt aproape 2 decenii de când am card. Nu am cumpărat niciodată de când am card direct cu el. Scot bani cash și-i folosesc! Când nu se mai poate face asta atunci mă voi refugia fie în munți fie pe malul Dunării. Voi vedea… Doamne, ajută necredinței mele! Amin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE