ACTUALITATECurtea Constituțională a Poloniei nu ține cont de prevederile Uniunii Europene. „POLEXIT”...

Curtea Constituțională a Poloniei nu ține cont de prevederile Uniunii Europene. „POLEXIT” este adus în discuție ca fiind o soluție

Curtea Constituțională a Poloniei a sfidat miercuri Uniunea Europeană printr-o hotărâre despre care criticii guvernamentali au spus că pune un semn de întrebare asupra viitorului țării în Uniune, relatează France24.

Curtea a decis că orice măsuri provizorii emise de Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva controversatelor reforme judiciare ale Poloniei „nu sunt în conformitate” cu constituția poloneză.

„Suntem în procesul unui POLEXIT legal, care are loc pas cu pas.”, a declarat avocatul parlamentar independent pentru drepturile omului, Adam Bodnar.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, șeful partidului „Platforma Civică” de opoziție, a acuzat partidul de la guvernare, „Lege și Justiție” (PiS) de „părăsirea UE”.

Ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, a salutat decizia, spunând că este „împotriva ingerințelor, uzurpării și agresiunii legale de către organele Uniunii Europene”.

Hotărârea a venit după ce miercuri curtea Uniunii Europene a emis miercuri un ordin provizoriu pentru ca Polonia să suspende imediat activitățile „camerei disciplinare” a Curții Supreme – o instituție nou înființată înființată ca parte a reformelor polone în justiție.

De ani buni s-a format un soi de ostilitate între Bruxelles și Varșovia, întrucât măsurile adoptate de PiS deranjează puternic tendința înspre care merge Uniunea.

Guvernul polonez susține că reformele sunt necesare pentru a combate corupția și a pune capăt moștenirilor din epoca comunistă în justiție.

În schimb, Comisia Europeană spune că subminează statul de drept și a încercat să readucă Polonia, precum și Ungaria, în conformitate cu ceea ce consideră normele democratice europene.

Legea poloneză privind reformarea sistemului judiciar, care a intrat în vigoare în februarie anul trecut, împiedică judecătorii să trimită chestiuni de drept Curții Europene de Justiție și creează un organism care se pronunță asupra independenței judecătorilor, fără a ține cont de legislația UE.

De asemenea, a înființat o „cameră disciplinară” pentru supravegherea judecătorilor Curții Supreme, cu puterea de a le ridica imunitatea, de a-i expune la proceduri penale sau de a le reduce salariile.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Curtea Uniunii Europene urmează să emită o altă hotărâre cu privire la legitimitatea „camerei disciplinare”, în timp ce Curtea Constituțională a Poloniei organizează o ședință și poate pronunța într-un caz amplu cu privire la faptul dacă legislația UE sau națională ar trebui să aibă primatul în Polonia.

Posibilitatea unei provocări clare a primatului dreptului UE în Polonia a fost interpretată de unii experți ca un prim pas spre o ieșire poloneză din Uniunea Europeană (POLEXIT). Sondajele de opinie arată că populația este împărțită între ideea de a rămâne membru al Uniunii și cea de a părăsi blocul comunitar.

Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlesex din Londra, a scris pe Twitter că decizia Curții Constituționale a reprezentat „Polexit din ordinea juridică a UE”.

În România, prevederile Uniunii Europene sunt prioritare și superioare legilor interne, potrivit Articolului 148 (aliniatul 2) din Constituția noastră.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

  1. Ziceam odata ca UE Este un colhoz.De atunci a evoluat si s-a transformat intr-un Reich asupra caruia vegheaza fantomele lui Hitler si Mengele.Orice tara care se mai considera normala trebuie sa paraseasca urgent acest cazan al iadului.Nu ,cu Romania nu imi fac iluzii .

  2. atat timp cat nu primeaza Constitutia Tarii SUVERANE SI INDEPENDENTE, iar m ue se vrea un supra-stat asupra Tarilor (de cand?? proiectul m u e a pornit de la comert si circulatie libera nu de la ridicarea unei federatii – NIMENI NU A SEMNAT PENTRU ASA CEVA. SUVERANITATEA TARII APARTINE POPORULUI ROMAN SI NU SECURIMII CARE DISTRUGE SI VINDE ROMANIA BUCATI DE 31 DE ANI !!) TOATE TARILE AR TREBUI SA PLECE DIN ACEASTA COMUNITATE NEO-FASCISTO-BOLSEVIK TOTALITARA!

  3. Fără a intenționa vreo butadă, Polexitul ar reprezenta un pol pentru exitul altor țări est-europene care nu se mai recunosc deloc în “noile valori” ale Europei capturate de neomarxiști.Ar fi o veste bună și pentru români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...