miercuri, martie 19, 2025
OPINIICum se face: lecția poloneză

Cum se face: lecția poloneză

Lipsită de complexe și cu un rol tot mai important în Europa prin concertarea de acțiuni pe toate planurile, un fost vecin de „bloc” al României tocmai „atacă inima Austriei”: prin intermediul companiei de stat ORLEN, Polonia achiziționează compania austriacă Doppler Energie. Aceasta deține o rețea de 266 de benzinării răspândite pe toată suprafața Austriei, ce funcționează în prezent sub marca extrem de populară Turmöl, asigurându-le polonezilor o intrare pe cât de directă, pe atât de puternică în piața austriacă de profil.

Jumătate dintre stații oferă și posibilitatea de a face cumpărături, în timp ce aproximativ 80 dețin servicii de alimentație publică. Firma ce va face în curând parte din portofoliul ORLEN operează, de asemenea, o rețea pentru încărcarea mașinilor electrice iar tranzacția va include și achiziția Austrocard, un furnizor de carduri de carburant pentru clienți privați și companii, acceptat în câteva sute de locații. Cumpărarea companiei austriece va fi finanțată din fondurile generate intern de grupul ORLEN, potrivit stiripesurse.ro.

O scurtă dar oportună comparație cu România amintește de scandaloasa privatizare a Petrom: solicitată de Banca Mondială prin programul PSAL 2, realizată în schimbul unei sume derizorii în comparație cu valoarea, aceasta a transformat o companie controlată de statul austriac exact după vorbele premierului de atunci, Adrian Năstase: „cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”. OMV, care a devenit astfel chiar „jucător geopolitic” pe continentul european, avea pe atunci o producţie de aproximativ 14.000 de barili pe zi, în timp ce Petrom una de 220.000 de barili pe zi! Pentru a putea achiziționa compania românească, OMV a trebuit să se împrumute cu 550 milioane de euro…

Articol apărut inițial pe Demnitatea și preluat cu acordul autorului

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. „O scurtă dar oportună comparație cu România amintește de scandaloasa privatizare a Petrom: solicitată de Banca Mondială prin programul PSAL 2, realizată în schimbul unei sume derizorii în comparație cu valoarea, aceasta a transformat o companie controlată de statul austriac exact după vorbele premierului de atunci, Adrian Năstase: „cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”. OMV, care a devenit astfel chiar „jucător geopolitic” pe continentul european, avea pe atunci o producţie de aproximativ 14.000 de barili pe zi, în timp ce Petrom una de 220.000 de barili pe zi! Pentru a putea achiziționa compania românească, OMV a trebuit să se împrumute cu 550 milioane de euro…”

    Urați-i d-lui Țîntă succes, dacă va trebui vreodată să răspundă la întrebarea „Ce ați știut și când ?”! (Și „și ce ați scris despre asta ?”)

  2. Lichelele așa zis de driapta care tot laudă modelul polonez sunt alea care scuipă pe AUR care propune metode poloneze bazate pe demnitate națională. Așa se face impostura: iei intelectuali lichelizați de-ai securistului Băsescu – Caconschi, Cacaaleologu sau Cacahagi și ii pui să facă gargară de dreapta suficient ca să blocheze conservatorii autentici la alegeri sau in momentele marilor decizii de interes national.

    pentru asta sunt răsplătiți cu demnități și funcții.

    AUR e singurul partid care oferă deocamdată calea demnității și a interesului national. Toți ceilalți așa zis dreptaci sunt oameni care iau directive de la ambasade, deci de la interese străine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE