ACTUALITATECum puteți susține copiii care nu au acces la învățământ în limba...

Cum puteți susține copiii care nu au acces la învățământ în limba română din Basarabia și Bucovidna de Nord

Liga Studenților din Iași (LS Iași) și Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) au lansat campania de strângere de fonduri și cărți în limba română intitulată „Tu ce faci pentru românii din Basarabia și Bucovina de Nord?”.

Aceste demersuri încurajează promovarea românismului în comunitățile cu majoritate românească din afara granițelor țării, dar și în fostele teritorii românești, precum Bucovina de Nord sau Transnistria.

„Ce tristă este o copilărie în care nu poți învăța în limba maternă!”, scrie, în introducere, comunicatul Ligii postat pe Facebook.

Politicile ucrainene ostile față de românii din Bucovina de Nord și agresiunile separatiste din Transnistria sunt menite a șterge identitatea națională a românilor prin măsuri precum imposibilitatea de a învăța în limba maternă, în limba română.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Drehervei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De aceea, Liga Studenților din Iași donează cărți în limba română în parohiile din cât mai multe comunități, – atât din Basarabia, cât și din cele amintite anterior – pentru a nu lăsa românitatea perimată, pentru a da un exemplu autorităților din România ce par, uneori, indiferente.

Care sunt obiectivele?

 • susținerea identității românești a românilor basarabeni și bucovineni;
 • dotarea bibliotecilor școlare și parohiale cu cărți românești, destinate în principal elevilor;
 • dotarea bisericilor românești cu cărți noi de cult (evanghelii, liturghiere, cărți pentru strană etc.);
 • realizarea transportului cărților în localitățile din Basarabia și Bucovina de Nord;
 • susținerea elevilor și studenților români la studii, în vederea păstrării și afirmării identității lor românești;
 • organizarea unor ateliere, conferințe, tabere și activități sociale în localitățile și parohiile românești din aceste regiuni;
 • realizarea unor înfrățiri între localitățile, parohiile și școlile din cele două regiuni cu cele din România.

Mai multe detalii pot fi găsite aici.

Cum poți ajuta?

Dacă ești preot, poți organiza o colectă sau o campanie de strângere de cărți în parohie.
Dacă ești antreprenor, ne poți ajuta cu o donație deductibilă.
Dacă ești angajat, organizează o colectă sau strânge cărți alături de colegii tăi!
Dacă poți să ne ajuți și altfel sau dorești să ne trimiți cărți (din alte localități) sau să susții campania, contactează-ne.

Donează cu cardul aici sau aici/ în contul nostru deschis la Raiffeisen Bank, Sucursala Iași
RO02RZBR0000060018925736 (RON) S.W.I.F.T.: RZBRROBU
Nume: Asociația Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Campania își găsește drept cel mai de preț argument în istorie, după cum este prezentat în textul de mai jos:

„La 28 iunie a.c. s-au împlinit 80 de ani de când Basarabia și Bucovina de Nord au fost rupte din trupul României Întregite de către Uniunea Sovietică. Pe 26 iunie 1940, România a primit ultimatumul din partea URSS pentru cedarea teritoriului Basarabiei. Autoritățile României de la acea dată, în frunte cu Carol al II-lea, regele României, au acceptat condițiile impuse de URSS fără nicio obiecție, două zile mai târziu.

În mai puțin de un an, circa 300.000 de persoane au fost ucise, deportate sau arestate.

Pentru românii basarabeni și bucovineni acești ani au fost crunți, deoarece li s-a pus la încercare ființa lor națională, limba și apartenența la întregul corp al națiunii române. Autoritățile sovietice au încercat de-a lungul timpului distrugerea elementului românesc din zonă prin ample măsuri de deznaționalizare a etnicilor români.

Ca urmare a campaniilor de sovietizare din secolul trecut, diminuarea filonului românesc și a perpetuării încă și în prezent a influenței rusești din partea unor oameni politici și de afaceri loiali Federației Ruse, am identificat o serie de riscuri care necesită a fi întâmpinate prin această campanie:

În câteva generații, românii din Basarabia și Bucovina de Nord riscă să-și piardă identitatea culturală românească, necunoscându-și istoria și tradițiile naționale.

În mod special copiii și tinerii, mai ales cei din Bucovina de Nord și Bugeac, riscă să nu aibă parte de formarea intelectuală corespunzătoare și de o cunoaștere adecvată a limbii române din cauza lipsei accesului la literatură în limba română și a politicilor statului ucrainean.

Preponderența literaturii în limba rusă dă sentimentul unei superiorități a culturii și istoriei acesteia în detrimentul celei românești, fiind afectată astfel ființa națională și dând un sentiment de inferioritate în fața etnicilor ruși care sunt minoritari raportat la populația totală a Basarabiei și Bucovinei de Nord.

Este prezentă tendința de a asuma mai curând identitatea culturală rusească prin conectarea la canale media și consumarea de seriale și produse culturale în rusă, ceea ce îi depărtează pe etnicii români de cultura noastră națională și de civilizația occidentală.

Propaganda este exercitată și în unele medii bisericești, unde se promovează ideea filetismului rus pravoslavnic, ceea ce înseamnă în concret confundarea identității ortodoxe cu cea rusă. În acest sens sunt susținute o serie de practici liturgice care au rolul de a-i îndepărta de basarabeni și pe bucovineni de ortodoxia românească, precum ar fi practicarea rugăciunii în limba rusă ca fiind unica mântuitoare.

Lipsa cărților de cult și de popularizare a credinței în limba română susține influența Mitropoliei Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei în dauna Mitropoliei Basarabiei, care ține de Patriarhia Română.

Cei peste 75 de ani de propagandă sovietică au dus la sedimentarea falsei idei că URSS ar fi „eliberat” Basarabia și Bucovina de Nord de sub „opresiunea” românească, idee căreia, din păcate, îi dau crezare foarte mulți oameni din aceste teritorii românești, susținând partide filo-ruse și anti-românești la alegeri.

Împreună putem aduce Basarabia și Bucovina de Nord acasă!”, scrie pe site-ul Ligii Studenților din Iași.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

 1. Toate bune si frumoase, dar trebuie atentie maxima la cine vor ajunge donatiile de carti…
  Dupa 1990 au existat donatii masive de carti din Romania catre Basarabia. La un moment dat intr-o conferinta despre teritoriile furate de rusi a intervenit un basarabean si a strigat sa nu mai trimitem din Romania carti pentru ca acestea ajung pe foc…
  Deci cam asta e problema, noi cei de aici nu stim ce se intampla cu donatiile, daca acestea chiar ajung la copiii romanilor si sunt folosite ca atare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate