marți, martie 5, 2024
ȘTIRICum Îți Afectează Dinții Lipsă Sănătatea Orală

Cum Îți Afectează Dinții Lipsă Sănătatea Orală

Adesea, nu acordăm atenția necesară danturii noastre. Cei mai mulți oameni aleg să se trateze când problema este avansată. Însă, cu siguranță știi că, în ceea ce privește sănătatea orală, fiecare element joacă un rol crucial, iar un factor subestimat este impactul dinților lipsă. Din această cauză, apelarea la un tratament de umplere a acestor spații lipsă este foarte mult amânată. Și locurile unde ar trebui să existe dinți creează mai multe probleme decât ți-ai putea imagina. Afectarea nu se referă doar la disconfortul  în timpul mestecatului sau la un aspect inestetic, ci avansează până la nivelul osului maxilarului. În acest articol vei descoperi diferite moduri în care absența dinților poate afecta sănătatea orală și bunăstarea generală.

Consecințele Absenței Dinților

Rolul Dinților în Masticație

În primul rând, dinții nu sunt doar instrumente pentru descompunerea alimentelor; ei sunt esențiali pentru digestie și absorbția nutrienților. Este important să ai toți dinții, deoarece mâncarea nemestecată suficient va afecta procesul digestiei, iar de aici pot apărea alte probleme de sănătate. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, poți programa o consultație cu un medic specializat în chirurgie dentară. Acesta îți poate face o evaluare și îți poate prezenta procedura tratamentului cu implant dentar.

Migrări Dentare

Cu un spațiu lăsat de un dinte lipsă, dinții învecinați pot începe să se deplaseze treptat, ducând la dezechilibru și probleme cu mușcătura, iar de cele mai multe ori vorbim despre malocluzie. Tendința dinților este de a umple spațiile interdentare goale. De aceea apare acest fenomen de migrare a dinților care poate provoca multe probleme, atât legate de aliniament și aspect estetic, cât și la nivelul masticației.

Deteriorarea Oaselor Maxilare

Rădăcinile dinților stimulează osul maxilar. Fără această stimulare, osul poate începe să se deterioreze, afectând structura osoasă a feței. Practic, rolul implantului este tocmai de a salva densitatea osoasă, prin rădăcina sa artificială. Unul dintre motivele majore pentru care implanturile dentare funcționează foarte bine ca înlocuitori ai dinților naturali este datorită procesului de osteointegrare. Acesta înseamnă că în jurul implantului se formează țesut osos și implantul este integrat de către organism. De aceea, implantul oferă o rezistență superioară și o varietate de alte beneficii. Din păcate, atunci când se pierde un dinte, osul de dedesubt începe să se dizolve. În acest caz, ar putea fi necesară reconstrucție înainte ca un implant să poată fi plasat eficient. Prin urmare,  medicul poate recomanda adiție osoasă.

Înainte să te gândești că adiția osoasă poate fi o operație dificilă, am dori să precizăm mai multe detalii despre această intervenție chirurgicală utilizată pentru a pregăti osul maxilarului înainte de tratamentul cu implant dentar.

Adiția osoasă a devenit o procedură de rutină. Este o practică standard în chirurgia dentară atunci când situația o impune. Uneori, se face înainte de inserarea unui implant dentar sau chiar în același timp.

În ceea ce privește tipul de material folosit, este posibil să fie nevoie de o cantitatea mică de material din mai multe surse, inclusiv materiale umane, animale sau sintetice. Fiecare material este prelucrat înainte de a fi utilizat pentru a-l face complet sigur.

Un alt lucru care te poate face să te simți absolut în siguranță dacă vei apela la această procedură chirurgicală este integrarea materialului utilizat de către organism. Corpul nostru folosește majoritatea materialelor folosite în adiția osoasă drept o structură peste care un țesut osos nou va crește. În timp, procesul natural de regenerare osoasă va înlocui materialul adăugat cu os nou. Acest lucru este important, deoarece existența unui țesut osos suficient în jurul dinților este o parte esențială a menținerii sănătății orale.

Efectele Dinților Lipsă Asupra Bunăstării Generale

Dacă am prezentat până acum efectul dinților lipsă asupra sănătății orale, ar trebui precizat că aceste spații interdentare vor avea un impact negativ asupra vieții, în general. Printre cele mai importante aspecte vizate sunt cele referitoare la afectarea vorbitului, dar și la aspectul estetic

Impedimentul Vorbirii

Lipsa dinților poate afecta vorbirea, ducând la dificultăți în pronunție și comunicare. Acest lucru este în strânsă legătură și cu locul de unde lipsesc dinții: din față, din lateral, din spate. De exemplu, este evident că lipsa incisivilor va afecta mult mai mult procesul de vorbire decât lipsa unor molari.

Impact Social și Psihologic

Un alt lucru care contează pentru orice persoană este felul în care arată dantura sa. Aspectul estetic este incontestabil. Dincolo de asta, impactul psihologic al lipsei dinților poate afecta încrederea în sine și interacțiunile sociale. Nu este deloc plăcut să te ferești când zâmbești și să nu te simți în largul tău când interacționezi cu ceilalți. De aceea, îți recomandăm să apelezi cu încredere la procedurile de tratament care te pot ajuta să îți recapeți zâmbetul.

Cum Să Previi Pierderea Dinților?

Dacă îți dorești să te bucuri de un zâmbet frumos cât mai mult timp, este important să ai o igienă orală bună și să realizezi corect periajul. Ața dentară este, de asemenea, esențială, deoarece poate îndepărta resturile de mâncare mai greu de accesat cu periuța. În cea mai mare măsură, pierderea dinților este cauzată de cariile și de bacteriile din cavitatea bucală care nu sunt îndepărtate le timp.

Un alt lucru la fel de important este controlul regulat la medicul dentist. Curățarea profesională este necesară de două ori pe an pentru a îndepărta tartrul care produce efecte foarte grave în timp, fiind un factor declanșator al multor boli din cavitatea bucală.

În concluzie, absența dinților merge dincolo de estetică. Are consecințe profunde asupra sănătății orale, afectând atât imaginea personală și aspectul danturii, cât și calitatea vieții. O masticație greu de realizat are efecte nocive asupra sănătății întregului corp. Te încurajăm să alegi cu încredere procedurile de chirurgie dentară și tratamentul cu implant dentar pentru a te putea bucura de un zâmbet minunat.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE